Çiğdem Aydın

Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı, Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Gazimağusa Limanı’nda ele geçirilen silahlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Diyalog Tv’de yayınlanan Güne Merhaba programına konuk olan Taçoy, limanlardaki denetim eksikliğine vurgu yaptı.

Limanlarda malların kontrolü için x ray cihazına gerek olduğunu söyleyen Taçoy, bu cihazların bulunmadığını açıkladı.

“Bir malın ülkeye girmesi sırasında denetim çok önemlidir. Bakım bizim ne Gazimağusa Limanı’nda ne de Ercan x ray’den geçip malın girmesi söz konusu değildir” diyen Taçoy, kendisinin bakanlığı döneminde bu projeyi başlattığını ancak tamamlayamadan görevden alındığını söyledi. 

El yordamıyla kontrol!

Taçoy sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bir emtianın gümrükten geçerken ya da gümrük alanlarına girerken denetlenmesi gerekir. Mesela konteyner içerisindeki mallar… Onlar zaten kapalıdır, mühürlüdür. Bunların bir x ray cihazıyla içerisinde ne olduğunun denetlenmesi elzemdir. Burada söz konusu olan gemiciliktir ama bu havaalanı için de geçerlidir. Kargo ile gidecek bir mal el yöntemiyle yoklanamaz. Bir kasayı numune olarak açarsınız atıyorum içerisinde kıyafettir vardır ama 50 kasa var, 50’si de kıyafettir deniyor, tek tek kontrol edilmiyor.  Bunu kontrol edemiyoruz. Belki de içerisinde tehlikeli bir madde var. Bunlar bizlerin eksikleridir. Bunlar üzerinde projeler yapıldı ama ömrümüz yetmedi.” 

“Devlet tedbir almalı”

X ray cihazı için yatırım gerektiğini söyleyen Taçoy, Ercan Havalimanı özelleştirildiği için bunu özel şirket tarafından yapması gerektiğini kaydetti. Taçoy, “Devlet tedbir almalıdır çünkü bu bizim insanımızın canının korunmasıyla alakalıdır. Serbest Liman’da da durum aynıdır” dedi. 

“Serbest bölge iç kesimde olmalı”

Taçoy, serbest bölgelerin deniz kenarlarında değil, iç bölgelerde olması gerektiğine de dikkat çekerek, “Eğer serbest bölge deniz kenarındaysa her şeye açıktır demektir” diyerek tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.  

“Para değil, karar!”

X ray cihazı için devletin parası mı yok? sorusuna karşılık Taçoy, “Para yok değil, karar yok” yanıtını verdi. Hasan Taçoy, bu konuda karar üretilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu hükümet bu adımı atamazsa başka hükümet atamaz” diyerek hükümete mesaj gönderdi.