Duygu Alan

Türkiyeli ve yabancı yatırımcıların KKTC’de arsa, arazi ve konut sahibi olma arzusu ve bu yöndeki talepleri emlak piyasasını hareketlendirdi.

Türkiyeli yatırımcılar ikincil yatırımlarını Kıbrıs’ta yaparken Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’nin elde ettiği bilgilere göre son 3 yıl içerisinde 10 bine yakın Rus vatandaşı KKTC’de yatırım yaptı.

Yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği bölgeler ise Karşıyaka, Lapta, Alsancak, Esentepe, Çatalköy, Mağusa ve İskele.

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, KKTC’de emlak piyasasını değerlendirdi.

Sungur, Türkiyeli ve yabancı yatırımcıların talebi ile 2016 yılı başında yükselişe geçen emlak piyasasının bugün altın çağını yaşadığını söyledi.

“En ucuz emlak KKTC’de”

KKTC’nin güvenli bir ülke olması, iklimi ve doğal güzellikleri ile de yatırımcıların ilk tercihi olduğunu kaydeden Hasan Sungur, “En büyük etmenlerden biri KKTC’de emlak fiyatlarının hem Türkiye’ye hem de Güney Kıbrıs’ta oranla çok daha düşük olmasıdır” dedi.

Sungur şunları söyledi: “Güney Kıbrıs’ta emlak piyasası 2010 yılında Ruslarla ilgili sıkıntılı bir döneme girince Güney Kıbrıs ve Yunanistan iflas etme noktasına geldi. O dönemlerde emlak piyasasında yüzde 50 oranında bir düşme yaşandı. KKTC’de emlak piyasası biraz da Güney’de yaşayan insanlardan beslenir. Binlerce yabancı yatırımcının yanı sıra 100 bine yakın Rus Güney’den ev aldı. Bu insanlar aslında 2008-2009 da ilk defa uyandılar. KKTC’de yatırımın garanti bir yatırım olduğunu ve KKTC’ye gelme hazırlığına girdiklerinde Güney’de emlak fiyatları düştü. Bu defa kimse ne mal alır ne de satar duruma geldi. KKTC emlak piyasasında bu durumdan dolayı bir miktar kayıp oldu. Güney’de 2016 yılında emlak fiyatları toparlandı ve eski fiyatlarına geldi. 2017 yılı başında ise fiyatlar tamamen dengeledi, şimdi yükselmeye geçti. Bu da Güney’de yaşayan Avrupalıların oradaki mallarını satıp KKTC’den mal alabilme konusunda bir çalışma var. Bugün KKTC’de konut fiyatları Güney’e oranla 4 misli daha ucuz, arazi fiyatları ise bazı bölgelerde Güney’e oranla 100 misli ucuz. Güney’de yatırımları olan eski Sovyet guruplar, İskandinavlar, İsveçler, İngilizler ve Almanlar şimdi KKTC’ye yatırım yapma çalışmasındalar.”

“Referandum paniği KKTC’de yatırımı tetikledi”

Hasan Sungur, Türkiyeli yatırımcıların KKTC’yi tercih etmelerindeki bir diğer nedenin ise Türkiye’de Anayasa Değişikliği referandumu olduğunu kaydetti.

Hasan Sungur, “Bazen bir ülkede yaşanan üzücü olaylar, başka bir ülkede emlak sektöründe avantaj sağlayabiliyor. Türkiye’deki Anayasa değişikliği referandumu konusu Türkiye’de bazı kesimlerde bir panik yarattı. Bazı insanlar Türkiye’de kalmak istemiyor ve KKTC’de yatırım yapmak istiyor. Emlak yatırımı konusunda Türkiye’den KKTC’ye ciddi bir akım var” dedi.

