Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Meclis gündemindeki Kamu Görevlileri (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın bazı hak budamaları ve Anayasa’ya aykırılıklar içerdiğini savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Özkardaş, “Ücretsiz tedavi hakkını kaldıran, ek mesailerde ücret yerine izin vermeyi de düzenleyen bu tasarıda  müdürler, kaymakamlar bakanların ya da başbakanın herhangi bir yıl için olumsuz performans değerlendirmesi vermesiyle  eski maaşıyla eski görevine döndürülebiliyor. Yani siyasilerin istediklerini yapmayan yöneticilik hizmetleri sınıflarındakilerin görevden alınmaları üç imzaya bakarken, bu yasayla tek imzaya düşürülecektir” iddiasında bulundu.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun görev ve yetkilerine müdahale edildiğini kaydeden Özkardaş,“Üç yıl özel sektörde yönetici olarak çalışan ve toplamda 12 yıllık çalışmışlığı olan lisans mezunları, müdürlüklere, kaymakamlıklara, şube amirliklerine  müracaat edebilirken; lise  mezunu gerektiren hizmet sınıflarında yıllarca çalışıp birinci dereceye gelmiş bir üniversite mezunu, yüksek lisans yapmış olsa dahi bu kadrolara başvuramıyor” ifadesine yer verdi.

Kamuda sürgün dönemi başlatılmak istendiğini de iddia eden Özkardaş şunları kaydetti:

“ ‘Ek mesai tutarı, vardiya tahsisatı ve on-call ödeneklerinin toplamları brüt aylık maaşı geçemez’ denilerek, zaten personel eksikliği nedeniyle zorla ek mesai çalıştırılan hemşirelerin  vardiya ödenekleri ve on-call ödenekleri gasp ediliyor. Bu ve benzeri bir çok olumsuzluklar içeren bu yasa tasarısının toplumsal uzlaşı sağlanmadan ‘ben yaptım olur’ mantığı ile acelece meclise sevk edilmesini demokratik bulmuyoruz.”

Amaçlarının, kamuda en üst düzeyde verimliliği sağlarken, partizanlığı ve siyasilerin  kamuya müdahalesini en aza indirerek verimli çalışan kamu görevlilerini motive edecek bir  sistem yaratmak olduğuna işaret eden Özkardaş, bu amaçla mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerden görüşme talep ettiklerini belirtti.

Özkardaş, yarın saat 11.00'de UBP, cuma saat 10.00'da da TDP ile görüşme yapacaklarını ifade etti.

Özkardaş, görüşmelerde Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunulacağını ekledi.