Rahme Çiftçioğlu

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, geçtiğimiz şubat ayında temeli atılan Engelsiz Yaşam Evi’nin inşaatının mahkeme kararıyla durdurulduğunu açıklayarak, “Devletin olduğu söylenen 18 dönümlük arazinin tapusu bir vatandaşın üzerine çıktı. Büyük bir camia hüsrana uğratıldı, bu devletin ayıbıdır” dedi.

Yücetürk, 10 Mayıs ile 16 Mayıs tarihleri arasında engellilerin sosyal ve ekonomik sorunları dile getirmek, devlet yetkililerinin dikkatini bu sorunlara çekmek üzere bir takım etkinliklerin ve ziyaretlerin düzenleneceği “Engelliler Haftası” kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Engellilerin özel eğitim, istihdam, ulaşım ve dolaşım gibi alanlarda yaşadığı sorunları anlatan Derviş Yücetürk, “Biz, hiçbir partiye gebe değiliz, kim doğru yaparsa ondan yanayız” dedi, yeni hükümetten umutlu olduklarını söyledi.

“DERNEKLER YASASI, SIKI DENETİMİ VE KONTROLÜ SAĞLAYACAK“

Basın toplantısındaki konuşmasına Dernekler Yasası’ndaki gelişmelerle ilgili yaşadıkları memnuniyeti dile getirerek başlayan Derviş Yücetürk, “Sıkı denetimi ve kontrolü sağlayacak Dernekler Yasası bizi rahatlatacak. Önemli olan bu yasanın uygulanabilmesi” dedi.

İnsan Hakları Bildirgesi’nin 2010’da Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğini ancak bunca yılda bununla ilgili hiçbir tüzüğün geçmediğini söyleyen Yücetürk, “Engellerin yol haritası olacak tüzükler Meclis’in tozlu raflarında bekletiliyor” ifadesine yer verdi.

Gelmiş geçmiş Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarının bu konunun gereğini yapmadığını da savunan Derviş Yücetürk, “Hepsine buradan sitemlerimizi iletiyorum” dedi.

“AVRUPA STANDARTLARINDA EĞİTİM VEREN GÖRME ENGELLİLER OKULU’NUN BİR SERVİS ARACI YOK, 10 YIL TEMİZLİĞİMİZİ KENDİMİZ YAPTIK”

Özel Eğitim Yasa Tasarısı’nın da Meclis’te 6 defa kadük olduğunu söyleyen Derviş Yücetürk, öğretmen sendikası ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Özel Eğitim Yasa Tasarısı” için, “kimin hazırladığı daha iyi” tartışması yaptığını savundu.

“Biz başka bir çare ürettik, bu tasarıdan vazgeçtik” diyen Yücetürk, Milli Eğitim Yasası altında Özel Eğitimle ilgili bir tüzük hazırlanmasından söz etti.

Ülkede yaklaşık 500 kişinin özel eğitim aldığını da kaydeden Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk şunu ekledi:

“Engelliler bireysel eğitim almalı. Birden fazla engelli grubunun bir arada eğitim alması devletin ayıbı. Zihinsel engellilerin, spastiklerin, işitme engellilerin okulları kapandı. Avrupa standartlarında eğitim veren görme engelliler okulunun ise bir servis aracı yok. 10 yıl temizliği kendimiz yaptık. Okulda 2 öğretmenden ileri gidemedik. Görme engelli öğretmenleri başka okullarda görev yapıyor. Müzik, bilgisayar, modelaj dersleri engelli çocuklarımız için çok önemli, bu alanlarda da öğretmene ihtiyacımız var.”

1462879729.jpg

“ÖZEL ARAÇ ALMAKLA, BİRİM AÇMAKLA BU İŞ OLMUYOR....”

Konuşmasında İmar Yasası’na, engellilerin ulaşım ve dolaşım konusunda yaşadığı sıkıntılara da değinen ve “Belediyeler borç içinde, Özel araç almakla, birim açmakla, göstermelik işlerle olmuyor” diyen Yücetürk, şunları ekledi:

“Birçok şehirde sokaklar dar olduğu için kaldırım yapılamıyor. Ama en azından ana caddelere, yeni binalara, iş yerlerine rampalar, engellilerle ilgili düzenlemeler yapılabilir. Bazı belediyeler uygun kaldırım yapıyor ama kaldırımın ortasına ağaç dikiyor. Görme engelliler, sarı takip çizgilerinde arabalara, çöplere çarpıyor. Sürücülerin beyaz baston tutanlar engellilere yol vermesi gerek.

