Duygu ALAN

Güney Kıbrıs’ta görülen “Mavi Dil” hastalığına KKTC’de de rastlandı. Hastalık, Beyarmudu, Yiğitler ve Akıncılar’daki toplam 5 üreticinin sürülerinde tespit edildi.

“Mavi Dil” hastalığı hayvandan hayvana veya hayvandan insana bulaşmamasına rağmen kamuoyunca ciddi paniğe neden oldu, ülke genelinde küçükbaş hayvan eti tüketimini durma noktasına geldi.

Veteriner Dairesi, hastalıkla ilgili kamuoyuna detaylı bilgi içeren açıklama yaptı, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, hastalığın yayılmaması için gerekli tüm önlemlerin aldığını açıkladı.

Yetkililerin açıklamaları ile piyasadaki panik havası dağılmaya başlarken Tüketiciler Derneği’nin “Küçükbaş hayvan eti tüketmeyin” şeklindeki açıklaması ile kafalar yeniden karıştı.

Üretici de kasap da mağdur oldu

Mavi Dil hastalığının yarattığı panik, hem hayvan üreticilerini hem de kasapları mali zarara soktu.

Küçükbaş hayvan eti tüketimini KKTC’de durma noktasına geldi.

Kuraklık nedeni ile zaten çok zor bir üretim yılı geçiren hayvan üreticileri, küçükbaş hayvanlarına alıcı bulamadı, kasaplar ise küçükbaş hayvan etinde fiyat kırdı.

Kuzu fiyatı 2 TL düştü oğlak satışı durdu

“Mavi Dil” hastalığının KKTC’de de tespit edilmesi ile birlikte küçükbaş hayvan etine talep de düştü. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden Havadis’e yapılan açıklamada, küçükbaş hayvan satışlarının ve kesiminin yaklaşık 15 gündür ciddi oranda düştüğü, kilosu 13 TL’den satılan kuzuya kasapların 2 TL fiyat kırarak 11 TL teklif verdiği kaydedildi.

Birlikten yapılan açıklamada, zaten satışı az olan oğlağın ise Mavi Dil hastalığının ülkede de görülmesi ile birlikte durduğu belirtildi.

Çavuşoğlu: Endişeye gerek yok

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Mavi Dil” hastalığı ile ilgili açıklamada bulunarak endişeye gerek olmadığını ifade etti.

Çavuşoğlu, Mavi Dil ile ilgili Rum kesimiyle ortak bir komitede çalışıldığını, sinek ilaçlaması için gerekli ilaçların tüm belediyelere verildiğini söyledi.

Mavi Dil hastalığının insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, Mavi Dil hastalığı tespit edilen hayvanların ise derhal imha edildiğini ifade etti.

Ataben: Bulaşıcı değil

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, “Mavi Dil” hastalığının yalnızca sokucu sineklerle hayvanlara bulaştığını, “Mavi Dil” hastalığının hayvandan hayvana veya hayvandan insana veya hayvan sütü ve eti tüketimi ile insana bulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Tüketiciler Derneği’nin “Küçükbaş hayvan eti tüketmeyin” şeklindeki açıklamasının ise bilimsellikten uzak olduğunu kaydeden Ataben, Tüketiciler Derneği’nin duyurusunun talihsiz bir açıklama olduğunu ve yersiz bilgi içerdiği belirtti.

Hüseyin Ataben, “Hastalığın yalnızca sokucu sineklerle hayvanlara bulaştığı, hayvandan hayvana veya hayvandan insana veya hayvan sütü ve eti ile insana bulaşmasının mümkün olmadığı dikkate alınarak Tüketiciler Derneği’nin ‘Küçükbaş hayvan eti tüketmeyi’ duyurusu yanlış ve yersiz ayrıca bilimsellikten uzak,  halk sağlığı için yersiz ve talihsiz bir açıklamadır. Derneğin boykot kararlarını toplum menfaatini ve de kamuoyunun doğru bilgilendirme yönlendirmedeki hassasiyet doğrultusunda tekrar gözden geçirerek kaldırmaları gereklidir” diye konuştu.

Naimoğulları: Toplumsal cinayet işlenmek istendi

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğulları, Tüketiciler Derneği’nin “Küçükbaş hayvan eti tüketmeyin” şeklindeki açıklamasına işaret ederek “bilimsellikten uzak açıklamalar toplum tarafından dikkate alınmamalıdır” dedi.

“Mavi Dil” hastalığının hayvandan hayvana veya hayvandan herhangi bir şekilde insana bulaşmadığını dile getiren Naimoğulları, Tüketiciler Derneği başkanı hakkında, “Yanlış ve asılsız bilgilerle toplumu kıçkırttığı” gerekçesi ile şikayetçi olduğunu ve gerekli yasal süreci başlattığını söyledi.

Tüketiciler Derneği’nin açıklamalarının toplumsal bir cinayet teşebbüsü olduğunu öne süren Mustafa Naimoğulları, “Derneğin açıklamaları toplumsal bir cinayettir, üreticinin geleceği ile ekmek parası ile oynamaktır. Biz buna göz yummayacağız ve gereken yasal süreci başlattık” dedi.

Mustafa Naimoğulları, konu hakkında bakanlığın da üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Naimoğulları, “Hükümet, toplumu kışkırtan ve asılsız bilgilerle halkı paniğe sürükleyen açıklamalar konusunda ciddi tedbir koymalı, yasal olarak bazı yaptırımlar yapmalıdır. Sorumlular, yargı önünde gereken hesabı vermelidir” diye konuştu.

“Kuzuda fiyat 2 TL düştü”

Tüketiciler Derneği’nin açıklamalarının zaten zor şartlarda üretim yapan hayvan üreticisinin belini büktüğünü söylen Naimoğulları, ayrıca şunları söyledi: “Şuanda halkın kafasında soru işaretleri oluşmuştur ve yapılan tüm bilimsel açıklamalar amacına ulaşmamaktadır. Bu açıklamalar ayrıca üretimi de olumsuz etkilenmiştir. 15 gündür ciddi anlamda küçükbaş hayvan satışlarını ve kesimlerini düşürmüştür. Zaten kuraklık nedeni ile zorda olan üretici daha da zora girmiştir.  Kilosu 13 TL olan kuzuya şuanda 11 TL teklif verilmekte oğlak satışları ise zaten az iken şimdi durmuştur.”