Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘sudan sonra elektrik de gelecek’ şeklindeki açıklaması, vatandaşa da umut oldu. A’dan Z’ye neredeyse tüm işlerini elektrik üzerinden karşılayan vatandaşlar; sürekli kesilen elektrikten ve fiyatının pahalı olmasından dertli. 

Diyalog, siyasiler, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikaların ardından bu kez halkın nabzını tuttu.  Türkiye’den gelmesi muhtemel elektrik konusunda görüşüne başvurulan KKTC yurttaşlarının yanı sıra Rum vatandaşı Sebastian da tam destek verdi.  Sebastian, “İnanıyorum ki buraya ne gelirse gelsin ada için iyi olacaktır. Çünkü adanın her iki kısmı da zaman zaman birbirine ihtiyaç duyar. Ve inanıyorum ki yaşamın iki temel unsuru su ve elektrik; her iki toplum için de kullanılabilir olacaktır” dedi.

Kırdağ: İnşallah ikisi birden gelir

Geçen yerel seçimlerde Lefkoşa Belediye Başkanlığına adaylığını koyan Kuzey Kıbrıs’ın renkli simalarından Arif Salih Kırdağ konu hakkında şunları söyledi, “Erdoğan’ın açıklamaları sürpriz oldu aslında. Ama önce bir su gelsin, çeşmelerimizden aksın, bir içelim, bakalım sağlıklı gelecek mi? Sonra elektriği düşünelim. Ama madem böyle bir plan var; inşallah ikisi birden gelir. Tabi bu açıklamayı yapan şahıs sıradan bir kişi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçimle başa gelen Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan. Dolayısıyla bu açıklama önem arz ediyor. Bence Kıbrıs’ın bir gerçeği vardır, bugün Elektrik Kurumu’nun başarıları da başarısızlığı da ortada. Peki, Türkiye’den elektrik gelmesi durumunda bu kurum ne olacak? Belki de binlerce çalışan işsiz kalacak.  Şayet gelecek olan elektrik, elektrik kurumu üzerinden dağıtılacaksa böyle bir sorun olmaz ama işin içine başka firmalar girer ve biz bu elektriği daha ucuza mal ederiz derse elektrik kurumu devre dışı kalır.  Ama madem bu elektrik gelecek bence ya elektrik kurumu ortaklığı ile dış sermaye birleşmeli ve çalışanların da mağdur edilmeyeceği bir sistem olmalı. Ya da gelecek olan elektrik direk elektrik kurumuna verilir,  şayet başarısızlık görülürse başka bir kurumdan destek alınabilir. İnşallah bu elektriğin gelmesi olumsuz tepkilere neden olmaz; eylemlere, olaylara sebebiyet vermez, insanlarımız elektriksiz kalmaz.” 

Bugün ben de bir elektrik kullanıcısıyım. KIB-TEK’ te çalışanların kaygısını anlayabiliyorum, onların da geleceğini görmek zorundayım. Zira ben de 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayıyım. O yüzden hem insani bakımdan hem de bir siyasetçi olarak öngörülerim de oradaki çalışanları düşünmem gerekiyor. Zira hepsinin birer evladı, bir geçim derdi var. Ama yine de erken davranmayalım, olumsuz düşünmeyelim, yaşayalım ve görelim. Belki de her şey çok güzel olacak. Türkiye’den elektrik gelirse belki fiyatlar da ucuz olur. Çünkü mevcut elektriğimiz hem elektriğimiz pahalı hem de santrallerimizin çevreye yaydığı zehirli dumanlar ortada. Yani bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. O bakımdan ben Türkiye’den gelecek olan elektriği destekliyorum.” 

Hüsrev Toka: Bundan daha güzel ne olabilir?

Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ile umutlanan Hüsrev Toka ise sudan sonra elektrik gelmesi durumunda ülkenin cennet olabileceğini düşünüyor ve bundan daha güzel ne olabilir sorusunu yöneltiyor. Toka, “Su ve elektrik demek; insanın can damarı demek. Bir de makul fiyata olursa daha ne isteriz? Biz şu anki mevcut elektrikle çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bir insan, asgari ücretin dörtte birini elektrik faturasına ödüyor. Her ay en azından 250 – 300 TL arasında elektrik faturası ödüyoruz. KIB-TEK ile EL-SEN’in endişesini anlıyoruz, o zaman bir şeyler yapsınlar. Bizi mağdur etmesinler. Özelleştirmeye karşılar madem o zaman yarı devlet yarı özel olsun. Ya da alabiliyorsa Türkiye’den gelecek olan elektriği direk kendileri alsın. Ama yeter ki bu kullandığımız elektrik biraz ucuzlasın. Ben şu anda gelecek olan elektriğin kullandığımızdan daha ucuz olacağına inanıyorum, su da gelirse her yer o zaman cennet olur. Kaliteli olacak ise gelecek olan elektrik aynı fiyatta da kalabilir ona da razıyız. Ama Türkiye getirecek madem muhakkak daha ucuz olur, asla kar amaçlı getirmez. Bu açıklamayı sadece biz değil, Güney Kıbrıs da bence memnuniyetle karşılamıştır. Çünkü o zaman hayat olur yaşantı da güzel olur. Şu anda burada yaşayan hiç kimsenin yüzü gülmüyor, herkes mutsuz. Hiçbir şeyimiz de hayır yok, herkes dertli, kimse geçinemiyor. Su ve elektrik gelirse bence dertler de biter” ifadelerini kullandı.

