Devrim Demir

Bakanlar Kurulu’nun 2009 yılında yürürlüğe koyduğu Şartlı Tahliye Merkezi Cezaevinde her ay iki kez uygulanmasına rağmen, fayda etmiyor. Fiziki yapısı 175 kişiye göre yapılan Merkezi Cezaevi, günümüz şartlarında her geçen gün artan suçlu sayısını kaldıramayacak duruma geldi.

2009 yılından bu yana uygulanan Şartlı Tahliye, cezaevinin sadece yükünü azaltıyor.

Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında Şartlı Tahliye Kuruluna başvuran 207 mahkûmun 106’sı tahliye edilirken, 78 kişinin başvurusu ret edildi, 23 mahkûmun ise talebi ileriki toplantılara ertelendi.

Kurul ayda 2 kez toplanıyor

Şartlı Tahliye Kurulu için, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığında, Cezaevi Danışma Kurulu Başkanı veya Cezaevi Danışma Kurulu’nun görevlendireceği bir üye,  Polis Genel Müdürü 1. veya 2. Yardımcısı, Merkezi Cezaevi Müdürü veya Muavini, Başsavcılıktan bir savcı, Sosyal Hizmetler müdürü veya yardımcısı ile

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi olmak üzere 7 kişiden oluşmakta. Kurul her ayın ilk haftası bir veya iki kez toplanmakta.

Şartlı Tahliye’de iyi hal şart

Irza geçme ve benzeri suçları kapsam dışında bırakan Şartlı Tahliye Tüzüğü uyarınca, mahkûmların mahkûmiyet sürelerinin belli süresini cezaevinde çekmesinden sonra hak kazanabileceği şartlı tahliyeye, kurul karar veriyor.

Mahkûmlar, cezaevinde iyi hal göstermeleri ve yeniden suç işlememeleri şartıyla şartlı tahliye edilebiliyor.

Tahliye edilen mahkûm, cezasının belli bir süresini dışarıda çekecek, ancak bu süre içerisinde suç işlemesi durumunda eski cezasını yeni cezasıyla birlikte çekecek.

Şartlı tahliyeden yararlanan mahkûmlar, cezaevinden çıkarken, “Şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığımda iyi karakterli olacağımı ve başka suç işlemeyeceğimi, Şartlı Tahliye Tüzüğü hükümlerinin bana izah edildiğini, tarafımdan anlaşıldığını ve bu kuralara uyacağımı Şartlı Tahliye Kurulu huzurunda beyan ve imza ederim” diye bir beyanat veriyor.

Başvuranlar arasında uyuşturucu suçu ilk sırada 

Ocak-Şubat 2016 tarihleri arasında ise toplanan Şartlı Tahliye Kurulu, 14 mahkûmu tahliye etti.  Başvuranlar arasında uyuşturucu suçu ilk sırada yer alırken, şartlı tahliyeden en fazla KKTC vatandaşlarının yararlandığı öğrenildi.

Cezaevi mahkûmları kaldıramayacak durumda

Artan suç ve suçlular nedeniyle 175 mahkûma göre yapılan cezaevinde, bugün yapılan geçici düzenlemelerle 399 hükümlü ve tutuklu kalıyor.

Merkezi Cezaevi mahkûmların yaşam şartlarını her geçen gün biraz daha zorlarken, cezaevinde artan sayı ile birlikte hem gardiyanlar hem de mahkûmlar sıkıntılı günler geçiriyor.

Mahkûm sayısının artması ile geçtiğimiz aylarda ranza sistemine geçen Cezaevi yönetimi, yeni cezaevinin şart olduğuna dikkati çekti.

Metin Bilmem: Yeni bina şart

Yıllardır kapasite yetersizliği ve günün koşullarına uygun olmayışıyla kamuoyunda tartışılan Merkezi Cezaevi’nde, teşhisi yapılan sorunların çözümü için istenen adımlar atılmadı.

Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevi kapasitesinin mahkûm sayısı açısından yetersiz olduğuna bir kez daha vurgu yaptı.

Bilmem, Şartlı Tahliye Kurulu’nun her ay iki kez toplandığını ancak  tahliye edilen mahkûmların yerinin boşalmadığını, her gün işlenen yeni suçlarla aynı sıkıntının yaşandığını ve yeni bir binanın şart olduğunu dile getirdi. 

Salih Kayalı: Şartlıdan yararlanan aynı suçla geri geliyor

Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, Şartlı Tahliye’nin istenilir düzeyde olmadığını sadece cezaevindeki yükü azalttığına dikkati çekti. Kayalı, şartlının mahkûmların bir kısmının üzerinde çıkacakları umudu olduğu için disiplin oluşturduğuna da dikkati çekti.

Kayalı, sözlerine şöyle devam etti, “Şartlı Tahliye’den faydalanıp dışarı çıkan mahkûmlardan bazıları aynı suçu işleyip yeniden cezaevine dönüyor. Şartlı Tahliye Kurulu, en azından seçeceği uzmanlar eşliğinde tahliye başvurusunda bulunan mahkûmlar ve cezaevinde araştırma yapmalıdır”