Duygu Alan

GREV DEVAM EDECEK: Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda nitelikli eğitim talebi ile geçen hafta başlatılan uyarı grevinin sonuç alınıncaya kadar devam edeceğini açıkladı. Elcil, sıkıntının kaynağı olarak okul müdürü Rasiha Erkal’ı işaret etti. Erkal’ın en kısa sürede görevden alınması gerektiğini savundu

VELİLER ÖFKELİ: Öğretmenlerin kavgası velileri ikiye böldü. Bazı veliler grevi desteklerken bazıları Kolej Sınavlarına bir hafta zaman kala Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda görev yapan 43 öğretmenden 18’inin greve gitmesine büyük tepki gösterdi. Öğretmenlerin kavgalarının faturasını çocuklarının ödediğini kaydeden veliler, çocuklarının eğitim haklarının elinden alındığını öne sürdü

BAKAN İDDİALARI CEVAPLADI: Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndaki sorunların önümüzdeki yıla taşınmaması için bakanlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Berova, okul müdürünü görevden alacağı taahhüdünde bulunduğu yönündeki iddiaların ise tamamen asılsız olduğunu öne sürdü. Berova, hakkındaki “Partizanlık yapıyor” iddialarına ise “Eğitimde partizanlık olamaz” diye cevap verdi

Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda görev yapan 43 öğretmenden 18’i okul müdürü Rasiha Erkal’ın görevden alınması talebi ile günlerdir grev yapıyor.

Kolej Sınavlarına bir hafta kalmasına rağmen Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda öğrenciler grev nedeni ile eğitim hakkından mahrum bırakılıyor.

Öğretmenler kavga ediyor, dersler boş geçiyor. Öğrenciler çaresiz, veliler ise öfkeli.

KTÖS, bakanlığa veryansın etti

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda nitelikli eğitim talebi ile geçen hafta başlatılan uyarı grevinin sonuç alınıncaya kadar devam edeceğini açıkladı.

Okul müdürü Rasiha Erkal’ın bir an önce görevden alınması gerektiğini savunan Elcil, “Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndaki sorunun esas kaynağı müdürün okulu idare edememesidir. Müdür, ders programını bile bakanlığın baskısı ile ancak Nisan ayı sonu sonunda tamamladı. 4 müdür muavini, 43 öğretmeni, 720 öğrencisi olan bir okulda müdür, idarecilik yapamıyor. Öğretmenle iletişim kurmayan müdür, velilerle de iletişim sorunu yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise okulda denetleme yaptırıyor, denetleme sonucu yazılan raporda müdürün görevden alınması gerektiği yazılıyor ancak bakanlık işi sallıyor. Bakanlık büyük bir ihtimalle partizanlık yapıyor” diye konuştu.

Veliler rahatsız

Şht. Ertuğrul İlkokulu velilerinin oluşturduğu “Diren Ertuğrul Veli İnisiyatifi” Üyesi Özdil Talat Nami, okul müdürünün öğretmenlerin işlerine ciddi müdahaleleri olduğunu ve sağlıklı eğitimin müdüriyet tarafın engellendiğini öne sürdü.

Eğitim Bakanlığı’nı ise “Eğitim üzerindeki zulme sessiz kalmakla” suçlayan Nami, “Okul müdürü, sağlıklı eğitime ve okul öğretmenlerinin işlerine ciddi müdahaleleri var. Eğitim Bakanlığı ise bu duruma sessiz kalıyor. Veliler yaşananlardan oldukça rahatsız. Çocuklarımızın eğitim hakları ellerinden alınıyor. Amacımız ise öğretmenlerin daha sağlıklı bir ortamda görev yapabilmeleri ve statükonun tehditlerinden arınılmasıdır” dedi.

Bakan Berova iddiaları yanıtladı

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda yapılan denetim sonucu ortaya çıkan rapor doğrultusunda bakanlığın gereğini yaptığını ve mevcut sorunların önümüzdeki eğitim öğretim yılına taşınmaması için bakanlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Okul müdürünü görevden alacağı taahhüdünde bulunduğu yönündeki iddiaların ise tamamen asılsız olduğunu kaydeden bakan Berova, “Okul içindeki bir öğretmene veya müdüre, müdür muavinine işlem uygulanmasının belli bir prosedürü vardır. Ben ne müdürü görevden alacağımı taahhüt ettim, ne de okulda yapılan denetim sonucu ortaya çıkan raporda böyle bir sonuç çıktı” dedi.

Bakan Özdemir Berova, hakkındaki “Partizanlık yapıyor” şeklindeki iddialara ise “İş partizanlıksa ben söz konusu müdürün hangi partiden olduğunu bile bilmiyorum” diye cevap verdi.
Berova, “Eğitim hepimizin gailesi, eğitimde partizanlık olamaz” dedi.

Elcil: Sorunun kaynağı müdür

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndaki sorunun ana nedeninin okul müdürü Rasiha Erkal’ın okulu idare edememesi olduğunu söyledi.
Şener Elcil, Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndaki çalışma ortamının verimsiz olduğunu, okul idaresinin işbirliği çabası içinde olmadığını öne sürdü.

Okul idaresi ile öğretmenler arasında iletişimsizlik yaşandığını, idarenin öğretmenler ile toplantı yapmaktan kaçtığını da iddia eden Elcil, Eğitim Bakanlığı’nın okulda denetleme yaptırdığını, denetim sonucu yazılan raporda okul idaresinin eksikliği olduğunun ortaya çıkmasına rağmen gereğinin yapılmadığını ileri sürdü.

