Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Doç Dr Kudret Özersay Balıkesir, Meriç, Akıncılar, Beyarmudu ve Pile köylerini ziyaret etti. Özersay siyasette kemik oylar denilen oylarda çok ciddi bir erime yaşandığını, vatandaşların artık hiç sorgulamadan partinin söylediğini yapmak yoluna gitmediğini, doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, işin ehli olan ile diğerlerini çok iyi ayırabildiğini vurguladı. “Siyasette de, siyasal eğilimlerde de ciddi bir değişimin eşiğindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, “vatandaş siyasi partilerin yöneticilerinin kendilerine vereceği direktifleri dinlemek yerine kendisi seçmek istiyor. Bu da demokrasimiz ve ülkemizin geleceği açısından son derece olumlu bir gelişmedir. Bu kısır döngüyü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mutlaka kıracağız, siyasetin yeni nesillerin farklı yaklaşımlarıyla kabuk değiştirermekte olduğunu gözlemliyorum” dedi. Özersay gerçekleştirdiği ziyaretlerde Cumhurbaşkanının yasal ve anayasal görevlerini anlatarak, belli bazı niteliklere ve özelliklere sahip bir cumhurbaşkanının Kıbrıs Türk’ünü çok iyi bir yere ve aydınlık bir noktaya taşıyacağını vurguladı.

Özersay, bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanının içerideki ve dışarıdaki sorunların çözümü ile ilgili enerjisi ve dinamizmi olması durumunda bu görevi çok daha iyi yapabileceğini dile getirerek cumhurbaşkanlığı makamının emeklilik makamı olmadığını vurguladı.Partizanlıktan ve adam kayırmacılıktan dolayı bir çok sorunun yaşandığını da vurgulayan Özersay, tüm bunların üstesinden gelmenin yolunun bir yerden başlamak olduğunu ve bunun da devletin başı olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu belirtti. Özersay Anayasa ve yasaların Cumhurbaşkanına verdiği yetkileri de açıklayarak bu yetkiler çerçevesinde partizanlığın ve adam kayırmacılığın önlenmesi için ne gibi adımları nasıl atacağını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu makama bugüne kadar müzakerecilik gözü ile bakıldığını belirten Özersay, cumhurbaşkanlığının sadece müzakerecilikten ibaret olmadığını uluslar arası alanda Kıbrıs Türk halkını kimin temsil edeceğinin bu seçimle belli olacağını vurguladı. Özersay, cumhurbaşkanlığı makamının uluslar arası alanda kabul edilen bir makam olduğuna dikkati çekerek, böyle bir makamda bizi kimin temsil edeceğinin  önemine dikkat çekti. Dünyanın diğer aktörleri ve başka devletlere, Türkiye ile olan ilişkilerimizde; diplomasiden anlayan, uluslararası hukuk ve yabancı dile hakim olan kişinin Kıbrıs Türkünü çok daha iyi temsil edebileceğini belirten Özersay, müzakere tecrübesin olmasının da Kıbrıs Türküne artı getiren bir durum olacağını söyledi. Özersay, ‘’Bu alanlarda eğitim almış,12 yıl boyunca müzakerecilik yapmış ve yıllarını bu alanda veren birisi olarak sizleri en iyi şekilde temsil edebileceğime inandığım için bu yola çıktım’’ dedi.

Cumhurbaşkanının iç sorunlarda da müdahil olabileceğini belirten Özersay, ciddi anlamda partizanlık ve adam kayırmacılık olduğuna dikkati çekti. İşinin ehli insanların yerine bir partinin üyesi olan insanların göreve gelmesinin normal olmaya başladığına dikkati çeken Özersay, İcranın iki ayağından birisinin hükümet, diğerinin ise cumhurbaşkanı olduğun söyleyerek cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden dolayı belli başlı yetkilere sahip olduğunu hatırlattı.Cumhurbaşkanının yapması gereken görevleri ve atması gereken adımlar olduğunu hatırlatan Özersay, hükümetin atması gereken adımları atmadığına, Kamu Hizmet Komisyonu’ndaki sorunlara dikkat çekti.

koy-2.jpg

Özersay konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Bugüne kadar hangi siyasi parti hükümette olursa olsun partizanlık ve adam kayırmacılık yapmıştır. Devletin kurumlarının içinin boşalmış olması ve hizmet üretemiyor olmasının en temel sebeplerinden birisi de budur. Tüm müdür ve müsteşarların atanmasında olmasa bile kimin atanmaması gerektiğinde son söz Cumhurbaşkanınındır. Cumhurbaşkanı kimin olmaması gerektiğini söyleyebilir, hak etmeyen, işinin ehli olmayan bir ismin atanmasını engelleyebilir. Buna yetkisi vardır. Sicili temiz olmayan, yolsuzluğa bulaşmış olan ya da belli bir bakanlıkta müdür ve müsteşar olmaması gereken kişileri yasaların ve Anayasanın kendisine verdiği yetki çerçevesinde engelleyebilir.’’

Özersay toprak ayarlaması ve harita konusuna da değinerek bazı bölgeleri verilecekmiş gibi gösteren ve bunun yaratacağı korku ile siyaset yapanların bu ülkeye zarar verdiklerine dikkat çekerek, “bu türden yaklaşımlar ekonomik ve sosyal yaşamıolumsuz yönde etkiliyor, çözüm süreci ciddi bir aşamya gelmedikçe bu konuların her ikide birde ısıtılıp halkın önüne getirilmesi toplum olarak etkilediğini” söyledi. Özersay müzakerelerin sonuca doğru gitmesi halinde, son aşamada yapılacak olan toprak müzakeresinde 10 yıl önce adı geçen yerler verilecekmiş gibi davranıldığını, bu yönde bir algı yaratılmasına izin vermenin son derece yanlış olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanın sadece müzakere masasında değil, müzakere masasının dışında da Kıbrıslı Türkleri uluslararası alanda görünür kılmak, haklarını savunmak, uluslararası alanda bu halkı hak ettiği gibi temsil etmek görev ve sorumluluğuna sahiptir diyen bağımsız aday Özersay, Cumhurbaşkanının belirli bir siyasi partiye vefa borcu olmaması gerektiğinin önemine değindi.

Gittiği yerlerde büyük ilgi gören Özersayköylerdeki sorunları yakından dinledi ve vatandaşların sorularını yanıtladı.