Cumhuriyet Meclisi heyeti, Zambiya’nın başkenti Lusaka’da, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) toplantıları çerçevesinde yapılan yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre dünya parlamentoları arasında diyaloğu geliştirerek,  halklar arasındaki ilişki sağlamak ve dünya barışı ile demokrasisine hizmet etmek amacıyla1889 yılında kurulan Parlamentolar Arası Birlik’in 134’üncü toplantısı, 19-23 Mart tarihleri arasında Lusaka’da gerçekleşti.

PAB toplantıları çerçevesinde, her yıl Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen Kıbrıslı Türk milletvekilleri ile birlikte Kıbrıslı Rum milletvekillerinin davet edilerek Kıbrıs konusunda karşılıklı görüşlerin tartışıldığı yuvarlak masa toplantısı da yapıldı. Toplantının başkanlığını Belçika PAB Grup Başkanı Senatör Pol Van Den Driessche’nin yaptı.

Yuvarlak masa toplantısına Cumhuriyet Meclisi’nden CTP Milletvekili Ahmet Gülle, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, DPUG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ve TDP Milletvekili Zeki Çeler ile Rum kesiminden DİSİ Milletvekili Georgios Tasou, AKEL Milletvekili Koukouma Koutra Skevi, Rum Meclis Genel Sekreteri Vassiliki Anastassiadou katıldı.

Toplantıda taraflar, müzakere sürecinde ılımlı bir havanın mevcut olduğunu dile getirirken ileride Kıbrıs’ta oluşturulacak olan federal yapı için yapılan müzakerelerde güç ve yönetim paylaşımı, toprak ayarlaması ve garantiler konularındaki karşılıklı görüş ve hassasiyetlerini ifade etti ve Güven Yaratıcı Önlemler konusunda daha somut olan adımların sürece olumlu katkı koyacağını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi’nden toplantıya katılan milletvekilleri özellikle Kıbrıs Rum tarafında eğitim sistemindeki kitapların “ırkçı” söylemler içerdiğini, Kıbrıs Türk tarafının bu yönde kendi kitaplarında düzenlemeler yaptığını ifade ederek, barış dilinin hem siyasette hem de basında kullanılmasının iki toplum arasındaki güven ve dostluk bağlarını olumlu yönde etkileyeceğini vurguladılar.