UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin özlü müzakerelere geçiş safhasına 29 Haziran’daki liderler görüşmesiyle başlanacağı açıklanırken özellikle garantiler konusunda Güney Kıbrıs’tan çatlak sesler yüksek perdeden aralıksız sürdürülmektedir” dedi.

Ana hedefleri Türkiye’nin garantörlüğünü sonlandırmak olan Rum-Yunan ikilisinin ısrarlı ve kararlı girişimlerinin bir yenisinin Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos’dan geldiğini dile getiren Özgürgün, Kıbrıs’ın AB üyeliğinin de gerekçe olarak gösterildiğini kaydetti.

“Ulusal Birlik Partisi olarak bir kez daha yinelemekte yarar görüyoruz. Kıbrıs Türk tarafının Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçmesi asla mümkün değildir” diyen Özgürgün, bu coğrafyada yakın tarihte yaşananların, Güney Kıbrıs’ın silahlanmaya yaptığı yatırımlar ve Orta Doğu’daki komşuları ile imzaladığı savunma anlaşmalarının göz ardı edilmemesi gerektiği belirtildi.

Garantiler konusunun sadece iki liderin müzakere masasında çözeceği bir konu olmayıp bu konudaki kararın kendi inisiyatiflerine, imkân ve kabiliyetlerine bağlı da olmadığını söyleyen Özgürgün, farklı liderlerle elli yıllık müzakere sürecinde garantörlük konusunun görüşme gündeminin en sonuna bırakıldığı, garantörlerin de hazır bulunacağı toplantılarda ele alınmasına özen gösterildiğini kaydetti.

Müzakere sürecinde alınan mesafeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dünkü basın toplantısında bir soru üzerine verdiği yanıtta “garantiler tabu değildir” ifadesinin Rum-Yunan niyetiyle ilişkilendirilmemesini ümit ettiğini dile getiren Özgürgün, konunun altının Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerini gözden kaçırmadan doldurulmasının önemine dikkat çekmek istediklerini belirtti.