Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda oybirliğiyle onaylandı.

CTP milletvekili Tufan Erhürman, tek bir çarşaf liste olacağını, her partinin 50 milletvekili adayının listede yer alacağını, milletvekilinin hangi bölgeden aday olacağının da listede yer alacağını, X partiden bir milletvekiline vurulan mührün tüm ilçelerdeki adayı kapsayacağını söyledi.

Karma oy için en az 24, en fazla 50 oy kullanılabileceğini belirten Erhürman, her ilçede, ilçedeki adayın yarısı kadar karma oy verilebileceğini kaydetti. Erhürman, yasayla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Erhürman, karma bir sistemin ortaya çıkacağını söyleyerek, “İskele’den iyi bir aday gösterirseniz, o aday çok fazla karma oy da alacağı için İskele’deki oy sayısının artmasına katkıda bulunabilir. Ama örneğin İskele’de sadece o bölgede tanınan birini aday gösterirseniz milletvekili sayınızın artmasına yol açabilir” dedi.

Erhürman, yeni yasayla, bir ilçeden aday olmak için o ilçede iki yıl ikamet etme koşulu getirildiğini ifade etti. Yasanın siyasal kültürdeki değişime katkısı olabileceğini de söyleyen Erhürman, tüm siyasal partilere komitede koydukları katkı için teşekkür etti.