MİLYONLAR HAVAYA UÇTU: Devlete ait olan Sea Side ve Mimoza Otel’in yalnızca arsa değeri 3 milyon Sterlin. Sea View Hotel’e yaklaşık bir buçuk milyon Sterlin, Mejestic Hotel’ ise 10 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Milyonlar yok sayıldı, yıllardır el değmeyen Rebecca Otel dahil 5 otel kaderine terk edildi

YATIRIMCI BATIRILDI: Özel yatırımla Sea Wiew’i yaratan İsmail Çetin devlet eliyle batırıldığını belirterek dava açmaya hazırlanıyor. Majestik Otel’e 10 milyon TL yatırım yapan ancak “kumarhaneli otellerle baş edemedik” diyen Cemal Bulutoğluları ise otelin yaşaması için devletle işbirliğine hazır olduğunu açıkladı

MİMOZA’DA UMUT TÜKENMEDİ: Mimoza Hotel’in satışı için bir buçuk yılda üç kez ihaleye çıkıldı. Taban fiyatın 2 milyon 200 bin Sterlin olarak belirlendiği ilk iki ihaleye başvuru olmayınca, üçüncü ihalede taban fiyat konulmadı ancak hotele yine talip çıkmadı. Kurum, tesisi turizme kazandırmakta kararlı

SEA SIDE GÖZDEN ÇIKARILDI: Sosyal Sigortalar Dairesi’ne ait olan Sea Side Otel, yaklaşık 3 yıl önce bir yatırımcıya kiralanmış, yatırımcının kira şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle geri alınmıştı. Sea Side Otel için bir daha ihaleye çıkılmadı. Kurumun bugünkü gündemi, Seaside Otel’i yıkıp yerine 4-5 yıldızlı bir otel inşa etmek

Kapalı Maraş bölgesinde kaderine terk edilen hoteller için yıllardır “ah” çeken devlet, elindeki değerlerin kıymetini bilmiyor.

Mağusa’da devlete ait olan Seaside Hotel 15, Mimoza Hotel 3 yıldır atıl vaziyette. Bölgedeki şahıslara ait olan Sea View Hotel, Majestic Hotel ve Rebecca Hotel de kaderine terk edildi.
Sosyal Sigortalar Dairesi, Seaside Hotel’den ümidini kesti. Tesisin tamir edilecek yönü kalmadığına kanaat getiren kurum, arazi değeri yaklaşık 2 milyon 500 bin Sterlin olan Seaside Hotel’i yıkıp yerine 4-5 yıldızlı bir otel inşa etmeyi gündemine aldı.

İhtiyat Sandığı Dairesi’nin Mimoza Hotel için çırpınışları sürüyor. Tesisin turizme kazandırılması için bir buçuk yılda üç ayrı ihaleye çıkıldı fakat ihalelere başvuru yapan olmadı.

İhtiyat Sandığı Dairesi Yönetim Kurulu, bir sonraki toplantısında Mimoza Hotel’in başka nasıl turizme kazandırılabileceği üzerinde konuşacak.

Seaside Hotel’in arazisi değerlendirilecek

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Kasım Ekmen, Seaside Hotel’in turizme kazandırılması için önceki yıl ihaleye çıkıldığını ancak olumlu sonuç alınamadığını kaydetti.
Seaside Hotel’in bugün itibari ile de tamir edilebilecek bir yönü kalmadığını öne süren Ekmen, mevcut tesisin yıkılıp yerine 4-5 yıldızlı bir otel yapılmasını düşündüklerini söyledi.

Mimoza Hotel’e talip çıkmadı

İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Erman Yaylalı, Mimoza Hotel’in satışı için bir buçuk yıl içerisinde 3 kez ihaleye çıkıldığını ancak üç ihaleye de başvuruda bulunan olmadığını kaydetti.
Yaylalı, otelin turizme kazandırılması maksadı ile yönetim kurulunun çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Sea View Hotel 12 yıldır atıl durumda

Sea View Hotel’in sahibi İsmail Çetin, hotelin 12 yıldır atıl vaziyette olduğunu söyledi. Tesisin yeniden faaliyete girmesi için tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade eden Çetin, hotelin bugünkü durumundan hükümetleri sorumlu tuttu.

