Nadire Bahadi

Ramazan Bayramı arifesinde iğne atsan yere düşmeyen Lefkoşa sokaklarında bayram süresince sessizlik hakimdi. Bayram dolayısı ile kimi vatandaş aile ziyaretleri için şehir dışına çıkarken, resmi tatil olan 20 Temmuz’un da bayram tatili sonrasına denk gelmesi ile bazı vatandaşlar 4 günlük tatili yurt dışına çıkarak değerlendirdi. Bayramın yaz ayına denk gelmesi nedeni ile de tatili fırsat bilenlerin bir çoğu aile ziyaretlerinin ardından denizlere akın ederken, Başkent Lefkoşa Ramazan Bayramı süresince sessizliğe büründü.

Çarşı sokakları bomboş

Ramazan Bayramı öncesinde de umduğunu bulamayan Arasta çarşısı esnafı, “bir ümit” diyerek bayramın 2’nci gününde dükkan açtı. Bazı esnaf gün sonuna kadar siftah bile yapamazken, çarşı sokaklarına tarihi mekanları gezmek için bölgede bulunan birkaç turist kafilesi haricinde uğrayan olmadı. Güney’e geçmek isteyen vatandaşlar da sıcak hava nedeni ile yürüyerek Lokmacı Sınır Kapısı’ndan geçiş yapmak yerine araçları ile Metehan Sınır Kapısı’ndan geçiş yapmayı tercih etti.

Müdavimleri bile uğramadı

Büyük Han’da da manzara aynıydı. Bayram nedeni ile Büyük Han’da pek çok dükkanın kepenkleri kapalıyken, müdavimleri de bayramda tarihi mekana uğramadı. Büyük Han’a ziyarete gelen birkaç turist ve ülkede vatani görevini yapan askerde Ramazan Bayramı’nda çalışmayı tercih eden restoranda soğuk içeceklerle serinlemeye çalıştı.

Restoran ve kafelerde hizmete devam

Öte yandan bayram arifesinde, Lefkoşa’nın en işlek caddesi Dereboyu’nda sokaklarda adım atacak yer bulunmazken bayramın ilk ve ikinci gününde de deyim yerindeyse in cin top oynadı. Bayramda boşalan cadde de çoğu dükkan kepenk kapatırken, bölgede bazı restoran ve kafe işletmeleri ise bayramda aralıksız hizmet vermeye devam etti.