Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yabancı sermaye adı altında işletme açılmasının engellenmesi çağrısında bulundu.

Oda’dan yapılan açıklamaya göre, Kanber, Hidden Garden’de yar alan dayanışma gecelerinde yaptığı konuşmada her on kişiye bir işletmenin düştüğünü, dolayısıyla nüfusa oranla işyeri sayısının da yüksek olduğunu söyledi.

Mahmut Kamber, şirketler yasasında gerekli düzenlemeler yapılarak zanaatkarlık meslek kollarında yabancı sermaye adı altında işletme açılmasının engellenmesi gerektiğini savundu.

EKONOMİK KALKINMA

Ekonomik kalkınma için önerilerini de dile getiren Kanber, katma değeri yüksek olan üretimin desteklenmesi, yerel ürün tüketiminin artırılması, kayıt dışılıkla etkin mücadele edilmesi, esnaf, zanaatkar, üretici, hayvancı, çiftçi tanımlarının yapılması, yasayla ikinci iş yapması yasak olanlara yasanın gereğinin uygulanması gerektiğini söyledi.

1450270498.jpg

PLANLI EĞİTİM

İşsizliğin azaltılması için planlı eğitimin şart olduğunu belirten Kanber, çocukların yetenek, bilgi ve becerisine göre eğitim alması halinde toplumda işsiz üniversiteliler yerine işi olan zanaatkarların yetişeceğini kaydetti.

TULGA

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ise, Oğuz Yorgancıoğlu tarafından Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yayını olarak hazırlanan meslekler kitabı sayesinde zaman içerisinde unutulan birçok mesleğin hatırlanacağını belirtti.

Oda’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde ülkede nitelikli elemanların yetişmesine önemli katkı sağladığını ifade eden Tulga, Çıraklık Eğitim Merkezi faaliyete girmeden önce oto mekan sayısı 30 iken, okul altıncı yılına girerken bu sayının 160 olduğunu, kuaför sayısı 200 iken bugün bu sayının 400 olduğunu, tesisatçı sayısı 100 iken, 150 olduğunu ve pek çok mesleki alanda da benzer şekilde artışlar yaşandığını söyledi.

YORGANCIOĞLU

Yorgancıoğlu ise meslekler adı ile kitaplaştırdığı araştırmasında 230 meslek bulunduğuna, teknoloji ile yeni mesleklerin ortaya çıktığını ancak diğer yandan da eski mesleklerin unutulup gittiğini, bu kitabın yeni kuşakların bu meslekleri bilmesinde büyük fayda sağlayacağına dikkat çekti.