Rumlar, Kıbrıslı Türklerin de hakkı olan 2,4 milyar sterlin tutarındaki altın rezervini, üslerin kullanımı için İngiltere’nin yılda ödediği 600 Milyon sterlin parayı ve uluslararası camianın tüm Kıbrıs adına gönderdiği maddi kaynakları tek başına kullanıyor 

Kıbrıs adasında her iki tarafın aynı çatı altında olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti,1963 yılında son buldu. Günümüz tarihinde Rumlar ve Türkler kendi bölgelerinde yaşamaya devam ederken, Avrupa Birliği, Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında Rum tarafını üye yaptı. 

Yıllardır AB’den, IMF’den ve diğer uluslararası kuruluşlardan tüm Kıbrıs adına gelen maddi yardımlar, Rumlar tarafından kullanıldı. 1962 yılında Merkez Bankası’nda bulunan altın rezervlerinin bu günkü değerinin 2,4 milyar sterlin olduğu öğrenilirken, ayrıca 1963 yılından şimdiye kadar, İngiltere’nin, üslerin kullanımı için 'Kıbrıs Cumhuriyetine ' her yıl 30 milyon sterlin kira ödediği belirtildi. 

O tarihten günümüze kadar ödenen kira bedellerinin bu günkü fiyatlarda, yılda ortalama 600 milyon sterlin civarında olduğu ifade edilirken, Rum Yönetimi’nin 2015 yılı itibari ile 1963 yılından bu yana Kıbrıs Türk Halkına verdiği elektrik enerjisi için,2 Milyon Euro borç faturasını KKTC makamlarına gönderdiği savunuldu. 

Kıbrıs Türk Halkına verilen elektrik enerjinin parasının, BM ve uluslararası mali yardımları ile Rumlara ödendiği bilgisi elde edildi. 

YEDİKLERİ YETMEDİ, DAHASINI İSTİYORLAR 

Star Kıbrıs’ın elde ettiği bilgilere göre, Rum Yönetimi,2015 yılı itibari ile 1963 yılından bu yana Kıbrıs Türk Halkına verdiği elektrik enerjisi için, birleşik faiz faturalama yöntemi ve birikmiş faiz cezaları ile birlikte 2 milyar Euro tutarında 'borç tahsilat' talebini KKTC makamlarına gönderdi. 

Rum makamları 44 yıl sonra KKTC’ye yüklü bir fatura göndermekten çekinmezken, Kıbrıs Türklerin yıllardır mahrum bırakıldığı maddi kaynaklar gündeme geldi. Merkez bankası Raporlarına göre,1962-1963 yılında Kıbrıs Merkez Bankası altın rezervleri, 120 milyon sterlin değerindeydi. 

Ekonomistlere göre bu değer, bu günkü fiyatlarda 2,4 milyar sterlin tutarındadır. Ayrıca, 1963- 2015 yılları arasında, “Kıbrıs Hükümetine' AB yardım ve kalkınma fonları ile uluslararası camiadan aktarılan milyarlarca dolar kaynaktan ise sadece Güney Kıbrıs yararlanmaktadır. Tüm Kıbrıs adası adına alınan maddi kaynaklar Rumlar için harcanmaktadır. 

KAYMAĞI HEP ONLAR YEDİ 

Öte yandan İngiltere, üslerin kullanımı için 'Kıbrıs Cumhuriyetine ' süreli olarak her yıl 30 milyon sterlin kira ödedi. 1963 yılından bu yana ödenen kira bedelleri bu günkü değerlerde hesaplandığında, yılda ortalama 600 milyon sterlin civarında olduğuna dikkati çeken ekonomistler, Kıbrıslı Türklerin bu gelirden de mahrum bırakıldığına işaret ediyor. 

Kıbrıs Aynı ekonomistler, Kıbrıslı Türklerin AB yardım ve kalkınma fonlarında eşit hak sahibi olmasına rağmen, 44 yıl sonra kabarık bir fatura ile KKTC makamlarının kapısına dayanan Rumların, altın rezervleri, üslerden aldıkları kira gelirlerinden bugünkü fiyatlarda, faizleri ile birlikte Kıbrıs Rum Halkı yanında, Kıbrıs Türk Halkı’nın da payı olduğunu unuttuğunu belirtiyorlar. 

ELEKTRİĞİN PARASI ÖDENDİ, BU FATURA NİYE 

Bu arada, 1963-1974 yıllarında, Kıbrıs Türk Halkına verilen elektrik enerjinin parasal karşılığı, BM ve uluslararası mali yardımları ile fazlasıyla karşılanmasına rağmen Rum Yönetiminin, gecikme faizleri ile birlikte faturalama işlemi yapması ve 2 Milyon Euro borç talep etmesi karşısında KKTC devletinin tutumunun ne olacağı ise merak ediliyor.