Şener Elcil, gelinen noktada okul müdürü Rasiha Erkal’ın en erken zamanda görevinden alınması gerektiğini ancak “Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde ve okullarda devam eden sorunları görmezden  geldiğini” iddia etti.

Nami: Eğitim statükonun tehdidinden arındırılmalı

Şht. Ertuğrul İlkokulu velilerinin oluşturduğu “Diren Ertuğrul Veli İnisiyatifi” üyesi Özdil Talat Nami ise okulda sağlıklı eğitimin müdür tarafından engellendiğini Eğitim Bakanlığı’nın da “müdüriyetin eğitim üzerindeki zulmüne” sessiz kaldığını iddia etti.

Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda eğitimden uzak bir ortam olduğunu dile getiren Özdil Talat Nami, şunları söyledi: “Ben de bir eğitimciyim. İyi bir eğitim geleneğine sahip bir okul olduğundan ben de çocuğumu bu okula yerleştirme kararını verdim. Fakat zaman içerisinde özellikle öğretmen kadrosunun eğitime olan öz verileri sayesinde sağlıklı eğitim geleneğini ancak devam ettiğini gözlemledim. Özellikle müdüriyetin sağlıklı eğitime müdahalesini gözlemledim. Daha sonra yaptığım incelemelerde ise yaşananlarda bir partizanlık uğraşı olduğunu gördüm. Okul müdüriyeti tarafından öğretmenlerin işlerine ciddi müdahaleler olduğunu gözlemledim. Öğretmenlerle istişarelerimde ise gözlemlerimin doğru olduğunu öğrendim.”

“Bakanlık ayrımcılık yapıyor”

Özdil Talat Nami, Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda özellikle 5’inci sınıflarda müdüriyet tarafından özel ders için aranjman yapıldığını da iddia etti.

Nami, “Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda bazı öğretmenler, özel ders vermektedir. Yeterince çirkin olan ve yasa dışı olan bu durum okul müdürünün de bilgisinde. Müdür, müdahale etmesi gerekirken tam tersi destek veriyor. Zaten bardağı taşıran son damla da bu olaydır. “Diren Ertuğrul Veli İnisiyatifi”nin kararı, eylemlerini sıklaştırmaktır” dedi.

Özdil Talat Nami, Eğitim Bakanlığı’nın ise “Müdürün eğitim üzerindeki zulmüne karşı herhangi bir müdahalede bulunmadığını ileri sürerek velilerin bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğunu kaydetti.
Nami, “Olayın bütününü değerlendirdiğimizde Eğitim Bakanlığı tarafından Şht. Ertuğrul İlkokulu müdürüne siyasi bir özveri gösterildiğini gözlemledik. Fikrimiz Bakanlığın ayrımcılık yapıldığı yönündedir” diye konuştu.

“Diren Ertuğrul Veli İnisiyatifi”nin yaşananlara sessiz kalmayacağını ifade eden Nami, bugün saat 12.00’de Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda devam eden sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Berova: Gerekli çalışmalar sürüyor

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, mart ayı sonunda Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda genel bir denetim yapıldığını ve denetim sonucu bir denetim raporunun ortaya çıktığını söyledi.

Bakan Berova, “Bu rapor doğrultusunda okula nelerin düzeltilmesi gerektiği konusunda Bakanlık tarafından da bir rapor hazırlandı ve okula sunuldu. Bağımsız Denetim Kurulu, 27 Nisan’da rapor doğrultusunda okulda nelerin düzeltilip düzeltilmediği konusunda bir araştırma yaptı. Eğitim Bakanı olarak ben de denetim raporunun gereğinin yerine getirilmesi konusunda gerekli talimatı verdim” dedi.
Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda veliler ve öğretmenlerin ikiye bölündüğünü kaydeden Berova, “Öğretmenlerden yarısından azı grev yaparken çoğu görevini yapmaktadır. Okul aile birliği ise grevi desteklememektedir. Dolayısıyla burada ciddi bir sıkıntı var ve ben Milli Eğitim Bakanı olarak bu sıkıntıyı aşmak amacı ile denetim raporunun gereğinin yerine getirilmesi konusunda gerekli talimatı verdim. Sorunların gelecek yıla akmaması için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Bakan Özdemir Berova, Okul müdürünü görevden alacağı taahhüdünde bulunduğu yönündeki iddiaların ise tamamen asılsız olduğunu söyledi.

Berova, “Okul içindeki bir öğretmene veya müdüre işlem uygulanmasının da belli bir prosedürü var. Birilerinin baskısı ile birileri görevden alınamaz. Ben ne müdürü görevden alacağımı taahhüt ettim, ne de okulda yapılan denetim sonucu ortaya çıkan raporda böyle bir sonuç çıktı” dedi.

Müdür yorumdan kaçındı

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Rasiha Erkal, sendika, bakanlık, okul yönetimi ve veliler dörtgeninde yaşanan olaylar hakkında yorum yapmaktan kaçınırken hakkındaki iddialara da sessiz kaldı.
Tüm soruların cevabının Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Rasiha Erkal, “Konu hakkında yorum yapmak istemiyorum. Zaten tüm cevaplar Eğitim Bakanlığı’nda. Okulumdaki hiçbir öğretmenin bu konuya ilişkin yorum yapmasına da asla iznim yoktur” dedi.