Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP açısından başarısız bir sonuç çıktığına vurgu yapan Sucuoğlu, DP-UG’yi destekleyenlerin partide yer almaması gerektiğini söyledi…

“Politikaya girmeden önce en büyük hayalim sağın bir çatı adlında buluşmasıydı. Ancak geride kalan bir buçuk yıl içerisinde görüyorum ki böyle bir duruma hazır değiliz”

“Kimin eli kimin cebinde bir durumun devam etmesi her iki partiye de zarar verecek”

“KKTC’den Güney Kıbrıs’a giden vatandaşlarımız sınır bölgelerinden gelirken hiçbir şekilde kontrol edilmiyor fakat Güneyden gelen vatandaşlar kendi bölgelerine geri dönerken ciddi kontrollerden geçiriliyor”

Partide değişiklikler öngördüklerini belirten Faiz Sucuoğlu, sağlıklı bir parti delegesi oluşturmanın zamanının geldiğini söyledi. “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından alınan başarısız bir sonuç var. Ancak tüzük gereği parti başkanının istifa etmesi kısa süre sonra yeniden bir parti başkanı seçmek gerekirdi” diyen Sucuoğlu, DP’li üyelerin ve delegelerin artık taraf olacakları yönü belirlemeleri gerektiğine işaret etti. 

UBP Milletvekili Lefkoşa İlçe Başkanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Genç TV’de yayınlanan “Siyaset Yemeği” Programında Didem Gürses’in konuğu oldu. Sucuoğlu programda, UBP Kurultayının ardından partide yapılacak değişiklikler, Dr. Derviş Eroğlu’nun UBP üzerindeki etkisi, CTP-BG ile olası bir hükümet modeli, sınır kapıları, vatandaşlıklar ve sağlık konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Partide değişiklikler öngördüklerini belirten Sucuoğlu, sağlıklı bir parti delegesi oluşturmanın zamanının geldiğini söyledi. “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından alınan başarısız bir sonuç var. Ancak tüzük gereği parti başkanının yapması gereken, istifa etmek ve kısa süre sonra yeniden bir parti başkanı seçmek olacaktı. Bizim hedeflediğimiz en alttan üste doğru olacak yenilikti. Sağlıklı bir parti delegesi oluşturulması zamanı gelmiştir” diyen Sucuoğlu, partide yapılması gereken değişiklikleri şu sözlerle açıkladı:

“DPUG’yi desteklemek isteyen üyelerimiz artık partide yer almayacak”

“Bizim hedefimiz duygusal olarak değil, teorik olarak örgütlerdeki değişimleri sağlamaktır. Hangi partide yer aldığını bilemediğimiz bir delege sistemi olmayacak. Kimin hangi partide olduğunu netleştireceğiz. Kesin kararımız DP’de olan üyelerimiz ve delegelerimizin artık taraf olacakları yönü belirlemeleridir. DP-UG’yi desteklemek isteyenler artık partide yer almayacaklar. 

“Kimin eli kimin cebinde bir durumun devam etmemesi gerekiyor”

Politikaya girmeden önce en büyük hayalim sağın bir çatı adlında buluşmasıydı. Ancak geride kalan bir buçuk yıl içerisinde görüyorum ki böyle bir duruma hazır değiliz. Bu iki parti UBP ve DP-UG’nin ayrı hareket etmesi gerekiyor. Kimin eli kimin cebinde bir durumun devam etmesi her iki partiye de zarar verecek. Kurultayın ardından her an bir seçime hazır olacak şekilde adımlar atacağız. Meşhur UBP Kurultayının ardından ne olduysa oldu. Bu sürecin en büyük sebeplerinden biri geride kalan kurultaytır.”

“Eroğlu’nun partideki boşluğu doldurulamadı”

Derviş Eroğlu’nun bundan sonraki dönemde UBP içerisinde etkin olup olmayacağı konusuna değinen Sucuoğlu şunları söyledi; “Dr. Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ardından aktif siyasi yaşantısının sona erdiğini açıkladı. Dolayısıyla benim arzu ettiğim her zaman tecrübesinden yararlanmak fakat UBP bundan sonraki süreçte ayaklarının üzerinde kendi başına yürümesi gerekiyor. Eroğlu iyi bir lider olmuştur, kendisinin parti başkanlığı ardından boşluğu doldurulamadı ama artık taşlar yerine oturmalı.”

