Deniz Abidin

Turizm Bakanı Sucuoğlu, ülkeye kaynak sağlayan beğenilse de beğenilmese de TC olduğunu belirterek, “Maaşları yüzde 40 düşürerek kendi kendimize de yetebiliriz, ancak bunu kabul etmiyorsak, TC ile istişare etmeyi de kabul edeceğiz, işin özü budur" dedi.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Sucuoğlu, aynı masa etrafında karar aldığı ekibi eleştirmesinin doğru olmadığını söyleyerek, hükümet içinde birçok sorun olduğunu, son damla olan maaş krizinin bardağı  taşırdığını belirtti. Sucuoğlu, "TC ile birlikte mi hareket edilecek, yoksa kendi içimize dönük mü yaşayacağız" buna karar verilmesi gerektiğini söyledi. Sucuoğlu, "Ülkeye kaynak sağlayan, borç veren beğensek de beğenmesek de TC'dir" diyerek temas etmekten çekinmememiz gerektiğini kaydetti. Sucuoğlu, başka ülkelerin IMF ve Dünya Bankası’ndan borç aldığını söyleyerek, ülke olarak böyle bir imkanın olmadığını anlattı. Sucuoğlu, bunun adını bir kesimin teslimiyet bir kesimin ise vatanseverlik koyduğunu söyleyerek, gerçeklerin duygusal olmadan ortaya konması gerektiğini kaydetti.

"Bize TC dışında katkı sağlayacak bir merci yok"

Ülkeye TC dışında katkı sağlayacak bir mercinin olmadığını dile getiren Sucuoğlu, 8 aydır AB heyetiyle haftada 2 kez toplandığını, fakat ülke olarak alınan  katkının sıfır olduğunu belirtti. Sucuoğlu, "Lafta kalmasın dedik, toplantıların sayısını ikiye çıkarttık. Yapılacak katkı da TC'nin bize yaptığının 10'da biri, ancak yapılmadık şartlar, projeler, yokuşa sürmeler kalmadı. Şimdi böyle bir durumda kendi içimizde biz kendi kendimize yetebilir miyiz diye düşünmemiz gerekir"şeklinde konuştu. Sucuoğlu, "Maaşları yüzde 40 düşürerek kendi kendimize de yetebiliriz, ancak bunu kabul etmiyorsak, TC ile  istişare etmeyi de kabul edeceğiz, işin özü budur" diye konuştu.

"UBP-DP gibi görünüyor"

Sucuoğlu," CTP dün istifa etmemiş olsaydı boşalttığımız 5 bakanlığa, 5 bakanın vekâlet etmesi gerekecekti, yeni hükümet kuruluna kadar da görev almamamız gerekecekti" diyerek, CTP'nin istifasını sunduğunu belirtti.  Sucuoğlu, "CTP bu koşullarda ekonomik paketi imzalamama niyetiyle nereye kadar gidebilirdi"diyerek, bunun ayrı bir tartışma konusu olduğunu söyledi. Sucuoğlu, şu anki durumu stratejik bir adım olarak gördüğünü belirterek, bunu seçim hükümetini kurmaya zorlama olarak düşündüğünü söyledi. Şu anki aritmetiğe bakıldığı zaman, DP'nin ekonomik pakete çok soğuk olmadığının bilinmekle birlikte CTP'nin DP ile kurması durumunda ya 3'ncü bir parti ya da azınlıklardan desteğe ihtiyacı olacağını kaydetti.  Sucuoğlu, bunun çok sıkıntılı olacağını anlatarak, sağda bir blok şeklinde UBP-DP ve bağımsızlardan destek alınarak bir koalisyon kurulacağı gibi göründüğünü belirtti.

"Acı gerçeklerden kaçınamayız"

Sucuoğlu, şöyle devam etti: "Aksini düşünüyorsak, üretelim, çalışalım, kendi kendimize yetelim, o zaman bu tip tartışmaları atalım. Tüketen bir toplum olduğumuz sürece, ülkeye kazanç getirecek olan sektörleri yok saydığımız sürece, ekonomik anlamda ciddi reformlar yapmadığımız sürece acı gerçeklerden kaçınamayız. Bunların hepsi olacak, ancak birileri yine size para vermeye devam edecek. Yok böyle bir şey. Bana göre olmaması da doğrudur. Yavaş yavaş bir cumhuriyet olarak ayaklarımızın üzerinde durmayı öğrenmemiz gerekir ki bu iç sıkıntıları ve bahane bulduğumuz bazı noktaları bir şekilde bertaraf edebilelim"