Majestic Hotel için ümit kapısı devlet

Majestic Hotel’in sahibi Cemal Bulutoğluları ise tesisin kumarhanesi olmadığından battığını belirterek faaliyet dışı kalan ancak değeri yüksek olan Majestic Hotel ve benzeri tesislerin devlet tarafından kurtarılması gerektiğini kaydetti.

Bulutoğluları, Majestic Hotel ve aynı durumda olan diğer tesislerin turizme kazandırılması için Kalkınma Bankası tarafından işletme sahibine uzun vadeli, 2 yıl faizsiz kredi imkanı tanınması gerektiğini ayrıca işletmeciye bu amaçla yatırım kredisi verilmesi gerektiğini söyledi.
Bulutoğluları, tesisin satılık olduğunu ve alıcı çıktığı anda satacağını da açıkladı.

Çetin: El birliği ile batırdılar

Sea View Hotel’in sahibi İsmail Çetin, tesisin turizme kazandırılması için tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını kaydetti.

Tesisin 12 yıldır faaliyette olmadığına dikkat çeken Çetin, Sea View Hotel’in bugünkü durumundan hükümetleri sorumlu tuttu.

“Tesisi el birliği ile batırdılar” diyen İsmail Çetin şunları söyledi:

“Hotelin turizme kazandırılması için uzun vadeli kira sözleşme istedim dönemin Maliye Bakanı Ersin Tatar, bu konuda bana güvence verdi. Ben tesisin kapalı olduğu döneme ait kira borcunu yapılandıracaktım akabinde yeni uzun vadeli kira sözleşmesi yapılacaktı.

Ancak ben borcu yapılandırdım ama yeni bir sözleşme yapılmadı. Sözleşmenin neden yapılmadığını sorduğumda ise Ersin Tatar,’Ben talimat verdim, müdürüm yapmıyor’ diye cevap verdi. Bu arada hem borcu yapılandırmak için hem de tesise bir aqua park yaptırmak için kredi çektim. Kıbrıslı Türk yatırımcı olduğum için olsa gerek hem beni bir sürü borç altına soktular hem de sözlerini tutmadılar. El birliği ile beni de tesisi de batırdılar.”

“Tazminat davası açacağım”

Sea View Hotel’den 2 yıl önce ara emri ile tahliye edildiğini kaydeden İsmail Çetin, gerekli maddi imkana kavuştuğu, ilk fırsatta tesisin batmasında katkısı olan tüm taraflara tazminat davası açacağını belirtti.

Hükümetlere adeta ateş püsküren İsmail Çetin şöyle konuştu:

“Ben tesisin kapasitesi arttırmak adına Avrupa’dan 2-3 yabancı yatırımcı da getirdim. O yatırımcılar, 5 milyon Dolar’a kadar yatırım yapacaklardı. Ancak siyasiler bu teklifi değerlendirme zahmetinde bile bulunmadılar. Bana yapılan

bir Kıbrıslı Türk’e yapılacak bir muamele olamaz. 12 sene bu kadar basit bir işlem yapılamadı. Sudan sebeplerle oyalayıp durdular. Yatırımım çöp oldu. Verdiğim hizmetlere yazıklar olsun. Ben 1974’ten bu yana turizm sektörüne hizmet veriyorum. Esas vatan haini bu tip görevlilerdir. Tesisin tekrar turizme kazandırılması mümkün ancak bu zihniyetteki hükümetlerle değil. Zamanında 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan dönemin başbakanı İrsen Küçük’e, bugünkü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, durumu anlattım, talebimi onlara da ilettim. İrsen Küçük, 6 ayda zor randevu verdi, randevu günü de Çanakkale Şehitleri’ni anma törenine gitti. Randevuyu iptal etti. Ahmet Uzun da 1 yıl sonra randevu verdi, gittiğimizde masasının üstünde uyurdu. Yaptığımız görüşmede dişe dokunur konuşmadı.”

