Duygu Alan

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, müteahhitlerin birçoğunun çek yasağında olduğunu, birçok müteahhidin ise çek yasağı ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Müteahhitlerin borcunun yanı sıra devletten yaklaşık 100 milyon TL de alacağı bulunduğunu söyleyen Gürcafer, Ramazan Bayramı öncesi devletin bu ödemeyi müteahhide yapması gerektiğini savundu.

Cafer Gürcafer, devletin müteahhide olan borcuna yönelik gerekli hassasiyeti göstermemesi halinde müteahhitlerin bayrama ciddi mali sıkıntı içerisinde gireceğini belirtti.

Söz konusu 100 milyon TL civarındaki alacağın 2015 yılında açılıp neticelendirilmiş ve tamamlanmış işlerin parası olduğuna vurgu yapan Gürcafer, “Devletin bir an önce bu ödemeler hususunda atması gereken adımı atmasını bekliyoruz aksi halde sıkıntılı bir bayramı biz yalnız başımıza geçirmeyeceğiz. Muhtemelen Lefkoşa yıkılır” diye konuştu.

“Biz de insanız”

Cafer Gürcafer, devletin her ay sonu yaklaştığında memuru ödemek için borçlanma yoluna gideceğini bilip, hazırlıklarını ona göre yaptığını ancak aynı hassasiyeti müteahhitler için göstermediğini öne sürdü.

Gürcafer, “Devlet bırakın ödeme yapmayı fark da ödemiyor. Bu noktada çok ciddi bir adaletsizlik var. Devlet ciddi bir adaletsizliğin var olmasına katkı koymaktadır. Kendi alacakları ile ilgili her türlü cezayı ve faizi uygulayan devletin, borçları ile ilgili ne bir faiz ne de bir ceza uygulaması yoktur. Müteahhidi önemsemiyor da üstelik. Memura hissettiği sorumluluğu müteahhide hissetmiyor. Halbuki biz de insanız. Bizim yanımızda çalışanlar da insandır” diye isyan etti.

“Kamu bankaları aracı kurum olabilir”

Devletin bugün itibari ile 100 milyon TL civarında müteahhitlere borcu olduğunu söyleyen Cafer Gürcafer, “Bayrama eğer müteahhitler ödeme almadan girerse muhtemelen Lefkoşa yıkılır” dedi.

Ancak Türkiye Cumhuriyetinin parayı halen daha serbest bırakmadığını bu sebeple de devletin bu kadar kısa süre içerisinde bu borcu ödeyemeyeceğini de bildiklerini belirten Gürcafer, kamu bankalarına tebliğ etmek suretiyle bu borcun ödemesinin yapılabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Cafer Gürcafer, “Kamu bankalarını bir aracı kurum olarak değerlendirebilir ve bu borcun ödenmesini sağlayabiliriz. Bu çağdaş bir uygulamadır ve AB’de, Türkiye’de ihaleleri finanse etmeye yönelik bu tür kuruluşlar mevcut. Bunun benzerini biz burada da yaratmak istiyoruz. Devletin kefil olduğu, yani ödemekle yükümlü olduğu noktalarda, bu ödemeleri Vakıflar Bankası ya da Kooperatif Merkez Bankası aracılığı ile finanse edilebilir” diye konuştu.

“Öfke çok keskin”

Gürcafer, müteahhitlerin içerisinde bulunduğu mali durum nedeni ile çok öfkeli olduğunu belirterek, “Kontrol bizden çıkmak üzere, tansiyon çok yüksek, öfke keskin” diye konuştu.

Bugün birçok müteahhidin çek yasağında olduğunu birçoğunun ise çek yasağı ile karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Gürcafer, devletin müteahhidin mali durumunu dikkate alıp bir an önce bir şekilde 100 milyon TL’lik borcunu ödememesi halinde ciddi sıkıntılar yaşanacağını dile getirdi.

Cafer Gürcafer, “Devletin bir an önce bu ödemeler hususunda atması gereken adımı atmasını bekliyoruz aksi halde sıkıntılı bir bayramı biz yalnız başımıza geçirmeyeceğiz” dedi.

Gürcafer müteahhitleri de uyardı

Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, Sterlin’deki düşüşe de değinerek, müteahhitleri süratle Sterlin’den uzaklaşmaları konusunda uyardı.

Cafer Gürcafer, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Sterlin’deki düşüş yap-sat sektörünü çok olumsuz etkiledi. Çünkü yap-sat sektörünün alacakları Sterlin’dir, hesapları ona göredir.  Eğer bu düşüş devam ederse ki öyle görünüyor kayıp büyüyecek. İngiltere’deki belirsizlik böyle birkaç ayda giderilecek bir belirsizlik değil. Şimdi İskoçya ayaklandı, birleşik krallıktan ayrılmak için ‘referanduma gideceğiz’ deniyor. Tüm gelişmeler, Sterlin ile ilgili depremin devam edeceğinin göstergesidir.Bu bakımdan bizim müteahhitlerimizin süratle Sterlin’den uzaklaşmaları lazımdır. Aksi takdirde büyük sıkıntı yaşarlar.”