Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mustafa Arabacıoğlu’nun Eğitim Bakanlığından istifasının doğru, ancak eksik olduğunu belirterek, çarpık sistemin değişmesi için değil, gelişmesi için uğraşan CTP-BG—DPUG koalisyon hükümetinin de istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

CTP-DP Hükümeti’nin göreve geldiği günden itibaren, ülkede yerleşmiş ve kronikleşmiş sorunlara yönelik çözüm üretmediğini, dahası karar ve uygulamaları ile bu sistemin kökleşmesine yardımcı olduğunu belirten Özyiğit, “Kaynak yok’ diyerek eğitimde, sağlıkta tasarruf yapan hükümetin, diğer yandan vergi affı ile birilerine milyonlarca TL’lik kıyak geçmekte, müşavir ordusuna yenilerini eklemekte olduğunu vurguladı.  

Başbakan Yorgancıoğlu’nun dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı “Başbakanlık dahil, tüm bakanlıklarda aksaklıklar var” söyleminin bir itiraftan çok, aslında ‘acizlik’ göstergesi olduğunu belirten Özyiğit, “Sistemin yaratıcıları sistemden şikayet ederken, Sn. Başbakan da sorunlardan ve sıkıntılardan bahsetmektedir. Bir anlamda hükümetin başarısızlığını da ortaya koymaktadır” dedi. 

Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun da tıpkı hükümet gibi eğitimdeki sorunların kökten çözümü yerine, günü kurtarmaya çalıştığını, Eğitim Bakanlığı kadrolarının partizanca atamalarla oluşturulduğunu belirten Özyiğit, “Oluşan bu partizan ve deneyimsiz yapı, eğitim gibi çok önemli ve büyük sorunların olduğu bir alanı yönetmek konusunda çok doğal olarak başarısız olmuştur. Aslında Arabacıoğlu’nun kurduğu çark, sonunda kendisini istifaya sürüklemiştir” dedi.

“Yarattığı sistemden şikayetçi oldu”

Bakan Arabacıoğlu’nun karar ve uygulamaları ile eğitimde adaleti bozduğunu bunun da öğretmen, öğrenci, veliler ve tüm kesimler arasında güvensizliğe neden olduğunu belirten Özyiğit, “Sn. Bakan eğitimdeki çarkları yanlış kurmuş ve Eğitim Sistemini tıkanma noktasına getirmiştir. Eğitimde kaos yaratan Arabacıoğlu’nun kendi yarattığı kaosu mazeret göstererek istifa etmesi, sorumluluğu da sisteme ve sendikalara yüklemesi manidardır” dedi.

Okullar arasında iyi okul, kötü okul ayrımcılığı yapıldığını, okulların yapmadığı uygunsuz nakillerin Bakanlık talimatı ile yaptırılarak okullar arasındaki denge bozulduğunu anımsatan Özyiğit, “Adaletin olmadığı yerde, devlete güven de kalmaz” dedi. Bazı öğrencilerin torpille aktarılma yapılmasının adaletsizlik kadar, okullardaki öğretmen kadrolarını da etkilediğini, bir taraftan öğretmensiz okullar varken, diğer taraftan kadro fazlalığından söz edilmekte olduğunu anımsatan Özyiğit, “Eğer kadro fazlalığı varsa, nakiller niye yapılmış ve merkeze uzak okullar öğretmensiz kalmıştır. Nakiller ihtiyaç ise neden merkezlerde kadro fazlalığı çıkmıştır?” şeklinde konuştu.

“Kaosun sorumlusu bellidir”

“Öğretmenin geçirmediği öğrenciyi bakanlık hangi yetkiye dayanarak geçirmeye çalışmıştır. Bunun karşısında duran öğretmen ve öğretmen sendikasına niye kızılmaktadır? Sunat Atun’un oğlu İskele TMK’dan, Mağusa TMK’ya nasıl aktarılmıştır” diye soran Özyiğit, bu ve benzeri olayların eğitimdeki kaosun nedenleri olduğunu ifade etti.

Yaşanan sürece bakıldığında, eğitimin başına ehil olmayan kişilerin getirilmesi, partizanca atamalar ile partizanca icraatların da zaten sorunlu olan eğitimi iyice çıkmaza sürüklediğini belirten Özyiğit, “Hem sistemi yönetemeyeceksiniz, sonra da sistem tıkandı diyerek istifa edeceksiniz. Bu kabul edilir bir durum değildir” dedi.

“Diğer bakanlıklarda da durum farklı değildir”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Eğitim Bakanlığı’nda yaşanan sorunların benzerlerinin aslında diğer bakanlıklarda da yaşandığını belirterek, yaşanan ciddi sorunların çözümlenmediği gibi, sorunların artarak devam ettiğini, ilgili bakanların da günübirlik politikalarla durumu idare etmeye çalıştıklarını kaydetti.   

Cemal Özyiğit, Başbakan Yorgancıoğlu’nun da zaten ‘Başbakanlık dahil bütün bakanlıklarda aksaklık var’ söylemi ile bunu doğruladığına dikkat çekti.