Toplu taşımacılıkta ülkenin bulunduğu yeri ve yaşanan sorunlar hakkında BRT’ye açıklama yapan Kamu Araçları Birliği Başkanı Menteş Aytaç , ülkde taşımacılık sektörünün istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Devletin toplu taşıma yerine bireysel taşımacılığı teşvik ettiğini iddia eden Aytaç, mazotun teşviklendirilmesi ve ada genelinde şirketleşme gerektiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren otobüslerin Güney Kıbrıs’a geçişinin yasak olduğunu ancak Rum plakalı araçların Kuzey’e geçişinin serbest olduğunu belirten Aytaç, bu konuda Kasım ayında Metehan Sınır Kapsı’nda sert bir eylem yapma hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

Devlet, ise ülkedeki toplu taşımacılık ile ilgili yeni girişimler başlattı.

Bu girişimler ile ilgili Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener BRT’ye yaptığı açıklamada toplu taşımacılığı da içeren yeni bir dairenin oluşturulması konusunda yasal bir çalışma yapıldığını ve çalışmanın görüş alınmak üzere savcılığa gönderildiğini söyledi.

Yeldener, hem şehir içi hem de şehirlerarası hatlarda akşam saatlerinde de toplu taşımacılığın yapılmasını hedeflediklerini belirtti.

Yeldener, yolcuların büyük çoğunluğunun üniversite öğrencisi olması nedeniyle üniversite yetkilileri, KAR-İŞ ve Belediyelerin yetkilileri ile görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.