Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği tarafından dernek lokalinde düzenlenen törene, UBP Milletvekilleri Ersin Tatar ile Zorlu Töre, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlarından(KTKA) emekli Tümgeneral Cumhur Elcil, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş ve KTKA ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nden temsilciler katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan tören, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalarla devam etti.

ELCİL

İlk konuşmayı yapan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı eski komutanlarından Cumhur Elcil, Kenan Çoygun’un Kıbrıs’a 1962’de, Kıbrıs Rum tedhiş örgütüne karşı kurulan TMT’nin daha düzenli hale getirilmesi için gönderildiğini belirtti.

Elcil, “Gerçekten de efsane bir insandı. Kıbrıs Türkü’nün tahammül gücünü arttırmak için sanki Allah tarafından gönderilmiş gibiydi... Yüksek marifetleri olan bir liderdi. Kıbrıs Türkünün en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde adada görev yapması büyük bir şanstı” dedi.

ATAMERT

Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kurucularından, Tümgeneral Daniş Karabelen’in kızı Özcan Atamert de konuşmasında, mücahit ve şehitlerin hakkının ödenmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Atamert, TMT’nin kuruluş dönemindeki anılarını anlattı.

RIFKI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Güner Ali Rıfkı ise, Kenan Çoygun’un özgeçmişini anlattı.

Rıfkı, Kenan Çoygun’un Bozkurt kod adıyla Kıbrıs’ta göreve başlamasının “Kıbrıs Türkü’nün ve tarihinin akışını değiştirecek bir olay” olduğunu ifade etti.

Rıfkı, “Çoygun, inanç, karar ve cesaretiyle en şiddetli saldırılara, yardım gelene kadar karşı koyabilmesinin yanında, en zorlu anlarda bile kararlılığını yitirmemesi kadar Türkiye’ye çektiği mesajdaki onurlu duruşu da dikkate değerdi” dedi.

Güner Ali Rıfkı, “Çoygun, Rumların 1963’de düzenlediği saldırılar esnasında Türkiye’ye gönderdiği mesajda ‘Her taraftan sarıldık. Eğer yardım gelmezse bunun farklı bi nedeni olduğunu düşüneceğiz’ demişti” dedi.

Rıfkı, şöyle devam etti:
“Bilinmesi gereken en önemli şey, o günlerde, o direniş gösterilmemiş olsaydı bugün Kıbrıs’tan en fazla Girit kadar söz edebileceğimiz gerçeğidir”

BORA

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora da konuşmasında, “Çoygun, 1962 yılında en kritik ve zor dönemde üstlendiği kutsal görevi, TMT’nin önderliğinde mücahitleriyle birlikte başarıyla tamamlamış ve 1967’de adadan ayrılırken asla gözü geride kalmamıştı” dedi.

Bora, Kenan Çoygun’un, 21 Aralık 1963 Rum saldırılarının başlaması üzerine TMT mensuplarını çok kısa bir süre içerisinde yer altından, yer üstüne çıkarıp, ada genelinde her türlü savunma tedbirlerini aldırtmasının, direnişin başarılı olmasında çok önemli bir rolü olduğunu söyledi.

15 Kasım 1967 Geçitkale ve Boğaziçi olaylarının, Kıbrıs’ta önemli bir dönemin başlangıcı olduğunu kaydeden Bora, Yunan ordusunun adayı terk etmek zorunda kaldığı ve Kıbrıs’ta serbest dolaşımın sağlandığını anlattı. Bora, Çoygun’un Kıbrıs’taki görevinin sona ermesinin üzücü bir gelişme olduğunu kaydetti.

Söz konusu dönemlerde yaşanan zorlukların, yeniden yaşanmaması için yeni nesillere anlatılması gerektiğini ifade eden Bora, “Bizleri içten çökerten, kendi çıkarları için hazırladıkları planları içimizden elde ettikleri işbirlikçiler aracılığıyla kabul ettirmeye çalışanlara asla fırsat verme!” dedi.

ÇOYGUN

Kenan Çoygun’un ailesi adına konuşan Cemal Çoygun, “Direnişin başarısındaki sır, onun Kıbrıs Türk halkına, Kıbrıs Türk halkının ona olan inancında gizliydi” dedi.

Direniş ruhunun gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayan Çoygun, şöyle devam etti:
“Bir gün mutlaka Mutallo deyişi, nasıl ki bu topraklarda tutunmamızın simgesidir, Kenen Çoygun da Kıbrıs Türk halkının direnişindeki kararlılığının simgesidir”

Tören sonunda, Kıbrıs Türkünün direnişine katkı koyan bir gruba TMT’nin 50’inci Kuruluş Yıldönümü madalyası takdim edildi.