Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıslı Türklerin kültürel ve ekonomik değerleri arasında yer alan tarım ve tarımsal gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescillerinin alınabilmesi ve ülkedeki ürünlerin ihracat işlemlerinin geliştirilmesi amaçlı protokolü bugün yenilendi.

3’üncü yılına giren protokol, Sağlık Bakanlığı’nda yapılan törenle imzalandı. Protokole, Sağlık Bakanı Salih İzbul ile KTSO Başkanı Ali Çıralı imza koydu.

Sağlık Bakanlığı ile KTSO heyetlerinin de hazır bulunduğu imza töreninde Sağlık Bakan İzbul ve KTSO Başkanı Çıralı kısa birer konuşma yaptı.

İZBUL: “ÖNEM VERDİĞİMİZ KONULAR ARASINDA”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, “Yerel ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin alınması, uluslararası fuarlarda tanıtılması önem verdiğimiz konular arasında” dedi.

İzbul, kurumlararası işbirliğine önem verdiklerini kaydetti.

KTSO Başkanı Ali Çıralı, “Sağlık Bakanlığı, ülke ekonomisinin gelişmesi, ihracatın artması için yaptığımız çalışmalara katkı sağlıyor” ifadesine yer vererek, işbirliklerinin devamını diledi.

Konuşmaların ardından İzbul ve Çıralı, protokolü imzalayarak, işbirliği ve dayanışma protokolünün hayırlı olmasını temenni etti.

1455881333.jpg

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜN SÜRESİ 2 YIL

Protokole göre, KTSO tarafından coğrafi işaret tescili alınan veya alınacak ürünlerin laboratuar ve analiz çalışmalarında Sağlık Bakanlığı imkânlarından ücretsiz yararlanılacak. Odanın organize ettiği uluslararası fuarlarda yer alacak yerli ürün numunelerinin analiz ücretlerinde yüzde 20’lik indirim uygulanacak. Protokol 2 yıl geçerli olacak

Protokol şunları da kapsıyor:

“Belirlenen coğrafi işaret tescillerinin KKTC’de yapılması için çalışmak; coğrafi işaret tescili istenen ürünlerin istatistikî ve ilgili bilgilerini paylaşmak.Coğrafi işaret tescili KKTC’de alınan ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin Türkiye’de ve mümkün olan diğer bölgelerde alınmasıyla ilgili çalışmak; KKTC ürünlerinin ihracat işlemlerinin öncelikli ve kısa sürede yapılabilmesi için çalışmak. İhracatta yaşanan sıkıntıları ve bürokrasiyi azaltmak...”

1455881334.jpg