Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu “Ayak Üstü Bir Saat” programının dünkü konuğu Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre oldu. Programda geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Meclisi’nde Milletvekili Doğuş Derya’nın yaptığı konuşma ele alınarak yapılan yanlışlar irdelendi.

Töre, Cumhuriyet Meclisi’nin, ülkenin kurtuluş mücadelesinin geldiği en yüksek makam olduğunu söyledi. Mecliste fikirsel ayrılıklar olduğunu ve bunun normal olduğunu ifade eden Töre, burada şanlı Türk ordusunu, tarihe şan salmış asil Türk milletini ve TMT mensuplarını “tecavüzcü” olarak yansıtmanın demokrasiyle pek bağdaşmadığını dile getirdi.

Töre, herkesin fikirlerini ifade edebileceğini, ancak bu şekilde söylemlerin toplum içinde ayrılıklar yarattığını ifade ederek, Doğuş Derya’nın yaptığı konuşmaların yüce Türk milletine ve Türk askerine hakaretler içerdiğini iddia etti. Aşağılama içeren bir yaklaşımın doğru olmadığını ifade eden Töre, bu tür konuşmaların Türk askerine ve mücahitlere leke atma anlamına geldiğini söyledi.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’da da bazı kesimlerin yaşanan olaya tepki gösterdiğini kaydeden Töre, yaşanan olaylara hakaretle yaklaşan kesimlere uyarılarda bulunduğunu ve bu üslubu desteklemediğini ifade etti. Zorlu Töre, kendi meclis konuşmasında Lefkoşa Arasta bölgesinde sınıra örülen duvarın iki toplumu ayırdığını ve bunun Berlin duvarına benzemediğini ifade ederek, bunun her iki topluma da barış getirdiği yönünde, hakaret içermeyen söylemlerde bulunduğunu anlattı.

“Vatanı, milleti, şerefi ve namusu korumak en büyük milliyetçilik”

Kendi meclis konuşmasında Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü karşılayacak barışçıl konuşmalar yaptığını belirten Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Halkı’nın, kazandığı egemenliği ve eşitliği asla Rumlara teslim etmeyeceğini söyledi. İki eşit egemenden oluşacak bir anlaşmadan yana olduğunu da anlatan Töre, Rumların bunun tam ters görüşünde olduğunu kaydetti. Rumların anlaşma noktasına gelmediklerini ve hidrokarbon yataklarını paylaşmaya da, yeni bir anlaşma kurmaya da yanaşmadığını ifade eden Töre, vatanı, milleti, şerefi ve namusu korumanın en büyük milliyetçilik olduğunu ve kendilerinin bunu yaptığını kaydetti.

“Tahammülsüzlük gösteren Derya’dır”

Zorlu Töre, Doğuş Derya’nın kürsüye çıkarak “Zorlu Töre 1571’den başladın, İstiklal Savaşı’ndan başlan, Erenköy’den devam eden. Yeter artık tarihi sadece Vehbi Zeki Serter yazmadı. Başka tarih kitaplarını da oku” şeklinde saldırılarda bulunduğunu kaydederek, tahammülsüzlük gösterenin Derya’nın olduğunu söyledi.

“Neden müdahale etti?”

Kendisinin hiçbir milletvekilinin konuşmasına müdahale etmediğini anlatan Zorlu Töre, neden kendisinin konuşmalarına müdahale edildiğini Doğuş Derya’nın yanıtlamasını istedi. Hazımsızlığın karşı kesimden kaynaklandığını ifade eden Töre, Derya konuşurken kendisinin müdahale etmediğini, bazı CTP’li milletvekilinin Derya’nın konuşmasını tebrik ettiğini ve bu davranış üzerine milletvekillerine Derya’nın ne demek istediğini anladılar mı diye sorduğunu anlattı. Töre, Derya’nın 1974’te yaşanan tecavüzlerin birkaç tane olmadığı, bu yüzden kilisenin kürtajı serbest bıraktığı yönündeki söylemlerinin Türk askerine hakaret olduğunu söylediğini anlattı.

“Hakaretleri desteklemiyorum”

Savaşın içinde acılar olduğunu ifade eden Zorlu Töre, TMT içinde de bazı yanlışlar olduğunu, sırf bazı yanlışlar yapıldığı için şanlı Kıbrıs Türk mücadelesi tarihinde TMT’yi karalamanın yanlış olduğunu söyledi. Savaş sonrasında şehit ailelerine madalya verilmediğini, şehit ailelerine arsa verilmediğini ve bunun gibi birçok yapılmayan eksiklikler olduğunu kabul ettiğini anlatan Zorlu Töre, 1974 Barış Harekâtını zedeleyen, karalayan ve toprak altı etmeye çalışan söylemleri de şiddetle kınadığını ve bu gibi söylemlere karşı olduğunu söyledi. Sosyal paylaşım sitesi üzerinde Doğuş Derya’ya yönelik yapılan hakaretleri ve küfürleri de desteklemediğini ve bu yönde yapılan yorumlara uyarı yaparak, yorumların kendi sayfası üzerinden yapılmaması için bir süreliğine Facebook hesabını dondurduğunu söyledi.