Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Perşembe,  Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Ammem Memurları Sendikası (KTAMS) Cuma günü meclise yürüyecek.

KTOEÖS 19 Kasım Perşembe günü saat 13.00’te Meclis önüne kitlesel yürüyüş gerçekleştirecek ve yürüyüşe Sendikal Platform üyesi sendikalar da aktif destek verecek.

KTAMS ve KTÖS ise 20 Kasım Cuma tüm “Göç Yasası” kapsamında görev ifa eden üyeleri ile grevde olacak ve saat 10.00’da Meclis önüne bir yürüyüş gerçekleştirecek. Yürüyüşe Sendikal Platform üyesi sendikalar aktif destek verecek.

Sendikal Platforma bağlı sendikalar bugün KTAMS Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek hükümetin hayat pahalılığına karşı tedbir almaması ve “Göç Yasası”nı ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir politika üretmemesi nedeniyle bazı kararlar aldığını açıkladı.

BIÇAKLI

TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı siyasi partilerin muhalefetteyken başka, hükümetteyken başka söylemlerde bulunduklarını belirterek, bunu “ciddi bir hastalık” olarak niteledi.

Özelleştirme, özerkleştirme, memur kesiminin sorunları v.b hükümetin önüne ne getirilirse getirilsin hep “kaynak yok” cevabını aldıklarını belirten Bıçaklı, kaynak bulmanın iktidardaki siyasi partilerin görevi olduğunu, beceremeyenlerin gidip yerine yapabilecek olanların gelmesi gerektiğini söyledi.

Bıçaklı, hükümetlerin mazeret değil; çare üretmek için iktidara talip olduklarını hatırlatarak, “reform hükümeti” olduğunu iddia eden hükümetin sorunları çözmek adına hiçbir engeli bulunmadığını ifade etti.

Siyasi partilere devlet gelirlerinden 6.5 Milyon TL kaynak aktarıldığını, Milyonlarca TL’nin sermayeye vergi affı olarak çıkarıldığını, müsteşar, müdür ve bakan atamalarına kaynak bulunup, işçi ve emekçiye kaynak bulunamadığını savunan Bıçaklı, özel sektörde sendikasız çalışan işçilerin sömürüldüğünü ve bununla ilgili eylemlerin de başlatılacağını açıkladı.

1447677240.jpg

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da Sendikal Platformun hazırladığı ortak bildiriyi okudu.

Kaptan, Türk Lirası’ndan kaynaklı ülkede yaşana hayat pahalılığına karşı hükümetin hiçbir tedbir almadığını savunarak, hükümetin, açlık sınırının altında bir maaş alan asgari ücretlinin alım gücünü iyileştirmek adına asgari ücreti artırmadığını ve iktidar olmadan önce verdiği sözleri unutarak “Göç Yasası”nı ve özelleştirmeleri ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir politika üretmediğini kaydetti.

“Göç Yasası”nın sadece çalışanların maaş ve ücretlerini düşürmekle kalmadığını, aynı zamanda var olan Toplu İş Sözleşmesi düzenini de dinamitlemeye devam ettiğini savunan Kaptan, sermaye kesimine yönelik etkin denetim yerine sürekli olarak çıkarılan vergi, stok vb. aflarla ülkede oluşması gereken kaynağı ortadan kaldıran hükümetin, “kaynak yok” bahanesiyle sendikaların taleplerini sürekli olarak reddettiğini ileri sürdü.

Kaptan şöyle devam etti:

“CTP Hükümetinin 2015 yılı içerisinde çıkardığı vergi affı ile, 7 bin 342 vergi mükellefi bir yıl içerinde devlete toplam 231.8 milyon TL ödemediğini kabul etmiş ve bu miktarı ödemeyi devlete taahhüt etmiştir.

2015’te bütçe açığımızın 386 Milyon Türk Lirası olması öngörüldüğü bir dönemde bu rakamlar ülke bütçesi için inanılmaz rakamlar olup ‘yıllardır bütçe açığımız var; bunun da sebebi kamu sektörüdür’ diyenlerin yüzüne bir şamar gibi vurmaktadır.

2016 bütçesinin Mecliste görüşüldüğü bugünlerde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere örtülü ödeneklere yine para ayrılıp ayrılmayacağı ise kaynak konusunda hükümetin bir başka sınavı olacaktır.

