Suna Erden

Yıllar önce yanlış ölçüm ve bilgilerle inşaat izni alarak İskele Kalecik kumsalında, yüzlerce villanın önüne 14 katlı yap-sat konutları inşa etmeye kalkışan, ancak verdiği bilgi ve ölçümlerin yanlış olduğunun ortaya çıkması ile inşaat izni iptal edilen İsrailli Afik Grup şirketi, yine yanlış bilgilendirmeyle iş yaptı. Afik Grup bu kez de kamuya ait olan ve yasalarla koruma altında bulunan İskele kumsalındaki Yılanlı Dere’nin sahile yakın olan kısmını doldurarak kapattı. Yılanlı Dere’nin sahile yakın kısmı sivrisinekler bahane edilerek İsrailli Afik Grup şirketi tarafından kum ve toprakla doldurularak kapatılması üzerine Star Kıbrıs’ı arayan birçok bölge sakini duruma isyan etti. Bölge sakinleri, derenin sahile yakın olan kısmının doldurulduğunu, ileride yağmur yağması halinde bölgede bulunan birçok evin sular altında kalabileceğini belirterek, İskele Kaymakamlığı ve iskele Belediyesi’ni defalarca aradıklarını, ancak konuyla ilgilenilmediğini savundu. Alınan ihbar üzerine bölgeye giden Star Kıbrıs ekibi, doldurulan Yılanlı Dere’yi görüntülerken, Afik Grup şirketinin tepkisi ile karşılaştı. Şirket çalışanları İskele Kaymakamlığı’nın izni ile sivrisinekleri kurutmak için dereyi doldurduklarını öne sürdü. İddialar üzerine İskele Kaymakamlığı’na ulaşan Star Kıbrıs, böyle bir izin verilmediğine dair bilgi aldı. Öte yandan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da derenin doldurulduğuna dair bilgisi olmadığını, izin makamının Kaymakamlık olduğunu, ancak derelerin kamuya ait olduğunu ifade ederek, doldurulmaması gerektiğini dile getirdi. 

BÖLGE HALKI ŞİKÂYETÇİ 

İskele Kalecik kumsalında bulunan Yılanlı Dere’nin sahile yakın kısmı sivrisinekler bahane edilerek İsrailli Afik Grup şirketi tarafından kum ve toprakla doldurularak kapatıldı. Derenin doldurulması bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanırken, bölge halkından birçok kişi Star Kıbrıs’a arayarak ihbarda bulundu. Derenin sahile yakın olan kısmının doldurulduğunu, ileride yağmur yağması halinde bölgede bulunan birçok evin su altında kalabileceğini belirten bölge halkı, ayrıca derelerin kamunun malı olduğunu, keyfi bir şekilde doldurulmasını kabul etmediklerini dile getirdi. İskele Kaymakamlığı ve iskele Belediyesi’ni defalarca aradıklarını ancak yetkililerin konuyla ilgilenmediğini belirten bölge halkı, derenin doldurulmasının bölge için sakıncalı olduğunu ifade ederek, duruma el konulması talebinde bulundu. 

ŞİRKET ÇALIŞANLARINDAN, “İZİN ALDIK”İDDİASI 

Alınan ihbar üzerine bölgeye giden Star Kıbrıs, doldurularak arazi haline getirilen Yılanlı Dere’yi görüntülerken Afik Grup şirketi çalışanlarının tepkisi ile karşılaştı. Şirket çalışanları, sivrisineklerden dolayı dereyi doldurduklarını, doldurma işlemini İskele Kaymakamlığının izni ile yaptıklarını öne sürdü. 

ELİN ADAMI SAHİP ÇIKIYOR BİZ UYUYORUZ 

Bu arada Türkiye müzik piyasasının popüler ismi olan ve İskele’de Sarcon villalarında ev kiralayan Ozan Orhun ise, şirket çalışanlarının “dereyi sivrisinekler için doldurduk” iddiasına tepki gösterdi. Ozan Orhun, derelerin doldurulmasının yasalarca yasak olduğunu, kimsenin buna hakkı olmadığını belirterek, yağmur yağması halinde bölgenin su altında kalacağını söyleyerek, şirket çalışanlarına tepki gösterdi. Ozan Orhun ile şirket çalışanları arasında yaşanan sürtüşmeye Afik Grup’ta çalışan işçilerin ustabaşısı da dâhil oldu. Görüntü alınmasına sinirlenen ustabaşı, “Dereyi doldurduk şimdi daha güzel oldu. Sivrisineklerden kurtulduk” iddiasında bulundu. 

BÖLGEYE YAZIK OLUR 

Ozan Orhun, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada da şunları dile getirdi: “6 ay önce dereyi doldurmaya başladılar. Kaymakamlık, Belediye kim varsa aradım ama oralı dahi olmadılar. Ben bu bölgede kiracı olarak kalıyorum. İstersem başka yerde de ev kiralarım ancak burada yapılar yapılması veya derelerin bu şekilde doldurulması çevre katliamına neden olur ve bu ülkeye yazık olur.” 

