Parsele dün ulaşan  “Saipem 10.000” sondaj platformunun yolculuğunun sorunsuz geçmesi ve Türkiye tarafından herhangi bir gerginlik yaratılmaması için Rum hükümetinin diplomatik girişim gerçekleştirdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi: “Sondajlar İçin Diplomatik Şemsiye – Enerji Bakanı Bugün Saipem 10.000 Platformu’nda” başlıkları altında verdiği haberinde, dün 9’uncu parsele ulaşan sondaj platformunun bugün sondaj prosedürüne başlayacağını yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve beraberinde bir heyetin bu sabah erken saatlerde helikopterle platforma gitmesinin beklendiğini belirtti. Platforma eşlik eden “Highland Laird” yardımcı gemisinin ise sondajda kullanılacak bazı donanımları gemiye getirmek için Larnaka Limanı’ndan ilk seferini gerçekleştirdiği vurgulandı.

Öte yandan gazete, “Saipem 10.000” platformunun 9’uncu parsele gelişi sırasında bir Türk korveti tarafından takip edilmesinin Güney Kıbrıs’ta tepkiyle karşılandığını yazdı.

Herhangi bir taciz olayının yaşanmaması için Rum hükümetinin girişim gerçekleştirdiği yönündeki dünkü haberlerin, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis tarafından doğrulandığı  kaydedildi.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis dün yaptığı açıklamada, Ağustos ayının sonundan beridir Güney Kıbrıs’taki ABD Büyükelçiliği’yle görüşme halinde olduklarını söyledi.

Kasulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD Dışişleri Bakanıyla yaptığı görüşmede, “bir yandan özlü müzakerelere başlamaktan söz ederken, diğer yandan ENI’nin Güney Kıbrıs MEB’indeki faaliyetlerinin Türk gemisi tarafından taciz edilmesinin söz konusu olamayacağı” uyarısında bulunduğunu iddia etti.

Kasulidis, “ENI’nin işini yapmasının engellenmesi bağlamında herhangi bir tacizin olmayacağına dair ABD’den taahhüt aldık” şeklinde konuştu.

Rum Savunma Bakanı Fokaidis ise, Türk korvetinin tüm hareketlerini yakından takip ettiklerini, tüm gerekli önlemleri almakta olduklarını ve müttefik-dost ülkeleri de sürekli bilgilendirdiklerini açıkladı.

Fokaidis, Türk eylemlerini “beklenen eylemler” şeklinde nitelendirdi ve “olayların öngörüldüğü gibi sürdüğünü” ifade etti.

PARTİLER BM’YE ŞİKAYET TALEP EDİYOR

Öte yandan, Rum siyasi partileri de 9’uncu parselde doğal gaz sondajlarının başlayacak olmasını memnunlukla karşılarken, bazıları ise Türk korvetinin takibinin BM’ye şikayet edilmesi gerektiğini savundu.

Habere göre, AKEL, doğal gaz sondajlarını başlamasının uzun zamandan beridir yaşanan en memnuniyet verici olay olarak nitelendirdi.

EURO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise Türkiye’nin sözde “kışkırtıcı eylemlerine” vurgu yaparak, bu tutumun AB ve BM’ye şikayet edilmesini talep etti.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Matkap Derine İniyor – Yorgos Lakkotripis Bugün Saipem 10.000 Platformuna Gidiyor” başlıkları altında verdi.

Gazete, Lakkotripis’in bugün öğle saatlerinde platforma giderek, süreç hakkında bilgi almasının beklendiğini belirtti.  Haberde, Lakkotripis’in sondajın ilk anlarına tanıklık etmesinin muhtemel olduğu yazıldı.

Haberde, Türk korveti “Bafra’nın” uluslararası sularda ve platformdan 7 deniz mili uzaklıkta bulunmayı sürdürdüğü de iddia edildi.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklara yansıttılar:

Alithia: “Platform Türk Korvetinin Eşliğinde Onasagora’ya Vardı”; Simerini: “MEB’de Yeni Türk Tacizi – Türk Tavizleri Hakkında Müttefik ve Dost Ülkeler Bilgilendiriliyor”; Haravgi: “Platform Tam Vaktinde Onasagora’da”.