“UBP’nin değil ülkenin çıkarları önemli”

UBP Genel Başkanı Özgürgün’ün CTP-BG ile oluşturulacak bir hükümet modeline yeşil ışık yakması ile ilgili olarak açıklamalar yapan Sucuoğlu, ülke çıkarları için bu konunun görüşülebileceğini belirterek şöyle dedi: “UBP’nin değil ülkenin çıkarları bizler için ön planda, UBP’nin zor koşullarda hükümette olması gerekiyorsa bu konu detaylı olarak görüşülür. Böyle bir hükümet modeli henüz genel olarak konuşulmadı. İlk önce evimizin içerisini partimizi düzenlememiz gerekiyor. İleride yeni, genç ekiplerin partide yer alması gerekiyor.

“Kuzeyden yapılan alışverişlerin önüne geçilen haksızlıklar için önlem alınmalı“

Gündemde yer alan ‘Aplıç ve Derinya Bölgesinde kapıların açılması ekonomik açıdan bir katkı yapar mı’ sorusunu yanıtlayan Sucuoğlu sınır kapılarından geçişlerdeki kontrollere dikkat çekti. “KKTC’den Güney Kıbrıs’a giden vatandaşlarımız sınır bölgelerinden gelirken hiçbir şekilde kontrol edilmiyor fakat Güneyden gelen vatandaşlar kendi bölgelerine geri dönerken, Kıbrıslı Rum memurlar tarafından ciddi kontrollerden geçiriliyor ve bir şişe suyun dahi hesabı soruluyor. Kapılar açılmaya devam etsin bir sıkıntı yok fakat Kuzeyde yapılan alışverişlerin önüne geçilecek haksızlıklar devam edecekse bunun önlemi şimdiden alınmalı. Yeni Cumhurbaşkanımızın üzerinde durması gereken 175 Euro gibi bir sınırlama var, bu uygulamanın vurgulanması şart. Güneyde bu kadar sıkı önlemler varsa aynı şekilde bizde de kontroller çoğalmalı. Esnafımız zor durumda ve geçinemiyor“ diyen Sucuoğlu, burada bir eşitsizlik olduğunun altını çizdi.

“Yeni Vatandaşlık Yasası insan haklarına aykırı”

Vatandaşlıklar ve sağlık hizmetleri konusuna da değinen Faiz Sucuoğlu şunları söyledi: “Vatandaşlık konusunda değişiklikler gündemde. Vatandaşlığa 15 yıl koşulu getirilmesi isteniliyor. Belli kurallar çerçevesinde kesintisiz cezaya girmeden burada 15 yıl kalan, müracaat hakkına sahip olacak, evlilik dolayısıyla vatandaş olma koşulu 3 yıla yükseltildi. Bana göre bir ülkede 15 yıl yaşayıp, örneğin çocuk sahibi olup, düzenli bir çalışma hayatı yaşıyorsa ve bu kişilere bu kadar uzun yıl şartı konuluyorsa kabul edilebilir bir durum değil. Bizim bu değişimi kabul etmemiz söz konusu olamaz. Bunun insan haklarına aykırı bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bu maddelerin düzelmesi gerektiğini öngörüyoruz. 

İleride müzakere süreci ile ilgili nüfus politikasını düşünmemiz gerekiyor. Güney Kıbrıs ile eşit bir durumda değiliz. Güney Kıbrıs nüfusunu giderek arttırıyor. Siyasi eşitliğe yönelik bir çözüm düşünülse de nüfus sorunu yaşanacaktır. Her gelen vatandaş olsun demiyorum. KKTC’de yaşayıp ülke koşullarımıza uyan, herhangi bir suç işlemeyen kişiler bu kadar zor koşullarda olmamalı.”

“İlaç kuyruklarında bekleyen yaşlılarımız hayati tehlike içerisinde” 

KKTC’de sağlık konusunda yaşanan sorunlara da değinen Sucuoğlu, “Yetmiş, seksen yaşında tansiyon ve şeker hastası olan nineler, dedeler kuyrukta bekleyip şansları varsa ilaçlarını alıyorlar. Bu kadar ciddi sağlık sorunları olan yaşlılarımızın bu sıraları beklerken hayati risk taşıdığını düşünüyorum. Bu konuya acilen çözüm bulunması gerekiyor. Bu şikâyetler giderek artıyor bu hafta çözüm sağlanması için konu meclise taşıyacağım” şeklinde konuştu.