Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ekibinin yürüttüğü müzakerelere büyük önem ve destek verdiklerini belirterek, müzakerelerin artık adil ve kalıcı bir çözümle taçlanmasının zamanının geldiğini vurguladı. Özyiğit, varılacak çözümün yalnızca Kıbrıs’a değil, Ortadoğu ile bölgeye de örnek teşkil etmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’den gelen Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığındaki Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

Görüşmede, TDP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Sinem Görüş de hazır bulundu.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, geçmiş dönemlerde çeşitli nedenlerleTürkiye’den adaya gelen heyetlerin yalnızca Cumhurbaşkanı ve hükümetin görüşlerini dinleyerek adadan ayrıldıklarını, ancak bunun doğru olmadığını, Türkiye’deki siyasi partilerin Kıbrıs’a gelerek farklı kesimlerden bilgi almaları gerektiğine inandıklarını, bu nedenle CHP’nin ziyaretini önemsediklerini belirtti.

Özyiğit; “Kıbrıs konusu bizler için yaşam konusudur. Kıbrıs sorununun çözümü de bizim için olmazsa olmazdır” dedi.

Uluslararası hukukun dışında bulunan bir yapı nedeniyle, kendi kendini yönetme, kendi kararlarını alma ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapı oluşturma noktasında sıkıntılar yaşandığını belirten Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümünün bu açıdan da çok önemli olduğunu ifade etti. Özyiğit, Türkiye’deki tüm kesimlerle karşılıklı saygıya dayalı, eşitler düzeyinde bir ilişki istediklerini belirtti.

1453806651.jpg

Kıbrıs sorununda çeşitli dönüm noktaları olduğunu, 11 Şubat 2014’te imzalanan ortak belgenin de varılacak olan çözümün parametrelerini belirlemesi açısından önemli olduğunu kaydeden Özyiğit, çözümün şeklinin de, 2 bölgeli, 2 toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, tek egemenlik, tek vatandaşlık, uluslar arası tek kimliği içeren federal bir yapı olacağını dile getirdi. 

TDP’nin de aktif destek verdiği Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yeniden başlayan müzakerelerin olumlu bir havada ilerlediğini belirten Özyiğit, “Esaslı konularda çok ciddi ilerlemeler var. Mülkiyet ve toprak konusundaki sıkıntıların da aşılacağını umut etmekteyiz” dedi.  

Garantiler konusunda ise Özyiğit şunları kaydetti: “TDP olarak öncelikli hedefimiz çözümle birlikte adanın askersizleştirilmesidir. Buna İngiliz Üsleri de dahildir. Ancak şu da unutulmamalıdır, yaşanan acı olaylar nedeniyle bir geçiş dönemi yaşanmalıdır. Toplumlararası güven tam anlamıyla tesis edilene kadar, garanti sistemi devam etmelidir.”

Konuşmasında Türkiye’de yaşanan gelişmelere de değinen Özyiğit, “Türkiye’de bir iç savaş yaşanmaktadır. Bunun üzüntüsünü yaşıyor ve son bulmasını diliyoruz. Türkiye’nin kendi içinde de çatışmaların olmadığı, tüm halkların, tüm bireylerin en temel insan haklarından eşit ve özgürce yararlanabildiği demokratik bir Türkiye istiyoruz” ifadelerini kullandı.