Her fırsatta Göç Yasasının kaldırılması için kaynak yok diyenler aslında yıllardır üzerlerine düşen vergi toplama görevini yerine getirmedikleri ve nereye harcandığı kontrol edilemeyen örtülü ödenekler nedeniyle kaynak sıkıntısı yaşandığını artık bilmelidir.

Hükümetin hayat pahalılığı karşısında hiçbir tedbir almamasını ve Göç Yasasını ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir politika üretmemesini protesto etmek amacı ile KTOEÖS, 19 Kasım Perşembe saat 13.00’te sendika merkez binasında toplanıp Meclis önüne kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirecek ve bu yürüyüşe sendikal platform üyesi sendikalarımız aktif destek verecektir.

KTAMS VE KTÖS 20 Kasım Cuma günü tüm Göç Yasası kapsamında görev ifa eden üyeleri ile grevde olacak ve saat 10’da meclis önüne bir yürüyüş gerçekleştirecektir. Bu yürüyüşe de yine sendikal platform üyesi sendikalarımız aktif destek verecektir.”

1447677237.jpg

BIÇAKLI: “SÜREKLİ GOL YİYEN KALECİYİ VEYA GOL ATAMAYAN FORVETİ DEĞİŞTİRMEK GEREKİR”

Mecliste denenmemiş parti kalmadığının hatırlatılmasıyla birlikte sorulan soruyu yanıtlayan TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Meclis dışında da denenmemiş partiler olduğunu söyleyerek, halkın memnun olduğu yönetimi yeniden getirmesi, memnun olmadığını da değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Bıçaklı futboldan örnek vererek, “Gol atamayan forveti değiştirirsiniz, sürekli gol yiyen kaleciyi değiştirirsiniz, bu da ona benzer” şeklinde konuştu.

Grev ve eylem noktalarında hep aynı sendikaların dikkat çektiğinin anımsatılması üzerine Bıçaklı, belli sendikaların eylemleri başlattığını, daha sonra bu eylemlerin Ada geneline günlük ve saatlik olarak yayıldığını ve günü geldiğinde diğer sendikaların da katılım gösterdiğini ifade etti.

Sendikaların 60-70 binlerle eylem yaptığını anımsatan Bıçaklı, şimdiki aşamada hükümete mesaj vermeye çalıştıklarını, önümüzdeki süreç için tüm sendikalarla süresiz grevlerin de konuşulduğunu anlattı.

Karşı tarafın bu uyarıları anlamaması halinde sendikaların çekinecek hiçbir şeyi bulunmadığına dikkat çeken Bıçaklı, 23 Kasım Pazartesi günü sendikaların yeniden toplanıp hükümetin mesajı alıp almadığını değerlendireceğini ifade etti.

Kaptan, TIP-İŞ’in 26 Ekim’de yaptığı eylemin de unutulmaması gerektiğini ekledi.

1447677238.jpg

KAPTAN: “UMARIZ KARGA GİBİ HEP AYNI SESİ ÇIKARMAZLAR”

Protokol görüşmelerinden beklentilerin sorulması üzerine KTAMS Genel Başkanı Ahmet kaptan, “Umarım karga gibi hep aynı sesi çıkarmazlar” yanıtını verdi.

Sendikal Platformun 6 maddelik taleplerinin hükümet tarafından değerlendirilmesini istediklerini belirtti.

24 Ekim’de Sivil Havacılık Dairesi’nde “hükümetin ciddiyetsizliğini” protesto ettiklerini de hatırlatan Kaptan, sendikaların talebinin protokol görüşmeleri başlangıç ve bitiş tarihlerinin belli olması olduğunu fakat şu an için gidişatın, yılbaşına eylemlerle girileceği yönünde olduğunu ifade etti ve Pazartesi hükümetin vereceği cevaba bakılacağını sözlerine ekledi.

Sendikaların ortak açıklamasına TÜRK-SEN ve bağlı sendikalar, DEV-İŞ ve bağlı sendikalar, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, TIP-İŞ, KOOP-SEN, GÜÇ-SEN, BES, DAÜ-SEN, DAÜ-BİRSEN, ÇAĞ-SEN ve BASIN-SEN imza koydu.

1447677239.jpg