Sadece yaya geçitlerinde değil, her yerde. Arkadaşlarımıza ‘nerden çıktı bu körler’ diye hakaret edenler var. Hiçbir kurumda görme engelliler için özel asansör yok, bir tek bizim binamızda var. Devletin bunu yapacak gücü yok mu? Bizi yönetenler sınıfta kaldı.”

“ENGELLİ SAYISI BU KÜÇÜK ÜLKE İÇİN ÇOK”

Devlette 5 bin 188 engelli kaydı olduğunu,  kendilerine göre bu sayının 5 bin 600 olduğunu söyleyen Yücetürk, “Engellilerle ilgili tamamlanmamış dosyalar var ancak bu sayı böyle küçük bir ülke için çok” ifadesine yol verdi.

4 bin 198 engellinin nakdi yardım aldığını da söyleyen Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 600 civarında engellinin kamuda, 200’ün de özelde istihdam edildiğini belirtti.

“300’e yakın engelli iş bekliyor” diyen Yücetürk şunu ekledi:

“9 yıldan beri tek bir engelli devlet kadrosuna istihdam edilmedi. 3 engelli İhtiyat Sandığı ve Vakıflar İdaresi’ne istihdam edildi. Bu istihdamlar zaten bize sorulmadan, oy hesabıyla yapıldı. Bu hükümet de ‘usul hatası var’ diyerek bu insanları işten durdurdu. İstihdam konusundan mustaribiz.”

Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’na göre 25 istihdamın birinin engelli istihdamı olması gerektiğini anımsatan Yücetürk, “Bu dönemde de kamuya istihdam yapılmazsa Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi.

“DEVLET ENGELLİLER ARASINDA AYRIM YAPIYOR... YA HEPSİNE YA HİÇBİRİNE...”

Devletin engelliler arasında ayrım yaptığını da savunan Derviş Yücetürk, “Ortopedik engellilerin araç gümrük muafiyetleri KDV dahil sıfırdır. Ama diğer engelliler sadece gümrük ve istikrar fon indiriminden yararlanıyor. Bu konuda hata yapıldığını düşünüyor ve kınıyoruz. Ya hepsine ya hiçbirine...” şeklinde konuştu.

Şu an hizmet verdikleri Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ile yanındaki arsanın henüz koçanlarının alınmadığını da ifade eden Yücetürk, “Burası kamu binası ama iş niye resmiyete bağlanmadı? Bunda bir art niyet var” dedi.

“ENGELSİZ YAŞAM EVİ KONUSUNDA YAŞANANLAR DEVLETİN ACİZLİĞİ”

Engelsiz Yaşam Evi konusunda da bir açıklamada bulunan Yücetürk, Demirhan bölgesinde inşasına başlanan binayla ilgili yeni gelişmeler olduğunu ve bunu ilk kez bu basın toplantısında açıkladığını söyledi.

“Burada yaşanan olay devletin acizciliğini gösteriyor” diyen Yücetürk şunu ekledi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yaşam evinin yapılacağı arsa konusunda araştırma yaptı. Arsa için ‘boştur, kimsenin değil’ dendi. İhaleye çıkıldı, temel atma töreni yapıldı. Karkas yükseldi. Bir ay önce ortaya arsanın sahibi çıktı. İnşaat mahkeme kararıyla durduruldu. Büyük bir camia hüsrana uğratıldı, bu devletin ayıbıdır.”

1462879730.jpg

EROZAN: “EN BÜYÜK KAYGI, ÇOCUĞUM BENDEN SONRA NE OLACAK...”

Basın toplantısında Yücetürk’ten sonra söz alan Engelli Aileler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Buse Erozan ise konuşmasında engelli bireylerin ailelerinin “Benden sonra çocuğuma ne olacak” kaygısı yaşadığını söyledi.

Erozan, Engelsiz Yaşam Evi konusunda yaşanan gelişmeyi “hayal kırıklığı” olarak niteleyerek, “Çalışma bakanı ve diğer yetkililer bu engeli aşsın. Bu büyük ve açıklanamayacak bir ayıptır” dedi.

Basın toplantısının sonunda görme ve işitme engelli Kemal Kahvecioğlu Anneler Günü kapsamında bir şiir okudu.

11 MADDELİK İSTEM PAKETİ YETKİLİLERE İLETİLECEK

Öte yandan, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan oluşan bir heyet 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında bu sabah Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu, Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın mezarını ziyaret etti.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ile Federasyona bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Kıbrıs Türk İşitme-Konuşma Engelliler Derneği, Engelli Aileler Dayanışma Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, hafta içinde yetkililere bir takım ziyaretlerde bulunacak.

Ayrıca engellilerin genel sorunlarını içeren 11 maddelik genel istem paketi de yetkililere iletilecek.