Başbakan Özgürgün, 2016 yılında Toprak Ürünleri Kurumu’nun aldığı toplam 2 bin 341 ton arpa ve buğday için yaklaşık 2 milyon TL’lik ödemenin üreticilere yarın itibariyle yapılacağını belirtti.

Geçen yılki kuraklık nedeniyle küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvanlarını beslemek için ihtiyaç duydukları arpayı temin edebilmelerine yardımcı olmak maksadıyla hayvan başı destek ödemelerine karşılık, Toprak Ürünleri Kurumu’ndan arpa alma imkanı verdiklerini ifade eden Özgürgün, küçükbaş hayvan üreticilerinin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın vereceği belgeyle, Toprak Ürünleri Kurumu’ndan hayvan başı destek miktarı karşılığı arpayı pazartesinden itibaren alabileceğini belirtti.

KURAKLIK ÖDEMELERİNİN İLK YARISI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Özgürgün, 2015-2016 üretim yılında yaşanan büyük kuraklığın ardından üreticilerin üretime devam edebilmesini sağlamak amacıyla kuraklık ödemelerinin ilk yarısını önümüzdeki hafta içinde yapacaklarını kaydederek, buna göre ödemelerin,  yüzde 90 kurak olan alanlara dönüm başına 89 TL, yüzde 70 kurak olan alanlara dönüm başına 62 TL ve yüzde 50 kurak olan alanlara dönüm başına 44 TL olarak açıklandığını anımsattı.

KÜÇÜKBAŞ HAVAN ÜRETİCİLERİNE FAİZSİZ KREDİ

Bakanlar Kurulu’nun Küçükbaş hayvan üreticilerine faizsiz kredili arpa alabilme imkanı sağladığını ifade eden Özgürgün, 1 Kasım 2016-31 Ocak 2017 dönemi için (92 gün), her damızlık hayvan başına günde 1 kilo olacak şekilde hesaplanacak miktarın ilgili bankayla üreticilerin yapacağı sözleşme neticesinde faizsiz olarak üreticilere ulaştırılacağını ve faizin hükümet tarafından karşılanacağını belirtti.

SÜT’E TEŞVİK

Özgürgün, Bakanlar Kurulu’nun, ülkede üretilen sütün pazarlanmasına olanak sağlamak ve yeni pazar yaratmak amacıyla Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan süt mamüllerini tedarik edecek firmalara, yerli ürünlerin rekabet gücünü arttırmak maksadıyla teşvik verilmesine karar verdiğini açıkladı.

Buna göre, Kaşar Peynir için 2 TL/Kg, Beyaz Peynir için 1 TL/Kg, Yoğurt için 0.20TL/Kg, Ayran için 0.15 TL/Kg, uzunömürlü süt için 0.25 TL/Kg teşvik öngörüldüğünü söyledi.