Dışişleri Bakanlığı’na da vekalet eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay BRT 1 de yayınlanan Sabah Rotası programına konuk oldu ve yeni projeleri anlattı.

Bakan Uluçay, yaklaşık bir buçuk senedir limanlar ve Ercan Havalimanı da dahil olmak üzere ülkedeki tüm giriş kapılarında güvenli geçişin sağlanabilmesi adına optik okuyucu sisteminin devreye sokulma çalışmaları olduğunu kaydetti.

Bakan Uluçay, sitemin çalışmalarının son aşamasına gelindiğini anlatarak, 1 Haziran itibarı ile uygulamaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

E-kimlik çalışmalarından da bahseden Uluçay, projenin tamamlandığını ve Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’ndan onayının beklendiğini, söyledi.

Bakan Uluçay, Derinya ve Aplıç kapılarıyla ilgili de, görüşmelerin yeniden başlaması ile yeni kapıların açılış taleplerinin de arttığını belirtti.

İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı Vekili Teberrüken Uluçay, Kıbrıs konusuna da değindi.

Uluçay, “İki lider görüşmelere Cuma günü resmen başladı. Temsilciler daha sık görüşecekler bir araya gelecekler ve belki de belli konuların hızlı bir şekilde gündeme gelmesini de sağlayacaklar” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yapmış olduğu davetin önemli olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlıkla ilgili üç yeni tasarı hazırladığını da açıklayan Uluçay “Bu amaçla hazırladığımız 3 tane yasa tasarısı var. Biri çalışma ile olan yasa tasarısı. Diğeri Yurttaşlık yasa tasarısıdır. Bir tanesi de daimi ikametgah belgesi denilen beyaz kimlikle alakalıdır” dedi.

Bundan sonra yurttaşlığın verilebilmesinin belirli kriterlere bağlanacağını da vurgulayan Bakan Uluçay, bununla kontrollü bir nüfus yapısına sahip olunacağını sözlerine ekledi.