SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin anlaşma konusunda tutarlı adımlar atması Yunanistan ile olan yakınlaşma ve Rum kesiminin katı tutumunun ortadan kalkmaya başlamasının umutların yeşermesine neden olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin gözetiminde bu ay içerisinde yapılması hedeflenen 5’li görüşmelerin işin sonuna gelindiğini ortaya koyduğunu belirten Tunalı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçmişte imzalanan belgeler üzerinden adımlar atarak çözüm yolunda Türkiye ile birlikte hareket etmesinin bazı kesimleri tedirgin ettiğini savundu.

Tunalı, Rum lider Anastasiadis’in dün yaptığı yeni devletin ordusunun olmayacağı açıklaması nedeniyle bazı kesimlerin Cumhurbaşkanı Akıncı’yı hedef aldıklarını kaydederek,  söz konusu maddenin 1979 yılında imzalanmış bir anlaşmada yer aldığını ifade etti.

Garantiler konusunda tek söz sahibinin Türkiye olduğunun altını çizen Tunalı, Türkiye’nin garantiler konusunda esnek davranarak güzel bir adım attığını, buna bazı kesimlerin tepki gösterdiğini ancak Türkiye Dışişleri Bakanı ile Cumhurbaşkanı Akıncı’nın aynı görüşleri paylaştığını ifade etti.