Maliye Bakanı Birikim Özgür, bu yıl kamu maliyesine Türkiye’den hiç katkı almadıklarını söyledi.

Son yedi aydaki katkının ise 30 milyon TL olduğunu ifade eden Özgür, maaş ödemelerindeki sıkıntının, savunma kalemine yapılan kesintiden kaynaklandığını,  Maliye’den maaş alanların yüzde 25’inde kesinti yapıldığını, bunun birkaç gün içinde telafi edileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye ile imzalanacak ekonomik programın KKTC tarafından hazırlanması gerektiğini ve gerekli çalışmaları yaptıklarını ancak su meselesi yüzünden bir takım gecikmeler yaşandığını belirtti.

ÇAKICI: “HAZIRLIK YAPILMALIYDI”

Siber’den sonra söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, maaş kesintileri konusunu gündeme taşıdı.

Hükümete sorular yönelten Çakıcı, “Ekim ayından itibaren hazırlık yapılması gerekirken, neden martta protokolü bahana ediyor ve maaşlardan kesinti yapıyorsunuz? Bilerek ve isteyerek özelleştirmeleri gündeme getirmek için bu oyunları yapıyorsunuz” iddiasında bulundu.

Protokol sürecine işaret eden Çakıcı, “Protokolü sizin geciktirdiğiniz yönünde düşünceler var, protokolün sivil toplum örgütü, milletvekilleriyle, tartışılması gerekirdi, kimseyle paylaşılmadı” dedi.

Çakıcı, protokolün neden ekim ayına kadar hazırlanmadığını sordu.

ÖZGÜR: “2016’DA KAMU MALİYESİNE HİÇ KATKI ALMADIK, SAVUNMA KALEMİNE DE YARDIM ALMADIK”

Maliye Bakanı Birikim Özgür de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, 2008 yılından itibaren alınan Türkiye desteklerine dikkat çekerek, kendilerini esasen ilgilendirenin mali protokol olduğunu vurguladı.

2015 yılında Türkiye’den 154 milyon 680 bin TL katkı alındığını, bunun kamuya ödenen kısmının 100 bin TL, savunmaya ödenen kısmının ise 55 milyon TL olduğuna dikkat çeken Özgür, 2016’da kamu maliyesine hiç katkı almadıkları gibi, savunma kalemine de yardım almadıklarını vurguladı.

“AÇIK SAVUNMA KALEMİNE YAPILAN KESİNTİDEN KAYNAKLANIYOR… MALİYEDEN MAAŞ ALANLARIN SADECE YÜZDE 25’İNDE KESİNTİ YAPILDI”

Son 7 ayda Türkiye’den sadece 30 milyon TL katkı aldıklarına dikkat çeken Özgür, Maliye’de yaşanan açığın savunma kalemine yapılan kesintiden kaynaklandığına dikkat çekerek, Maliye’den maaş alanların sadece yüzde 25’inde bu kesintinin yapılacağını kaydetti.

“BİRKAÇ GÜN İÇİNDE TELAFİ EDİLECEK”

Bu kesintinin birkaç gün içinde telafi edileceğini vurgulayan Özgür, ülkenin bir mali kaynağa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Programı Türkiye’nin değil, kendilerinin hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Özgür, hükümetin gerekli çalışmaları yapığını, su meselesi yüzünden bir takım gecikmeler yaşandığını sözlerine ekledi.