“3 yılda yaklaşık 10 bin Rus yatırımcı geldi”

KKTC’ye son 3 yıl içerisinde yaklaşık 10 bin Rus vatandaşının yatırım yaptığının bilindiğini kaydeden Hasan Sungur, bu Rus yatırımcıların sorunsuz, toplumla ters düşmeyen, iç meselelere, politikaya, toplum sorunlarına karışmayan sadece kendi aralarında çarpışan bir toplum olduğunu belirtti.

Sungur, Rus yatırımcıların KKTC’ye gelmesi ile Karşıyaka, Lapta, Alsancak, Esentepe, Çatalköy, Mağusa ve İskele’de ciddi emlak satışları başladığını söyledi.

Sungur, “Biz Kıbrıslılar oturuyoruz, suyunda iş yok, şu kötü diye bu ülkeyi eleştiriyoruz, şikayet ediyoruz. Ruslar, Kıbrıs’ın dünyanın en güzel adalarından biri olduğunu ve burada yaşayanların çok şanslı olduğunu söylüyor ve varını yoğunu satıp KKTC’de yatırım yapmaya çalışıyor” dedi.

“Emirnameler kaldırılmalıdır”

Hasan Sungur, KKTC’nin yepyeni bir yapılanma içerisine girmesi gerektiğini ve emirnamelerin kaldırılıp imar planlarının yapılması gerektiğini söyledi.

Girne’de bugün arazi fiyatlarının 350-400 bin Sterlin’e yükseldiğini kaydeden Sungur, iki yıl sonra Alsancak ve Lapta’da konut yapılacak arazi bulunamayacağını ifade etti.

Sungur şunları söyledi: “Girne’nin merkezinde arazi fiyatları 1’e 4 arttı. Esentepe’de deniz kenarındaki arazilerde inşaatların fışkırdığını görüyorsunuz. Ancak orada da kaplumbağa gelecek diye imara kapatılan bölgeler var. Bu emirnameler gereksiz, geçmişte bu emirnameleri yapanlar kertenkele ile kaplumbağayı birbirine karıştırdı. Kaplumbağa 200 metre yüksekliğe çıkamaz. Bugün Alagadi’de kaplumbağa üreme bölgesi diyorlar ama denizden yüksekliği takribi 80-100 metre ve kaplumbağanın buraya çıkabilmesi için kayalardan tırmanması gerekir. Öte yandan artık Alsancak’ta ve Lapta’da fiyatlar çok yükseldiğinden arazi alınamıyor ve bölgede o kadar çok villa doldu ki yakında yeni inşaat yapılacak yer bulunamayacak. Fakat buyandan da askeri bölgelerin 500 metre yanı tamamen boş kalacak. Çünkü buraları yabancılar satın alamaz. Dolayısıyla bizim adam akıllı bir imar planına ihtiyacımız var.”

Sungur, bugün KKTC’de şehirciliğin en güzel örneğinin Mağusa’da yaşandığını belirterek “İstediğiniz kadar yükselebiliyor, apartman yapabiliyorsunuz çünkü emirnameler yok. Emirnamelerin kesinlikle kaldırılması fasıl 96 ya dönülmesi konusunda devlete büyük görev düşüyor” diye konuştu.

“Emirnameler kalkarsa emlak fiyatları yarıya düşer”

Sungur, KKTC’de emirnamelerin kaldırılması halinde KKTC’de emlak fiyatlarının yüzde 50 daha ucuzlayacağını söyledi.

Sungur, “Sayın Serdar Denktaş, çok akıllı ve yerinde bir açıklama yapmış ve emirnameleri kaldıracağını söylemişti fakat hiçbir hareket görmedik. Sayın Denktaş, cesur bir politikacıdır beklentimiz, bu cesurluğunu göstermesi ve emirnameleri kaldıracağı sözünü tutmasıdır. Hükümete çağrım ise şu: Lütfen sistemi rahatlatalım. KKTC’de en uygun fiyata nasıl ev sahibi yaparız bunun üzerinde çalışalım” diye konuştu.