Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak 2016 Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili değerlendirmede bulundu. 

Çeler, bütçenin geleceği iyiye götürecek durumda olmadığını söyledi.

Bunun bazı kişileri mutlu edecek ancak halkın canını daha da yakacak bir bütçe olduğunu savunan Çeler, yapılanları “popülizm” olarak niteledi.

Kamu kurumlarının siyasi rant olarak kullanıldığını söyleyen Zeki Çeler, Türkiye’nin bu nedenle bu kurumlara el atmaya başladığını savundu.

Eti, DAİDAK, Ercan, KTHY gibi kurumlara da işaret eden Çeler, “Stratejik kurumların özelleştirilmesine karşıyım” vurgusu yaptı.

Zeki Çeler, bütçe hazırlanırken muhafazakar davranıldığını da ifade ederek, bütçenin memur –işçi ödeme, muhasebe yapma üzerine kurulduğunu söyledi, “Yatırım bütçeniz, büyüme hedefleriniz nerde?” diye sordu.

Bütçe açığının kapanması için yine Ankara’nın kapısının çalınacağını da savunan Çeler, “Bütçenin yüzde 25’i- 30’u Türkiye’den karşılanırken kendi ayaklarımızın üzerinde durmaktan nasıl söz ediyoruz?” diye de sordu.

Türkiye’den istenilen rakamlarda artış olduğunu ifade eden Zeki Çeler, değerlendirmelerini Devlet Planlama Örgütü’nün hazırladığı “Orta vadeli program taslağından” yararlanarak yaptığını söyledi.

Program taslağından bazı örnekler de okuyan Çeler,  “Yoksullaşıyoruz” dedi.

Çeler, halkın verilen sözlerin tutulması konusunda inancını kaybettiğini belirtti, “Yaptıklarınızla siyaseti ayaklar altına aldığınızı görüyoruz” şeklinde konuştu.

2016 bütçesinde gerekli tedbirlerin alınmadığını da savunan Çeler, sağlığa ayrılan payı eleştirerek,  “Hasta olanlar kamudan bir şey beklemesin, özele gitsin. Zaten kendi milletvekillerimiz ve bakanlarımız da özele rağbet gösteriyor” dedi.

Kamu hastanelerinde özveriyle çalışan doktorlar ve sağlık personeli olduğunu da sözlerini ekleyen Çeler, devletin bu sektördeki çalışanlara sahip çıkmadığını, bu nedenle sektörde büyüyen sorunlar olduğunu belirtti.

Devlet hastanelerindeki doktorların neden istifa ettiğinin bütçe görüşmelerinde gündeme getirilmesini isteyen Çeler, sağlık yatırım bütçesinin düşürüldüğünü de dile getirdi.

Çeler, “Mevcudun üzerine bir iğne konulmak istenmiyor” dedi.
Yüksek öğretim gelirlerine de değinen Çeler, DAÜ yasasının tamamlanması konusundaki desteklerini komitede gösterdiklerini de vurguladı.

“DAÜ konusu neden istismar ediliyor, bu kuruma devlet üniversitesi diyorsak ama bir kuruş da vermiyorsak bu nasıl devlet üniversitesi?” diye sordu.

“Eğitim sektöründeki durum sağlıktaki gibi içler acısı” diyen Çeler, özel okullara giden öğrenci sayısının arttığını söyledi, “Eğitime ayrılan payı azaltarak özel sermaye destek veriyorlar” şeklinde konuştu.

Ticaret, sanayi ve turizm bakanlıklarına bütçedeki payının yüzde 1.5 ile sınırlı olduğuna işaret eden Çeler, bu sektörlerin ülke için önemine dikkat çekti.

TATAR

Çeler’den sonra Genel Kurul’daki bütçe görüşmesinde UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar söz aldı.

Ersin Tatar, kendileri görevden ayrılmadan önce bütçe açığının 150 milyon TL civarında olduğunda, bunun bu yıl en az 370 milyon TL olacağını savundu.

Tatar, “Orta ve uzun vadeli değerlendirmemde ekonomin büyümesi şarttır. Yoksa bu yükün altında kalkamazsınız” dedi.

Rekabet edilebilirliğin önemine de dikkat çeken Tatar, kazanılan paranın ülkede tutulması için politika geliştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Elektrik fiyatlarının neden düşmediğini soran Ersin Tatar, “KIB-TEK, 1 milyar cirosu olan dev bir kurum…bu devin nasıl yönetildiği, fiyat politikalarının nasıl belirlendiği önemli. Buradaki soruna bakılması lazım. Vatandaş elektrik borcunu ödemekte zorlanıyor” dedi.

Ercan Havaalanı konusundaki projenin bir an önce tamamlanması gerektiğini de ifade eden Tatar, devletin buraya yatırım yapacak gücü olmadığı için “yap-işlet-devret” modeline yönelme olduğunu söyledi.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bir yıl sonra Ercan’daki gelirin yüzde 47.8’i devletin olacağını anımsattı.

2016’daki istihdam politikasının nasıl şekilleneceğini de soran Tatar, “UBP döneminde işe alınan ve sonra işten atılan 88 kişi bizim hassasiyetimizdir” şeklinde konuştu.

Bu yıl emekliye ayrılanlar nedeniyle 350 kişinin işe alınacağını söyleyen Tatar, bu insanların istihdam dağılımının nasıl olacağını sordu.

Bu arada CTP-BG milletvekili Özkan Yorgancıoğlu ile DP UG milletvekili Menteş Gündüz, bunun üzerine yerlerinden söz aldı.

Yorgancıoğlu, söz konusu 88 kişinin işten atılmadığını, kamu yeterlilik sınavını geçemediği için işlerine son verildiğini söyledi. Yorgancıoğlu, geçici işçi alımı olmayacağını da belirtti.

Menteş Gündüz ise Kamu Reformu Yasası’na çok emek verildiğini söyledi, “Bu konuda acımasız olunmasın” dedi.

Ersin Tatar, “2016 zor geçecek” diyerek, yine de umutlu olduğunu vurguladı.

Tatar, ülkedeki vatandaşların 4-5 yılda fakirleştiğini söyledi.
Maliye Bakanı Birikim Özgür’e, “4,1 milyar TL para akışı olacak, bunun 386 milyon lirasını Sosyal Sigortalara vereceksiniz” diyen Tatar, Genel Sağlık Sigortası Fonu’na nasıl geçileceğini sordu.

Tatar, “Bunun hesabının, kitabının iyi yapılması lazım yoka elimizde patlar” şeklinde konuştu.

Tatar, Türkiye ile 2016-2018 ekonomik protokolün bir an önce imzalanması gerektiğini de vurguladı ve konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi.

Tatar, toplumda çözüm olacağı yönünde bir pompalama olduğunu dile getirdi, bunların da ekonomiyi etkilediğini söyledi.

“Ülkeye gelen gidenin haddi hesabı yok” diyerek dünya ülkelerinin Dışişleri Bakanları’nın Kıbrıs’a yaptığı ziyaretleri anımsatan Tatar, tazminatlar konusunun da gündeme geleceğini belirtti.

Ersin Tatar, “Kıbrıs’ta bir anlaşma isterlerse bunun bir bedeli var. Bunu ödeyecekler. Burası herkes için önemli. Etrafımızda inanılmaz bir güç dengesi var. Ciğerimizi sökecek bir anlaşmaya ‘hayır’ deriz diye düşünüyorum. Gelirimiz, giderimiz belli…” ifadesine yer verdi.