KAYMAKAM İZİN VERMEDİ 

Star Kıbrıs, şirket çalışanlarının “kaymakamlık izin verdi” iddiası üzerine iki gün önce Kaymakamlık makamını devreden İskele eski Kaymakamı Ahmet Cenk Musağolları’nın görüşüne başvurmak istedi. Ancak yurt dışına gittiği öğrenilen Musağolları’na ulaşamayan Star Kıbrıs, İskele Kaymakam Muavini Mustafa Ürüncüoğlu ile temasa geçti. Ürüncüoğlu, Ahmet Cenk Musaoğulları’nın derenin doldurulmasına yönelik yazılı bir izni olmadığını ifade ederek şunları dile getirdi: “Ahmet Cenk Musaoğulları’nın derenin doldurulmasına yönelik yazılı bir iznini görmedim. Böyle bir izin verdiğini düşünmüyorum. Zaten derelerin doldurulmasına izin verilmez.” 

SADIKOĞLU, “BİLGİM YOK” 

İskele belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise derenin doldurulduğuna dair bilgisi olmadığını, izin makamının kaymakamlık olduğunu ifade ederek, “Konuyla ilgili bilgim yok. Zaten belediyenin ukdesinde olan bir durum değildir. İzin makamı kaymakamlıktır” dedi. 

KÖPRÜ YAPILDI, DERE KAPANDI 

Öte yandan Gazimağusa- Karpaz ve İskele’yi kapsayan yeni anayol çalışmaları devam ederken, yolun derenin güzergâhından geçmesinden dolayı suyun kesilmemesi ve denize ulaşması için köprü yapılıyor. Ancak dereden denize akması gereken su derenin sahile yakın kısmının kapatılması ile imkansız hale geldi. 

YILLAR ÖNCE DE YALAN VE YANLIŞ BİLGİLERLE HAREKETE GEÇMİŞLERDİ 

Kaymakamlık izni ile dereyi doldurduklarını iddia eden ancak yalan söyledikleri ortaya çıkan Afik Grup, yıllar önce de yalan ve yanlış bilgilerle inşaat izni almıştı. Afik Grup, CTP-ÖRP hükümeti döneminde İskele Kalecik kumsalında 14 katlı yap-sat inşaat izni alabilmek için ilgili dairelere başvuruda bulunmuş, ancak Çevre Koruma Dairesi Komisyonu’nda değerlendirilen 14 katlı projeyle ilgili olarak ilk olarak 21 Ocak 2010 tarihinde olumsuz ÇED raporu verilmişti. Çevre Koruma Dairesi’nin bağlı olduğu dönemin Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner de çıkan karar üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş, ikinci kez ÇED komisyonun gündemine getirilen rapor için 03 Kasım 2010 tarihinde ikinci kez olumsuz yanıt verilmişti. Dönemin Turizm; Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst de bölgeye giderek yerinde inceleme yapmış ve “Böyle bir yere bu izni vermek katliam olur” demişti. 

YEMEK SONRASI ONAY 

Proje için iki kez olumsuz rapor alan şirket, UBP hükümeti döneminde Çevre Koruma Dairesi’ne farklı bir parsel ve farklı bir proje sunmuş, 21 Ocak 2011 tarihinde bu kez olumlu ÇED raporu almıştı. İddiaya göre, 22 Mart 2011 tarihinde, Afik şirketinin sahipleri ve ortaklarıyla, UBP’li bir siyasetçi buluşmuş, İsraillilerin işyerindeki restoranında meydana gelen görüşmenin ardından iki defa olumsuz çıkan ÇED raporu hızla olumluya çevrilerek imzalanmıştı. 

KÖPRÜ YAPAMADILAR, DOLDURDULAR 

Öte yandan Afik Grup şirketi, şimdilerde doldurduğu Yılanlı Dere için de 2008 yılında köprü yapılması için girişimlerde bulunulmuştu. Kalecik’teki arazinin inşaata açılması için 2008 yılında görev başında olan CTP Hükümeti İçişleri Bakanı Özkan Murat’ın yol ve köprü yapılması için verdiği izinde 36 ayak genişliğinde bir köprü inşa edilmesine karar verilmiş, böylece kumsal alanın yapılaşmaya açılmasının önündeki ilk engel ortadan kaldırılmıştı. İskele Kalecik kumsalında İsrailli şirketin yapacağı 14 katlı yap-sat konutlara yol olanağı sağlayan dere üzerine köprü izninin CTP tarafından verilmesinden sonra köprü ayağının oturacağı hali arazi UBP tarafından bu şirkete köprü yapabilmesi için verilmişti. 

STAR KIBRIS İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMIŞTI 

Star Kıbrıs’ın, İskele Kalecik kumsalında, yüzlerce villanın önüne İsrailli firma tarafından yapılması planlanan, büyük tepkilere neden olan 14 katlı yap-sat konutlar hakkındaki ısrarlı haberleri ses getirmiş, şirketin projeye onay alabilmek için yanlış bilgi ve ölçümlerle izin aldığı, Sarcon konutları olarak bilinen yüzlerce evi projeye izin almak için sunduğu haritada ortadan kaybettiğini yayımladığı haritalarla kamuoyunun bilgisine getirmişti. Star Kıbrıs’ın etkili yayınları sonrası yanlış bilgi ve ölçümlerle alınan inşaat izni ve köprü izni iptal edilmişti.