Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’de yaşanan olayların kaygı verici olduğunu belirtti.

Cemal Özyiğit, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, hiçbir askeri rejimin koşullar ne olursa olsun yönetimsel bir alternatif olamayacağını,  Türkiye sokaklarında yaşanan olaylardan büyük kaygı ve üzüntü duyduklarını söyledi.

Özyiğit, "Dün akşam polis, asker veya sivil insanların birbirlerine karşı kin ve nefretle uyguladıkları şiddet ciddi anlamda kaygı vericidir" dedi.

Türkiye'nin geleceğinin demokrasi, temsiliyet, barış, adalet ve özgürlük üstüne kurulması, herkesin kendini demokratik ve özgür bir biçimde ifade edebilmesi gerektiğini ifade eden Özyiğit, “Yoksa bu gibi iç çatışmaların önüne geçilemeyecektir. Türkiye'de yaşayan tüm bireylerin evrensel insan hak ve değerlerinden eksiksiz bir biçimde yararlanacağı tam demokratik bir düzen ancak çıkış yolu olabilecektir" dedi.

Yaşanan olaylarda hayatını kaybeden ve yaralananlar için tüm Türkiye halklarının acısını paylaştıklarını belirten Özyiğit, Türkiye'nin en kısa zamanda bu acı gecenin yaralarını sarmasını ve toplumsal barışa ulaşmasını dilediklerini belirtti.

BÜYÜKKONUK BELEDİYESİ

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu da açıklama yaparak, darbe girişimini   nefretle kınadı ve şunları ifade etti:

“Demokrasinin en önemli savunucularından olan Yüce Türk Milleti olarak, demokrasiye sahip çıkma günüdür.  Menfur olaylar neticesinde, hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet, yaralılara  ise acil şifalar diliyoruz.”

MARAŞ BİRLİK VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği de konuyla ilgili açıklamasında, dünyanın neresinde olursa olsun, ve her ne sebeple olursa olsun hiç bir darbe girişiminin haklı nedeni olamayacağına inanç belirtti ve şunları ifade etti:

“Demokraside  çözüm sandıktadır, sandıktaki seçimle gelenin sadece ve sadece yine sandıktan çıkan sonuca göre gidebileceğine inanmaktayız. Bu çerçevede, Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği ve KKTC halkı olarak Anavatan Türkiye’de vuku bulan girişimi şiddetle kınamaktadır.”

DAYANIŞMA

Dayanışma da, Türkiye’deki darbe girişimini, “başlangıcı, devamı ve sonuçları bakımından Türkiye için kara bir leke”  olarak değerlendirdi.

Gelişmelerin endişe verici olduğu ifade edilen açıklamada, “tahammülün, toleransın, hoşgörünün kalmadığı bir coğrafyada çatışma yerine sabırla barışı, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmamız kaçınılmazdır…Her nereden gelirse gelsin, ne askeri ne de sivil diktatörlüğü desteklemiyoruz. Her türlü sivil ve askeri işgale karşı duracağız. Ne apolet demokrasisi ne de şerait kanunlarını istiyoruz” ifadelerine de yer verildi.

KSTBÜ

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi de, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan süreci üzüntüyle izliyor, milli iradeye karşı gerçekleştirilmeye çalışılan bu kalkışma girişimini en güçlü şekilde lanetliyoruz” diyerek hayatını kaybeden şehitlere Allahtan rahmet diledi.

Yazılı açıklamada,”Demokratik hukuk devletinin savunucuları olarak, hakimiyetin kayıtsız şartsız millete olması gerektiği ilkesine yürekten inanıyoruz” denildi.

YDÜ

Yakın Doğu Üniversitesi de açıklamasında, Türkiye’de demokrasiye ve milli iradeye yapılan saldırıyı esefle kınadıklarını belirterek “Bu süreçte Türkiyemizin göstermiş olduğu demokratik duruş ve irade , anavatanımızın milli birlik ve beraberliğine yönelik bu ve benzeri menfur saldırıların bugün olduğu gibi gelecekte de  başarıya ulaşamayacağını bir kez daha göstermiştir” dedi.

Açıklamada, “Saldırılarda yaşamlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet Anavatanımıza başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diliyor, Türkiyemizin demokrasi mücadelesini saygıyla selamlıyoruz” ifadesi de kullanıldı.

DİN GÖR SEN

Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır da açıklama yaparak, “Tarihte eşine rastlayamayacağımız kadar onursuzca icra edilen bu ihaneti, şahsım ve temsil ettiğim camiam adına şiddetle kınar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin onurlu mensuplarına ve Türk halkına geçmiş olsun dileklerimi iletirim” dedi. 

Bu kalkışma vesilesiyle dünyanın, Türk halkının demokratik olgunluğunun ulaştığı seviyeyi açıkça görme imkânı bulduğunu söyleyen Çakır şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bu yaşananlardan birlik ve beraberliğini güçlendirerek, ibret alarak, kazançlı çıkacağına inanıyorum…Bu tür ihanet girişimleri nereden gelirse gelsin onurlu ve vakarlı Türk Halkının birliğini bozamayacak, ileriye doğru sürdürdüğü kökleri asırlara uzanan yolculuğunu belki yavaşlatacak ama asla kesintiye uğratamayacaktır.”

DİN GÖREVLİLERİ BİRLİĞİ

Din Görevlileri Birliği Başkanı Fahrettin Öğdü de açıklamasında, darbe girişimini lanetlediklerini ifade ederek şunları kaydetti:

“Şükürler olsun sabah saatlerinden itibaren çirkin girişimin ateşinin düştüğünü gördük ve rahatladık. Bu vesileyle, TSK içerisinde sağlam duran komutanlara, askerlere ve sağduyusunu kaybetmeden mücadele veren Türk Polisine teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun.Bu duygularla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti din görevlileri olarak, bu zorlu demokrasi sınavında onların yanında olduğumuzu bildirir, parçası olduğumuz bu milletin bir daha böylesine zorlu şartlarda imtihan edilmemesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.”