Müzakereler ile birlikte iş insanları da hedef büyüttü. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, İş Adamları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği de olası bir çözümden önce çalışmalarına hız verdi. İnşaat Müteahhitleri Birliği Kapalı Maraş’ta ortaya çıkacak işlerin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında paylaşılması konusunda güney ile mutabakata vardıklarının altını çizdi.

BİZ RUMLARLA ÇÖZÜMÜ YAPTIK: Kapalı Maraş, başta Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat müteahhitleri olmak üzere birçok kişiyi heyecanlandırıyor. Kapalı Maraş’ın olası bir çözümde yeniden yerleşime açılması ve orada, ortaya çıkacak başta inşaat çalışmaları konusunda işbirliği hedefleri şimdiden başladı. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Maraş ile ilgili olarak, Kıbrıs Rum İnşaat Müteahhitleri Birliği ile çalışmalar yaptıklarını kaydetti ve “Biz kendi aramızda çözümü yaptık, paylaştıkta” ifadesini kullandı.

İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ: Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olacağına inanç belirten Gürcafer, önemli olanın anlaşmadan sonra anlaşmayı koruyabilmek olduğunu kaydetti. Gürcafer, ekonomik ilişkilerin artırılması gerektiğine de vurgu yaptı ve “Anlaşmadan sonra eğer evine ekmek götüren insan sayısı çoğalırsa, o zaman bu insanlar tarafından o anlaşma savunulur” dedi. Gürcafer, “Maraş zaten başlı başına milyarlarca dolardır. Dolayısı ile bununun, oluşacağı artı değerin kendi içimizde kalması çok önemli bir hedefimizdir” yorumunda da bulundu.

Oshan SABIRLI

Bir zamanlar turizm ve mimarinin cenneti olan Kapalı Maraş, dünya yıldızları ve zenginlerinin uğrak noktalarından birisiydi. Kapalı Maraş şimdilerde, adada olası bir çözüm ile yeniden hayat bulmayı bekliyor.

Neredeyse 40 yıldır sivil yerleşime kapatılan, içinde yüzlerce otel, onlarca banka, sinema salonu ve kilisenin yanı sıra binlerce konutu barındıran bu kent, zamanın tahribatına yenik düşmüş durumda. Kentin geleceği ile ilgili belirsizlikler sürerken, daha çözüm gelmeden iş insanları Kapalı Maraş’ın açılması olasılığını dört gözle bekliyor ve hazırlık yapıyor.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer Kapalı Maraş ile ilgili Kıbrıs Rum İnşaat Müteahhitleri Birliği ile çalışmalar yaptıklarına işaret ederken, “Biz kendi aramızda çözümü yaptık, paylaştıkta” ifadesini kullandı ve Kapalı Maraş’ta bulunan inşaat işlerine şimdiden talip olduklarını kaydetti.

RUMLARLA ORTAKLIK PROTOKOLÜ

Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya yaptığı açıklamada, Maraş konusunda Rum Müteahhitler Birliği ile ortaklık protokolü imzaladıklarını kaydetti ve protokol çerçevesinde, çözümle birlikte ortaya çıkacak olan inşaat potansiyelinin bütününün Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum müteahhitler tarafından ortak olarak yapılmasının iki tarafın da ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR

Kapalı Maraş’ın yapısına ve yaşanan tahribatın ötesinde Maraş’taki yeni inşaatlara ve yerleşime dikkat çeken Gürcafer, “Ortada çok ciddi bir potansiyel var. Maraş zaten başlı başına milyarlarca dolardır. Dolayısı ile bununun, oluşacak artı değerin kendi içimizde kalması çok önemli bir hedefimizdir” ifadesini kullandı.

MARAŞ KIBRIS’TA KALMALI 

Dış dünyadan birçok müteahhidin gelip, Kıbrıs’tan iş almak gibi bir hedefi olabileceğine dikkat çeken Gürcafer, “Biz bunu içeriye kapatma konusunda büyük bir mücadele vereceyiz. Maraş ciddi bir değerdir. Çözüm ile birlikte, bir anda kendimiz AB’nin içinde bulacayız. AB içine girdimiz anda bizim, AB ile rekabet edebilmemiz için kalkınmaya ihtiyacımız olacak” dedi.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Kapalı Maraş’ın Kıbrıs iş insanları için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu bölgenin Kıbrıs’ın kalkınması için ciddi bir araç olacağına dikkat çekti. Gürcafer “Maraş ile ortaya çıkacak katma değerin bu ülkede kalması için gerekli çabayı ortaya koyacağız” yorumunda da bulundu.

ORTAKLIK ANLAŞMASINA GİREBİLİR 

İş insanlarının beklentisinin hangi doğrultuda olduğu ile ilgili bir soruya karşılık ise Oda Başkanı Gürcafer, konunun olası bir ortaklık anlaşmasının içerisine girebileceğine, ortaya çıkacak bölgeler ve yasalar çerçevesinde, işlerin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum şirketlerinin ortaklıkları şeklinde yapılmasının zorunluluğunun getirilebileceğine işaret etti.

YARI YARIYA KONUSUNDA UZLAŞTIK

Gürcafer ortaklıkların nasıl olabileceği konusunda ise iki toplumlu bir çalışma yaptıklarını kaydetti ve Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği ile Rum Müteahhitler Birliği’nin imzaladığı protokol içerisinde bunun da bulunduğunu, Maraş ile birlikte ortaya çıkacak inşaat potansiyelinin elli, elli ortaklık olarak yapma hususunda iki birliğin anlaştığını kaydetti.

BİZ ÇÖZÜMÜ YAPTIK

İki birliğin çok ciddi işbirliği olduğuna dikkat çeken Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Odası Başkanı Cafer Gürcafer “Biz kendi aramızda çözümü yaptık, paylaştıkta” yorumunu yaptı ve ekledi;
“Ben şuna inanıyorum, bir anlaşma olacak, anlaşmadan sonra anlaşmayı koruyabilmektir önemli olan. Anlaşmadan sonra eğer evine ekmek götüren insan sayısı çoğalırsa, yani bir Rum benim ile işbirliği yaptığında, bundan para kazanırsa ve beraberinde bir sürü insan evine ekmek götürebilirse, o zaman bu insanlar tarafından o anlaşma savunulur. Dolayısı ile ekonomik ilişkileri artırmak lazım”.

HEDEFLERİMİZİ ORTAYA KOYDUK

Kıbrıs’ın güneyinde bulunan Rum Müteahhitler birliği ile de sık sık görüşmeler yaptıklarına işaret eden Gürcafer, “Bizim ara bölgede iki oda olarak ortak bir ofis açma girişimimiz vardır. Bu ve bunun gibi bir sürü projeyi yapmayı hedefliyoruz. Ortak bir inşaat atığı geri dönüşümü dahi düşünüyoruz. Düşünün ki yalnızca Kapalı Maraş’tan bile yüz binlerce, milyonlarca ton atık ortaya çıkacaktır. Bu ve bunun gibi bir takım ortak proje hedefimiz var. Ama yaptığımız işbirliğinde esas olan ara bölge, Maraş ve çözümle birlikte ortaya çıkan inşaat potansiyelidir” dedi.