Çiğdem AYDIN 

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)  arasında oluşturulması öngörülen hükümet modeline tepki gösteren UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “CTP’lileri samimiyseler kendilerini Şafak Nöbeti’ne bekliyorum” diyerek zeytin dalı uzattı. Zorlu Töre, “CTP’li vekiller ve parti başkanları için Şafak Nöbeti’nde Mehter Marşı bile ayarladım gelsinler. Gelmeleri halinde kendilerine Çıkarma Plajı’nda zeytin dalı vereceğim” dedi. Diyalog muhabirine konuşan Zorlu Töre, yeni kurulacak koalisyon hükümeti hakkındaki görüşlerini aktardı. Partisinin CTP ile koalisyon yapmasına sıcak bakmadığını açık açık dile getiren Zorlu Töre, “Benim duruşum bellidir. Parti kararına saygılıyım. Yalnız, hükümetin icraatları konusunda, Kıbrıs Türk halkının menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde muhalefet yapacağım. Bunu daha önce de gerçekleştirdim” dedi.

“Bir şartla onay veririm…”

Zorlu Töre açıklamasında şunları söyledi, “Ben bu hükümete onay vermiyorum. Bir şartla onay veririm ve CTP’nin samimi olduğuna inanırım. O da CTP’li vekiller ve Parti başkanları gelsin Şafak Nöbeti’ne katılsınlar. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’nın yıldönümüne Kıbrıs Türk halkının doğuşuna katılsınlar. Ben de onay vereyim. Kendilerine söz veriyorum gelmeleri halinde onlar için Mehter Marşı da ayarladım ben de onlara zeytin dalı vereceğim. 

“UBP risk alıyor…”

CTP bu ülkede hükümet olabilir, ona bir itirazım yok. Fakat UBP bu yangın yerine ortak olmakla risk alıyor. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduk, kendi ayağımıza kurşun sıktık” diyen bir şahsiyeti ben desteklemem. 

“Kurultayda Özgürgün’ü desteklemem artık…”

Bu şahsiyetle hükümet kurma girişiminde bulunan UBP Parti Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü de bunu yapmasaydı kurultayda desteklerdim. Ama benim Parti liderine ihtiyacım var başak politikasına ihtiyacım yoktur. Kurultay için daha adaylar da çıkacak. Kurultayımız 31 Ekim tarihindedir. O tarihe kadar izliyorum. Eylül ve Ağustos aylarında başka arkadaşlar da adaylıklarını açıklayacaklar. O zaman bende karar vereceğim. Dediğim gibi UBP’nin parti liderine ihtiyacı var. Rüzgâr nereye eserse oraya eğilmeye ihtiyacı yoktur. 

“Bu yangına neden ortak olalım?”

CTP ülkeyi yangın yerine çevirdi, neden ortak olalım ki bu yangına? Öte yandan hükümet programlarında Polisin ve İtfaiyenin sivile bağlanması vardır. Ben bunu da kabul etmem. Zaten Polisin Genel Müdürünü sivil otorite atamaktadır, hatta atayamadılar. Üçlü kararnameyle atama yapılır. Siyasi otorite Polisi uzun zaman başsız bırakmıştır. 

“Polis, sivile bağlanamaz…”

Sivil Otoritenin başarısı ortadadır halk buna onay vermez. Daha da ötesi bu ülkede henüz bir anlaşma yoktur. Polis Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır ve öyle kalmalıdır. Ateşkes vardır bu ülkede ve Türk askeri sayesinde kimsenin de burnu bile kanamamıştır. Eğer polisi sivile bağlamaya kalkarlarsa ülkedeki suç oranı da artacak bu riski kimse görmüyor. Çünkü ortada bir otorite olmayacak. Kimsenin güven duymadığı siyasi otoriteye bağlayacaksınız ondan sonra kimin dayısı varsa o suç işlerse tutuklama sorgulama yok! 

Allah korusun. Ülkedeki en güvenilir kurum önce Ordu sonra Polis Teşkilatı daha sonra da Yargı geliyor, siyaset bunun neresinde sorarım.”