Bulutoğluları: Devlet sahip çıkmalı

Majestic Hotel sahibi Cemal Bulutoğluları, Majestic Hotel’i ayakta tutmak adına çok çaba sarf ettiğini ancak tesisin kumarhanesi olmadığından piyasa koşullarında daha fazla direnemediğini kaydetti.
Tesisin ancak Kalkınma Bankası’nın uzun vadeli, 2 yıl faizsiz kredi imkanı tanıması ayrıca yatırım kredisi vermesi ile mümkün olabileceğine vurgu yapan Bulutoğluları, “Beş atıl durumdaki otelin kurtarılması demek 200’er kişiden bin kişinin istihdamı demektir. Dolayısıyla devlet gerek ülke ekonomisinin kazanması için gerekse işsizlik sorununun azalması için Mağusa’daki atıl durumdaki 5 oteli kurtarmalıdır” dedi.

Cemal Bulutoğluları, Majstic Hotel’in satılık olduğunu da duyurarak tesisin yaklaşık 5 yıldır atıl durumda olduğunu alıcı bulduğu anda satacağını kaydetti.

Yaylalı: Amacımız tesisi turizme kazandırmak

İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Erman Yaylalı, Mimoza Hotel’in satışı için bir buçuk yıl içerisinde 3 kez ihaleye çıkıldığını ancak üç ihaleye de başvuruda bulunan olmadığını kaydetti.
Yaylalı, otelin turizme kazandırılması maksadı ile yönetim kurulunun çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Erman Yaylalı, “Eylül 2013- 11 Mart 2015 tarihleri arasında tesisin satışı için 3 kez ihaleye çıktık. İlk iki ihalede 2 milyon 200 bin sterlin taban fiyat belirlendi ancak hiç başvuru olmadı. Son ihalede taban fiyat koymadık yine başvuru olmadı. Amacımız tesisi turizme kazandırmak ve bunun için yönetim kurulunun çalışmaları sürüyor. Konu tekrar değerlendirilecek” dedi.

Ekmen: Seaside tadil edilemez durumda

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Kasım Ekmen, Seaside Hotel’in turizme kazandırılması için önceki yıl ihaleye çıkıldığını ancak olumlu sonuç alınamadığını kaydetti.

Seaside Hotel’in bugün itibari ile de tamir edilebilecek bir yönü kalmadığını öne süren Ekmen, mevcut tesisin yıkılıp yerine 4-5 yıldızlı bir otel yapılmasını düşündüklerini söyledi.
Ekmen, “Seaside Hotel, Maraş’taki otellere benzedi. Karkas kaldı. 1-2 yıl önce ihaleye çıkıldı ancak ihaleden pek olumlu bir sonuç alınamadı. İhaleye çıkmak veya satışı durumunda fikir jimnastiği yapıyoruz. Uzun vadeli kiralama ve satış yönünde hukuksal sorunlar vardır. Mimoza örneği önümüzde. Talip gelip gelmesi konusunda umutlu değiliz. Uzun vadeli kiralamaya da gidilebilir Oradaki tesisin yıkılıp 4-5 yıldızlı bir otel yapılmasını da düşünüyoruz. Çünkü tesisin tamir edilebilecek bir yönü kalmadı” dedi.

Aktığ: Mağusa’da yeterli yatak kapasitesi yok

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, bir merkezin pazarlanması ile ilgili bakılan en önemli kriterlerden birinin yatak kapasitesi olduğunu kaydetti.

Yatak kapasitesinin yetersiz olduğu merkezlerde pazarlamanın olumsuz etkilendiğini kaydeden Aktığ, şöyle konuştu: “Yatak turizmi özellikle Mağusa bölgesi için güncel bir konudur. Bir merkezin pazarlanması ile ilgili bakılan en önemli kriterlerden biri yeterli yatak kapasitesi olmasıdır. Mağusa’da bu anlamda kısıtlı oteller var. Bu da pazarlamayı olumsuz yönde etkileyen bir gerçektir. Bölgedeki atıl durumdaki yatak kapasitelerinin de turizme hizmet edebilecek noktaya taşınması bu bakımdan önem arz etmektedir. Bu çalışma doğal olarak yeni yatırımdan daha kısa sürede gerçekleşebilecek bir adım olur.”

capture-015.jpg