Deniz Abidin

Uluslararası İlişikler Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un, Türkiye'ye vize serbestisi konusuna ilişkin, şartlar yerine getirilmeden parlamentonun konuyu ele almasının söz konusu olmayacağını açıklamasını değerlendirdi. Sözen, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını dinledikten sonra vize serbestiyeti için şartları yerine getirme konusunda şüpheye düştüğünü belirterek, terörle mücadele ile ilgili konularda AKP hükümetinin  izlediği politikalara bakıldığı zaman kriterleri biraz zor yerine getireceğini söyledi. Türkiye'nin beklenen kriterleri yerine getirmemesi durumunda AB'nin vize serbestiyeti vereceğini  düşünmediğini ifade eden Sözen, 5 Mayıs'tan itibaren Türkiye'nin fiilen Başkanlık sistemine girdiğini kaydetti.

"AB, Türkiye'nin öncelik sırasından düştü"

"Erdoğan Davutoğlu kırılmasından sonra Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara bakacak olursak AB, Türkiye'nin öncelik sırasından düştü” diyen Sözen şöyle devam etti:

“ Burada önemli olan Erdoğan'ın sarf ettiği sözleri iç tüketim için mi sarf ettiği yoksa bundan sonra Türkiye'nin AB ile yaşayacağı ilişkilerin gergin ve keskin söylem ışığında mı gerçekleşeceğidir. Yani Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı Erdoğan'ın keskin söylem ışığında mı davranacak?"

"Ciddi çelişkiler var"

Sözen, Türkiye'nin AB önceliğini ortadan kaldırması durumunda, AB Türkiye için bir hedef değilse, Erdoğan'ın dediği gibi "siz yolumuza biz yolumuza"şeklinde olacaksa bu durumun işin rengini değiştireceğini kaydetti. Sözen "Tüm bu gelişmeleri bekleyip göreceğiz"diyerek, Erdoğan'ın Türkiye'nin politika sahnesinde olduğunu belirtti. Sözen, Erdoğan'ın birçok kez meydanlarda söylediği ile izlediği politikalar arasında ciddi çelişkiler olduğunu anlatarak, bunun dış politikaya yansıyıp yansımayacağının ilerleyen günlerde belli olacağını kaydetti.

"İletişim kurulursa tabular o kadar erken yıkılır"               

Prof. Dr. Ahmet Sözen, bu durumun Kıbrıs sorununu nasıl etkileyeceği yönünde ise, Türkiye ve Güney Kıbrıs'ın birbiri ile daha çok temas etmesi durumunda tabuların yıkılacağına inandığını belirtti.

"Sadece AB ülkelerine değil Kıbrıslı Rumlara da vizenin kalkacağı söylendi” diyen Sözen son olarak şunları kaydetti:

“ Bu konuda bir kolaylaştırmadan bahsedildi. Kıbrıslı Rumlar Türkiye'ye daha rahat girecektir. Bu bana göre kötü birşey değildir. Tam tersine ne kadar çok temas olursa tabular o kadar erken yıkılır. İnsanlar birbirleriyle temas ettiği ve iletişim kurduğu sürece aradaki ilişkiler daha da yumuşayacaktır"