Suna Erden

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Star Kıbrıs'a yaptığı açıklamada, ülkedeki turizm işletmelerinin ithal süt ve et ürünlerini tercih ettiğini, yerli ürünlere teşvik edilmelerini sağlamak amacı ile yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Naimoğulları, ithal ürünlere rekabet edebilmek için altı yeni süt ürünü piyasaya sunulacağını ancak bu ürünlerin piyasaya çıkmadan önce yerli ürün ile ithal ürünlerle ilgili düzenlemenin şart olduğunu ifade etti. Naimoğulları, “Restoranlar, oteller yerli ürün kullanmıyor. Yerli üretimin gelişmesi için turizm sektöründe pay sahibi olmamız çok önemli. Bunun sağlanması için bir takım düzenlemeler yapılacak” dedi. Naimoğulları, KKTC’de ilk kez bu yıl görülen ve birçok hayvanın telef olmasına neden olan LSD hastalığı ile ilgili yapılacak tek şeyin aşı olduğunu söyledi. 

YERLİ ÜRÜNÜN PAY SAHİBİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ 

Kuzey Kıbrıs’ta marketlerin, restoranların, otellerin ithal ürünleri tercih ettiğini; marketlerdeki reyonlarda ithal ürünlere tanıtım önceliği verildiğini belirterek, yerli süt ve süt kaynaklı ürünlerin tüketilmesine teşvik için yasal düzenleme yapıldığını söyledi. Hayvan besiciliği ve süt ürünleri üretimi ile geçimini sağlayan binlerce insan olduğunu belirten Naimoğulları, bu kişilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için yerli ürünlere talep olması gerektiğini ifade etti. Özellikle otellerin yerli ürün kullanmaya yanaşmadığını dile getiren Naimoğulları, yerli ürünlerin turizm alanında tüketilmemesinde dolayı kendi sektörlerinin geri kaldığını, ithal ürünlerin ise ülkenin her yerine yayıldığını kaydetti. Naimoğulları, “Restoranlar, oteller yerli ürün kullanmıyor. Yerli üretimin gelişmesi için turizm sektöründe pay sahibi olmamız çok önemli. Bunun sağlanması için bir takım düzenlemeler yapılacak” dedi. 

YENİ ÜRÜNLER PİYASAYA ÇIKIYOR 

Naimoğulları, bu nedenlerden dolayı ithal ürünlere rekabet etmek için yeni ürünleri piyasaya sunulacağını belirterek, “Kırmızı peynir, çocuk süt ve maması, keçi sütü, kaşar peyniri gibi altı yeni ürün piyasaya sunulacak” dedi. Naimoğulları şunları söyledi: “Bu yeni ürünlerin piyasaya sürülmeden önce düzenlenme yapılmasının şart olduğunu, bu yönde uğraş verdiklerini dile getirdi. Naimoğulları, “Yerli ürün ve ithal ürünlerle ilgili yasal bir düzenleme şart. Amacımız ithal ürünlerin yasaklanmasını sağlamak değildir. Sadece doğru rekabet koşullarının sağlanması için uygun zemin hazırlanmasını sağlamaktır. Yerli ürünlerimizin çeşidini v kalitesini artırarak piyasaya sunacağız. Oteller, restoranlar genellikle ithal ürün kullanıyor. Yasal düzenleme ile yerli ürün kullanmalarına teşvik edilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.” 

TURİZM SEKTÖRÜNDE YER ALMAK ÖNEMLİ 

Turizm gibi dev bir sektörde yerli ürün kullanılmasını sağlamakla ekonominin kalkınacağını, hayvancının, süt ve sür üreticilerinin daha fazla yatırım yapma ve ürün çeşidini artırma şansı bulacağını kaydeden Naimoğulları, Güney Kıbrıs’taki restoranlarda ithal ürün kullanılmasına kısıtlama getirildiğini, Kuzey Kıbrıs’ta da böyle bir uygulama ile yerli ürüne talebin artırılabileceğini ifade etti. 

HASTALIK BAŞA BELA OLDU 

Hayvancının birçok sorunla boğuştuğunu, her zaman devlet desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Naimoğulları, son birkaç aydır Yumrulu Deri Hastalığı (LSD) virüsü ile uğraştıklarını, birçok büyük baş ve küçükbaş hayvanın telef olduğunu, son olarak ta Yiğitler Köyünde 11 hayvanın itlaf edildiğini söyledi. KKTC’de ilk kez görülen bu hastalıktan dolayı oluşan maddi zararın devlet tarafından karşılandığını kaydeden Naimoğulları, havan hastalıklarından dolayı süt üretiminde sorun olduğunu dile getirdi. 

TEK ÇARE AŞILAMAK 

Hastalığın ilk olarak Karpaz bölgesindeki ahırlarda görüldüğünü, karantina, ilaçlama, temizlik gibi tüm önlemleri aldıklarını ancak virüsün yayılmasını önleyemediklerini dile getiren Naimoğulları, tek çarenin aşılama olduğunu söyledi. Naimoğulları, Tarım Bakanlığı, Veteriner Dairesi’nin aşı ile ilgili çalışma yaptığını, hayvanlara en doğru aşıyı vermek için uğraşıldığını belirterek, “60 bin hayvan aşılanacak. Ancak bir süre bu hayvanlar aşılamadan dolayı sütten kesilecek. Bu sürecin uzun olmaması için en doğru aşının kullanılması gerekmektedir. Eğer doğru aşı kullanılmazsa hayvanlar uzun bir süre sütten kesilir. Böyle bir durumda ise kaos yaşanır. Süt üreticisi iflas eder” dedi. Naimoğulları, “yaz ayları gelmeden önce bu hastalıktan kurtulmamız gerekiyor. Yoksa tüm ülkedeki hayvanlara bulaşır” ifadesini kullanarak, yetkililerin en kısa zamanda bir çare bulacağına inandığını dile getirdi.