Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, LSD hastalığının görüldüğü Yenierenköy ve Sipahi köylerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu, üreticileri bilgilendirdi. Bakan Sennaroğlu, Bakanlık Müsteşarı Hasan Kestigül, Özel Kalem Müdürü Volkan Tulga, Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, Hayvancılık Dairesi Müdürü Ercan Sınay, Tarım Sigortası Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte ilk olarak Yenierenköy Belediye Binası’nda, işletmesinde LSD hastalığı görülen üreticilerle ile bir araya gelerek üreticileri alınan tedbirler ve nasıl tazmin edileceklerine yönelik bilgilendirdi. Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu daha sonra Sipahi köyüne geçerek halk ile bir araya geldi LSD hastalığının ülkede görüldüğü günden bu yana alınan tedbirler ve hastalığın yayılmasını önlemek için bundan sonra yapılacaklarla ilgili bilgi verdi.

YEDİ İŞLETMEYE YÖNELİK TEDBİRLER

Sennaroğlu, ziyaretlerde tüm çabalarının hastalığın yayılmasını engellemek ve hayvanları hastalıktan etkilenen üreticilerin tazmin edilmesi olduğunu kaydetti. Sennaroğlu, söz konusu üreticilerin mağduriyet yaşamaması için ellerinden geleni yapacaklarnı belirtti. Sennaroğlu, işletmesinde hastalık tespit edilen yedi işletmenin tüm hayvanlarının tedbir amaçlı itlaf edileceğini ve bu üreticilere tazminat ödeneceğni belirtti. Sennaroğlu, Dipkarpaz, Yenierenköy, Büyükkonuk ve Mehmetçik Belediyelerine dağıtılacak ilaçlarla belediyelerin işbirliğiyle tüm bölgenin üç ay boyunca düzenli olarak ilaçlanacağını da ifade etti.

SENNAROĞLU, LSD İLE İLGİLİ ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, LSD hastalığı hakkında bölge halkına bilgiler de verdi. Sennaroğlu, hastalığın ilk olarak Afrika’da görülen bir hastalık olduğunu sonrasında Mısır, Suriye, İsrail ve Türkiye gibi ülkelere de yayıldığını belirtti. Sennaroğlu, tarım alanında en gelişmiş ülkelerden biri olan İsrail’de LSD hastalığı ile ilgili uygulanan yöntemlerin bizim ülkemizde de uygulandığını anlattı. Geçtiğimiz günlerde adaya gelen AB uzmanlarının da alınan tedbirleri yerinde bulduğunu kaydetti. Sennaroğlu, hastalığın kış aylarında ortaya çıkmış olmasının, sinek popülasyonunun azaldığı bir dönem olması nedeniyle önemli bir avantaj olduğunu belirterek, amaçlarının hastalığın yayılmadan tamamen ülkemizden temizlenmesi olduğunu ifade etti.

SENNAROĞLU: HASTALIK İNSANLARA BULAŞMIYOR

Bakan Sennaroğlu, söz konusu hastalığın yalnızca büyükbaş hayvanlarda görülen bir hastalık olduğunun da altını çizerek diğer hayvanlara ya da insanları etkilemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.