Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği’nin bugünkü kadar çok sorunla hiçbir zaman karşı karşıya kalmadığını ve ancak dayanışma içerisinde güçlü olunabileceğini ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin AB’ye umut verebileceğini söyledi.

Martin Schulz, Slovak Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla Lefkoşa’da ara bölgedeki Ledra Palace Otelde, bazı Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi parti  başkan ve temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıya KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi(UBP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Halkın Partisi (HP) başkan ve yetkilileri ile Güney Kıbrıs’tan Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı.

Schulz basına kapalı gerçekleştirilen toplantının başında basına açık bir konuşma yaptı.

Konuşmasında bölgede çok çalkantılı bir dönemden geçildiğine işaret eden Schulz, “Avrupa Birliği hiçbir dönemde bugünkü sorunlar kadar çok sorunla karşı karşıya kalmamıştır” dedi.

Avrupa Birliğinin mülteci sorunu yanında terörizm tehdidi  altında olduğunu, Avrupa’daki bazı bölgelerde genç nüfus arasında işsizliğin yüzde 50-60’larda olduğunu kaydeden Schulz, “Gençler arasında yüzde 60 işsizlik toplumun yapısını bozmaktadır” diye konuştu.

Ukrayna’da  da yaşanan sorunlar, Güney Çin Denizindeki gerilim, Çin’in yeni rolü ve Rusya’nın yeni stratejilerine işaret eden Schulz, “Güçlü ve dayanışma içerisinde bir Avrupa Birliğine ihtiyacımız var. Avrupa Birliği içerisinde de kriz yaşanmaktadır... Birlikte güçlü olabiliriz” dedi.

Schulz, güvensizlikten dolayı, millileşme ve Avrupa Birliğinin dağılmasını en iyi seçenek olarak gören kesimlerin bulunduğunu, bunu savunanların seçim kazanmakta olduğunu,  yüzde 25-30 oy alan partilerin bulunduğunu söyledi.

Belirleyici bir dönemden geçildiğine inandığını belirten Schulz, “Kıbrıs adasının da yeniden birleşmesinin gerçekten mümkün olduğunu” dile getirdi.

Schulz, “Adanın yeniden birleşmesi, bir umut mesajıdır, hepimiz için bir umut mesajıdır” dedi.

Bir çözüme ulaşmak için bazı sorunların çözülmesinin da ne kadar zor olduğunun bilincinde olduğunu kaydeden Schulz, Almanya’nın bir gün yeniden birleşeceğinin, Sovyetler Birliğinin de bir gün çökmesinin de beklenmediğini ancak bunların yaşandığını söyledi. Schulz, “Her şey mümkündür, ülkeniz bize umut verebilir” dedi.

1459272405.jpg

TOMOVA

Slovak Cumhuriyeti Büyükelçisi Oksana Tomova ise Ledra Palace Otelinin, 1989 yılından itibaren Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasilerin bir araya geldiği yer olmasından dolayı siyasi partilerin ikinci evi olduğunu söyledi.

Tomova, toplantının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasilerin “birbirlerinin endişelerini anlamaları ve toplumların yakınlaşmasını sağlamak” açısından önemi rol oynadığını da kaydetti.

Bugünkü toplantıyla, neredeyse adanın tüm siyasi yelpazesini kapsayacak şekilde, her iki taraftan toplam 15 siyasi partinin katılımıyla en kalabalık toplantının gerçekleştirildiğine de işaret eden Tomova, toplantının, Chatham House kuralı olarak bilinen, toplantıdaki bilgilerin kimin tarafından sunulduğunun söylenmemesi kuralı ile düzenlendiğini de ifade etti.