Gazimağusa’da 2014 yılı Nisan ayı içerisinde Çanakkale Göleti bölgesinde gizlenen 929 gram 600 miligram Bonzai türü uyuşturucu maddeyi almaya gittiği sırada olay yerinde pusu görevinde bulunan Narkotik ekiplere suçüstü yakalanan Hasan Boncuk’un yargı süreci sonlandı.

Nadire BAHADİ

“Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçundan yaklaşık 9 aydır hükümsüz tutuklu olarak yargılanmayı cezaevinde bekleyen Hasan Boncuk 6 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, sanık Boncuk ile ilgili kararı okuyan Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, toplumu korumak ve toplumda daha büyük acılar çekilmesini önlemek için bu tür suçları işleyenlere etkili bir cezanın verilmesi gerektiğini kaydetti.

Polis uyuşturucu zulasını ele geçirdi

Sanık Hasan Boncuk’un Gazimağusa’da Çanakkale Göleti bölgesine yüklü miktarda uyuşturucu gizlendiğini haber alan Narkotik ekipleri, olayın öğrenildiği 26 Nisan 2014 tarihinde bölgede pusu kurarak beklemeye başladı. 27 Nisan tarihinde ise aracı ile Çanakkale Göleti bölgesinde uyuşturucunun gizlendiği bölgeye giden Boncuk, 929 gram 600 miligram ağırlığındaki Bonzai türü uyuşturucu maddeyi eline aldığı sırada polis tarafından suçüstü yakalandı. Boncuk, soruşturma maksatlı 5 gün poliste tutuklu kaldı. Daha önce benzer suçlara karıştığı gerekçesi ile de 2 Mayıs 2014 tarihinden beri hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunuyordu. Sanık Boncuk 29 Kasım 2012 tarihinde ise kanunsuz uyuşturucu madde verme, vermeye teşebbüs ve tasarruf davalarından yargılanarak 2 yıl hapse mahkum edilmiş ancak şartlı tahliyeden yararlanarak serbest bırakılmıştı.

Güzeler: “Toplum içerisinde ciddi huzursuzluk yaratıyor

Kıdemli Yargıç Güzeler, yaklaşık 9 aydır hükümsüz tutuklu olarak yargılanmayı cezaevinde bekleyen sanık Boncuk’un “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçundan suçlu bulunduğunu açıkladı. Yasa koyucunun, uyuşturucu maddelerin beden ve ruh sağlığı üzerinde sebep olacağı zararı dikkate alarak bu suç için 18 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü belirten Güzeler, kamu için oluşturduğu tehlike de göz önünde bulundurularak toplumun bu illetten korunmasının amaçlandığını kaydetti. Sentetik Cannabinoid’in en ağır uyuşturucu türlerinden olup bireylerin ruh ve beden sağlığına ciddi hasarlar verdiğini ifade eden Güzeler, “dolayısı ile uyuşturucu özelde bireylerin genelde ise tüm toplumun moral ve sağlık düzenini tehdit etmekte olup toplum içerisinde ciddi bir huzursuzluk yaratıyor” dedi.

“Sanık uslanmıyor”

Sanığın yargılanmasına neden olan uyuşturucu suçunda miktarın birçok genci zehirleyebilecek şekilde ve külliyatlı olduğunu söyleyen Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, ayrıca sanığın benzeri bir suçtan 4 ayrı davadan yargılanarak 2 yıl hapis cezasına çarptırılarak şartlı tahliyeden yararlanıp çıktığı halde kısa süre içerisinde yine aynı suç ile mahkeme huzuruna geldiğini kaydetti. Güzeler, sanığın mahkeme karşısında uslanmaz bir sanık profilinde olduğunu söyledi. Uyuşturucu maddelerin toplum ve gelecek nesiller için oluşturduğu tehlikeyi dikkate aldıktan sonra bu tür suçları işleyenlere mahkemelerin müsamaha göstermesinin düşünülemez olduğunu söyleyen Güzeler, verilecek cezanın sanık için ağır görülse bile toplumu korumak ve toplumda daha büyük acılar çekilmesini önlemek için bu tür suçları işleyenlere ekili bir cezanın verilmesi gerektiğini söyleyerek sanık Hasan Boncuk’un 6 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.