Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Mesleki Eğitimde Gündem" programında meslek liseleri tanıtılmaya devam ediliyor. Mesleki Eğitimde Gündem programında bu hafta Güzelyurt Meslek Lisesi ziyaret edilerek, okul müdürü Adnan Eraslan’dan okul hakkında bilgiler edinildi. Programda ayrıca ailelerin ve öğrencilerin mesleki eğitime ilgisi ve mesleki eğitim konusunda devlet politikaları değerlendirildi.

Güzelyurt Meslek Lisesi Müdürü Adnan Eraslan, lise bünyesinde 6 program ve bir de yaygın eğitim programı bulunduğunu bildirdi. Okulda muhasebe, turizm, inşaat, elektrik elektronik, güzellik, saç ve cilt bakımı ve adada tek olan tarım bölümleri olduğunu söyleyen Eraslan, bu bölümler ile ilgili bilgiler verdi ve iş tanımlarını yaptı. Turizm alanında İstanbul'da gerçekleşen Gastronomi Fuarı’nda KKTC'yi temsil ettiklerini ve 1 altın, 2 gümüş madalya kazandıklarını söyleyen Eraslan, inşaat bölümünün ise mimarlığın bir ön hazırlığı gibi olduğunu ifade ederek, devlet politikaları yüzünden bu bölümde okuyan öğrencilerin çektiği sıkıntılardan bahsetti. Mesleki eğitim konusunda sistemde sıkıntılar olduğunu vurgulayan Eraslan, diploma ile birlikte sertifika da verilmesi gerektiğini, böylece öğrencinin bölümü ile ilgili uzmanlığının ne olduğunun belirtilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti. İşletme beceri eğitimi ile ilgili de sıkıntılar olduğunu kaydeden Eraslan, beceri eğitiminin yetersiz olduğunu, daha kapsamlı olması gerektiğini anlattı. Eraslan, mesleki eğitimin artık temel eğitim olduğunu ve bir ülkenin başkalarına bağımlı yaşamaması için mesleki eğitimin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Doç. Dr. Mustafa İlkan ise mesleki eğitimin gündemde tutulması gerektiğini ifade ederken, mesleki eğitimin ikinci sınıf gibi algılanmasının ortadan kalkması gerektiğini vurguladı. Mesleki eğitimin teferruatlı, zor ve pahalı bir eğitim olduğunun altını çizen Doç. Dr. İlkan, mesleki eğitime özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. İlkan, günümüz yapılanmasında gerek orta öğretim gerek yüksek öğretim ve aralarındaki geçişlerin plansız olmasının insan kaynağı israfını doğurduğunu bildirdi. Yönlendirmeye, bilgi ve beceri değerlendirmesine dayalı bir sistemin gençler için önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlkan, herkesin üniversiteye gitmesi anlayışının bir anlamda da insan kaynaklarını tükettiğini vurguladı. Programın devamında Güzelyurt Meslek Lisesi gezilerek, öğretmenler ve öğrenciler ile sohbet edildi.

"Mesleki Eğitimde Gündem" programının söz konusu bölümü 24 Kasım 2016 Perşembe günü, 19:15 – 20:00 saatleri arasında, tekrarı ise 29 Kasım 2016 Salı günü, 19:15 – 20:00 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.