Ahmet Kurtoğlu: Çok sevindik

Ada’ya ayak basar basmaz elektrik sözü veren Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına çok sevinenlerden olan Ahmet Kurtoğlu, “Elektriğin gelecek olmasına çok sevindik. Erdoğan’ın icraatlarında da memnunuz. Elektriğin gelmesinin ne gibi sakıncası olabilir ki, bence zararından çok faydası olacaktır. Bugün biz elektriğimizi mazot ile üretiyoruz, en azından bu ortadan kalkar ve biz de elektriğimizi ucuza kullanırız, her şey normale girer. Bir ülkede elektrik de su da ucuz olursa hayat da ucuz olur, pahalılık ortadan kalkar. Bugün Erdoğan’ın açıklamalarının ardından özelleştirme kaygıları da ortaya çıktı, bana göre gereksiz. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin, özelleştirmeler var. Türkiye’de de var, özellikle yabancı yatırımcılar Türkiye’yi tercih ediyorlar. Bunun neresi yanlış. Zaten bunlar olmaz ise ülke kalkınmaz” dedi.

Sebastian da istiyor

Türkiye’den gelmesi muhtemel elektriği bir de Rum vatandaşına sorduk. Adının Sebastian olduğunu söyleyen Güney Kıbrıslı vatandaş da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını memnuniyetle karşılayanlardan. Sebastian, “İnanıyorum ki buraya ne gelirse gelsin ada için iyi olacaktır. Çünkü adanın her iki kısmı da zaman zaman birbirine ihtiyaç duyar. Ve inanıyorum ki yaşamın iki temel unsuru su ve elektrik; her iki toplum için de kullanılabilir olacaktır. Hayatta ne olacağını hiçbir zaman bilemezsin. Eminim ki zaman zaman siz bize ihtiyaç duyacaksınız, zaman zaman da biz size. Biz komşuyuz ve komşuların birbirine ihtiyacı olduğuna inanıyorum” dedi.

Ahmet Özmerter: Allah razı olsun

Bugüne kadar KKTC için hiç kimsenin bir şey yapmamasından dert yanan Ahmet Öztemer Erdoğan’dan umutlu. Özmerter, “KKTC’ye geldi ve sudan sonra elektrik de gelecek dedi, ne diyelim Allah razı olsun. Çünkü şu anda biz KKTC’de dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Kış gelir kesinti yaparlar, yaz gelir yine aynı. Yok, içine yosun kaçtı, yok balık gitti, yok trafo patladı, bin bir türlü yalan. Adamlar geminin içinde elektrik üretiyor ve Kıbrıs’ın 3 katı bir yere elektrik sağlıyorlar. Bizde ise santral kurdular ama hiçbir verim yok. Türkiye’den elektrik gelirse tüm sorunların çözüleceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye’nin de çıkarı vardır bu işlerde. Bugün su gelecek ise boşuna gelmeyecek; bizim için getirdiklerini düşünmüyorum. Doğalgaz var ve doğalgazı çıkarmak için temiz su ister. Elektrik de oradan çıkacak. Çünkü doğalgaz ne susuz ne de elektrik olmadan çıkarılamaz. Zira bizim için bir şey yok, biz de işte bu sayede bir şeylerden faydalanıyoruz. Ama şu da bir gerçek ki; Türkiye’den elektrik gelirse biz daha ucuz elektrik kullanacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını eleştirim bir yana olumlu karşıladık, kimseye bir kastı yok biz Kıbrıslı Türklerin. KIB-TEK de bence özelleştirilmeli. Her biri 5 bin TL maaş almaktan başka ne iş yapıyor. Özelleşsin ki devlet para kazansın, kendi ayakları üzerinde durmayı başarsın. Bunlar olmaz ise hiçbir zaman bir yerlere gelemeyiz” şeklinde konuştu.

Hasan Habeş: Elektrik gelirse, kesintiler biter

“Çok yerinde bir açıklama, umutlandık. İnşallah bir an önce gelir de var olan sorunlarımız ortadan kalkar. Çünkü şu anda sürekli elektriklerimiz kesiliyor, buzdolabında olan yiyecek ve içeceklerimiz bozuluyor. Artık canımıza tak etti. Sabah elektriklerimizin kesik olduğunu gördüğümüz de günümüz de kötü geçiyor, moralimiz bozuluyor, doğal olarak. Hiç olmaz ise Türkiye’den elektrik gelmesiyle birlikte fiyatlar da düşer. Mesela ben ayda 400 TL elektrik faturası ödüyorum. Şu da bir özelleştirme kaygıları da var. Ama bana göre KIB-TEK de özelleştirilmeli, duyuyoruz ki orada çalışanlar çok yüksek maaşlar alıyor, bence böyle olmamalı. Çünkü gelen gideni karşılamıyor bu şekilde.”  

Gülsevim Devran:Hayat bulacağız

“Su gelecek, ardından da elektrik gelecekmiş, bence çok güzel bir şey. Bu ülkenin bence en önemli iki sorunu bunlar. Su olmazsa hayat da olmaz, bu sayede hayatımıza kavuşacağız. Elektrik de gelirse bizden daha mutlusu olabilir mi? Ne zaman gelecek bilmiyoruz ancak umarız en erken zaman da gelir. Sürekli gidip gelen elektrikler bizi özellikle yaz aylarında perişan ediyor. Mevcut elektrikle biz ileriye gidemeyiz, gün geliyor elektrik faturamız o kadar çok geliyor ki, ödeyemiyoruz. Belki Türkiye’den elektrik gelirse fiyatlar da düşer. Kaliteyi ucuza almak varken, bu çektiğimiz çile neden?”