Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıyor.

HAMZAOĞULLARI, TOPLU TAŞIMACILIĞA İLGİ İSTEDİ

İlk konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılıkla ilgili yaptı.

Geçmişte T izinleri konusunda yanlış uygulamalar yapıldığını söyleyen Hamzaoğulları, taşımacılıkla ilgili sorunların da geçmişten getirilen sorunlar olduğunu belirtti.

Toplu taşımacılıkla ilgili gereken duyarlılığın gösterilmesini isteyen Hamzaoğulları, Kar-İş’teki sorunların çözülmesi için bundan sonra T izninin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Üniversitelerle Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) arasında yaşanan anlaşmazlığa değinen Hamzaoğlulları Kar-İş’teki sorunların hükümetin alacağı radikal kararlarla çözülebileceğini belirtti.

Hiçbir üniversiteye T izni verilememesini isteyen Hamzaoğlulları, bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.

TAÇOY: “EKİMDEN BU YANA HİÇBİR T İZNİ VERİLMEDİ”

Bunun üzerine söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ekim ayından bu yana hiç T izni verilmediğini belirtti.

“Önemli olan sistemin kurulmasıdır biz bunun uğraşı içerisindeyiz” diyen Taçoy, Trafik Çalıştayı’nda ele alınan ulaşım master planından bahsetti.

Üniversite öğrencilerinin okula nasıl taşınacağının tartışılması gerektiğini belirten Taçoy,  trafiğin tek elden sistemli bir şekilde yönetilmesi için çalıştıklarını anlattı.

Artan öğrenci sayıları nedeniyle T izni isteyen üniversiteleri Kar-İş’e yönlendirdiklerini anlatan Taçoy, ulaşım master planının gerekliliğini vurguladı.

Ulaşım master planı hazırlandıktan sonra soruların çözüleceğini kaydeden Taçoy, şu anda üniversitelere yeni T izni verilmesinin söz konusu olmadığını anlattı.

ERHÜRMAN: “UYGULAMA KARARI HUKUKA AYKIRI”

Daha sonra CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman “Kurumlarımız ve özgüven” konulu güncel konuşma yaptı.

Konuşmacıların konuşma sürelerine uymamasını eleştiren Erhürman, Meclis’in hukuka uymadığı bir yerde, başkalarının hukuka uymasını beklemenin mümkün olmadığını söyledi.

Erhürman, KKTC-TC arasında yapılan anlaşma ile TC Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi’nin KKTC’de kurulması konusunda 5 yıllık bir anlaşma imzalandığını belirterek, TBMM’de onaylayarak yürürlüğe giren bu anlaşmanın KKTC Meclisi’nin gündemine gelmediğini ve Bakanlar Kurulu’nun 5 yıllık uluslararası anlaşmanın 1 yıllığına uygulanmasına karar verdiğini söyledi.

Erhürman, 5 yıllık bir anlaşmayla ilgili 1 yıllık uygulama kararının zaten hukuka aykırı olduğunu söyledi ve “Bu anlaşma şu anda yürürlükte değildir. Bu anlaşmayı uygulayan kimse, hukuksal sorumluluğunu da yüklenir. Bakanlar Kurulu kararı geçerli değildir. Bunun yürürlükte olması için Meclis’ten geçmesi gereklidir” dedi.

Erhürman, “Burada hukuka uymamak bir teamül haline gelmiştir” dedi.

Söz konusu protokolde yurt açılmasıyla ilgili bölümler de olduğunu söyleyen Erhürman, protokolde Yurt-Kur’un KKTC’de yurt açması için herhangi bir izine tabi tutulmadığını ancak ilgili yasaya göre yurt açmak için izin almanın zorunlu olduğunu kaydetti.

Erhürman, yasalarda değişiklik yapacak anlaşmaların Meclis’ten geçirilme zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

“Bir an önce her iki anlaşma da Meclis’e getirilmelidir. İrade ortadadır. Çoğunluk oyuyla geçer ya da geçmez” diye konuşan Erhürman, anlaşmanın KKTC iç yasal süreçlerinden geçmediği için geçerli olmadığını, bu nedenle de karşı tarafta karşı hiçbir yükümlülük bulunmadığını söyledi.