Büyükkonuk Belediye Başkanı Sennaroğlu ile Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, su konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Sennaroğlu, “Benim görev sürem 20 ay oldu. Bu sürede sadece altı inşaat izni verdik. 128 bin TL bizim için milattır. Yeni Erenköy belediyesi yıllık 326 bin kaybı olacak. Karar alıp uyguluyorlar. Bunu Saddam yapardı” dedi. 

Hükümet su konusu ile ilgili bir metin hazırladı ve Türkiye hükümetine gönderdi. Hazırlanan metinde belediyeleri de ilgilendiren bölümler var. Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan “Kararlar alınıyor, ilgili sektörlere danışılmıyor. Bunlar çok yanlış ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor” derken. Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu “Konunun muhatapları iki ülkenin hükümetleridir” ifadelerini kullandı. Erçin Şahmaran’ın hazırladığı ve ADA TV de yayınlanan “SÖZ SİZDE” programına katılan, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ile Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Programa katılan konukların açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 

TATLISU BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ ORÇAN “YENİ METİNDEN HABERİM YOK” 

“Bazı kararlar alınırken ben yaptım olur mantığı ile alınıyor. Bunun sonucunda da hep duvara tosluyoruz. İlgili kesimlere danışılmadan kararlar alınıyor. Su ile ilgili yeni bir metin var. Açıkçası benim konuyla ilgili bilgim yok.” 

“KİMSE SORDULAR” 

“Belediyelerde ilgili birimlerde çalışanların, şirkete aktarılacağı söyleniyor. Böyle bir açılım var. Bu kararı alırken kime sordular. Belediye yönetimleri, çalışanlar onların söz hakkı yok mu? Bu nasıl bir anlayış? Bu konular yeni değil, tüm hükümetler bu şekilde hareket ediyor. Kararlar alınıyor, ilgili sektörlere danışılmıyor. Bunlar çok yanlış ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor.” 

“BESKİ SİYASALLAŞTI” 

“BESKİ kurulurken, Belediyeler Birliği Başkanımız bize hükümetin belediyeler de çalışsın, hazırlık yapsın dediğini aktardı. BESKİ’nin kuruluş amacı başkaydı. Bu özel bir şirkettir. Bize 600 milyonluk yatırımdan hiç söz edilmedi. Şirket kurun, bu yatırıma talip olun dendi. Bizlerde üzerimize düşeni yapmak için bu işe girdik. Maalesef olay siyasallaştı. Bizleri su ile ilgili taraf durumuna getirdiler. Su iki devletin meselesidir.” 

“DEPOLARA KADAR ÖZELLEŞTİRİLMELİ” 

“BESKİ Başkanı, BESKİ’nin depolardan sonrasına talip olduğunu açıkladı. Ben buna karşıyım. Ben en başından depolara kadar özelleştirmeyi destekliyorum. Çünkü bizim yönetim ve popülizm konusunda sıkıntımız var. Batırdığımız kurumlar var. Bunlar gerçekler, kabul etmeli ve kendimizi eleştirmeliyiz.” 

BÜYÜKKONUK BELEDİYE BAŞKANI AHMET SENNAROĞLU “BU ASRIN PROJESİDİR” 

“Bu asrın projesidir. Su bu ülkede ihtiyaçtır. Su geldi, biz acelece ne yapacağız diye tartışmaya başladık. Konunun muhatapları iki ülkenin hükümetleridir. Bu süreçte bizde dört hükümet değişti. Bu hükümetler ne hazırlık yaptı? Hangi siyasi parti olursa olsun, fark etmez. Kalem bile oynatılmadı, hiçbir hazırlık yapılmadı. Bugün yaşanan sorunların ana kaynağı budur.” 

“BESKİ BİTSİN DEMEDİK” 

“Biz BESKİ bitsin demedik. Hükümet kararı versin, su nasıl olacak, yol belli olsun, önümüzü görelim, ona göre biz BESKİ ile yola devam ederiz. Ama tamamen özelleşecekse BESKİ’nin anlamı kalmaz. Cumhurbaşkanı hepimiz davet etti. Kıbrıs müzakere süreci ile bilgi verdi. Hükümette yapsın, bizi toplasın, su ile ilgili bilgi versin.” 

“SADECE GÜLÜYORUM” 

“BESKİ den ayrılmadık. Ama vatan haini ilan edildik. Biz konu netleşene kadar dondurun dedik. Ofis açılacak, işlemler yapılacak, belki istihdam olacak. Konu belli olmadan bunları nasıl yapacağız. Konu netleşmeli, biz sadece Sayın Ahmet Benli ile muhatabız, sadece onunla görüşüyoruz. Benim CTP ile sorunum yok. Bunlara sadece gülüyorum. Ben bir kurumun başındayım ve meclisimde oy birliğiyle kararlar alıyorum. Benim için parti ayırımı yok.” 

“KKTC’Yİ SADDAM MI YÖNETİYOR?” 

“Yeni belediyeler yasasıyla belediyelerin toplam 2,7 milyon zararı var. 5 binin altında olan belediyelere % 0.25 artı katkıyı, 6 binin altında yaptılar. Bu bizim yıllık 128 bin TL kaybımızı getirdi. Bizim yerel kaynağımız yok. Benim görev sürem 20 ay oldu. Bu sürede sadece altı inşaat izni verdik. 128 bin TL bizim için milattır. Yeni Erenköy belediyesi yıllık 326 bin kaybı olacak. Karar alıp uyguluyorlar. Bunu Saddam yapardı. KKTC’yi Saddam mı yönetiyor?”