Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Yönetim Kurulu’nun imar planları ile emirnameler konusunda değerlendirme yaparak, Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere bazı kararlar aldığını açıkladı.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği bugün birlik merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kararların Bakanlar Kurulu kararına dönüştürülmesini talep edeceklerini, kabul edilmesi halinde her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarını belirten Gürcafer, talepleri karşılanmazsa karşı duruş sergileyeceklerini ifade etti.

Gürcafer, Girne Beyaz Bölge İmar Planı’nın 2017 Şubat, Esentepe ile Karşıyaka arasında tüm bölgeyi kapsayacak Girne İmar Planı’nın da 2017 Haziran’a kadar tamamlanmasını talep ettiklerini söyledi.

Gürcafer, Türkiye ile KKTC arasında henüz imzalanmayan Mali Protokol konusuna da değinerek, müteahhitlerin mağdur olduklarını ve iki üç gün içinde protokolün imzalanmaması halinde yapımına devam ettikleri tüm işleri durduracaklarını kaydetti.

“İMAR PLANLARI HAZIRLANMALI”

İmar planlarının önemine işaret eden Gürcafer, eksikliğinin ülke genelinde çeşitli sorunlar yarattığını; belirsizlik ortamı, haksızlık ve mağduriyetlere neden olduğunu belirtti.

Bu durumu kabul etmenin “mümkün olmadığını” söyleyen Gürcafer, “Buna dur demenin zamanı geldi. Popülizme tahammülümüz kalmadı” diye konuştu.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Yönetim Kurulu’nun toplantılar yaparak, emirname ile imar planları konusunda değerlendirmede bulunduğunu belirten Gürcafer, 6 karar aldıklarını kaydetti.

Alınan kararları anlatan Gürcafer, Girne’de sadece merkezi değil şehrin tümünü kapsayacak bütünlüklü bir imar planı yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

İmar planları yapılmasının önünde engel olarak kaynak sıkıntısının dile getirildiğini belirten Gürcafer, İmar Fonu oluşturularak, alkollü içki ve sigaraya zam yapılıp elde edilen gelirin bu fona aktarılabileceğini kaydetti.

Gürcafer, Girne Beyaz Bölge İmar Planı’nın Şubat 2017’de, Esentepe’den Karşıyaka’ya olan tüm bölgeyİ kapsayacak Girne İmar Planı’nın ise Haziran 2017’de yapılmasını talep ettiklerini belirtti.

İmar planlarını Şehir Planlama Dairesi’nin hazırlamasının “doğru olmadığını” savunan Gürcafer, sürece katkı koyacak uzman ve profesyonellere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gürcafer, imar planları hazırlanıncaya kadar kamu arazilerinin kiralanmasının durdurulmasını talep etti.

Siyasilerin çeşitli taahhütler verdiğini ancak verilen sözlere uymadığını savunan Gürcafer, Ülkesel Fiziki Plan için verilen son tarihe uyulmaması halinde tüm emirnamelerin kaldırılmasını istedi.

Bu maddelerden oluşan metni hükümete sunacaklarını söyleyen Gürcafer, bu kararların Bakanlar Kurulu kararlarına dönüştürülmesini talep edeceklerini kaydetti. Gürcafer, “Taleplerimiz havada kalırsa, o zaman ciddi bir karşı duruş sergileyeceğiz” dedi.

1455705224.jpg

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Su krizinden dolayı KKTC ile TC hükümetleri arasında imzalanması gereken mali protokolün henüz imzalanmadığına işaret eden Gürcafer, “Bu durum taahhüt müteahhitlerimizi sıkıntıya sokmuştur. Protokol imzalanmadığından dolayı müteahhitler para tahsil edemiyor” diye konuştu.

“Sorun 2-3 gün içerisinde çözülmezse, yapımına devam ettiğimiz tüm işleri durduracağız” diyen Gürcafer, müteahhitlerin daha fazla dayanacak güçleri kalmadığını belirtti.

Gürcafer, su sorunu ile mali protokolün birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini, siyasiler arasında yaşananların bedelini halkın ödediğini savundu.