Suna Erden

Erdoğan ile Akıncı arasında yaşanan “ana vatan yavru vatan” polemiğini değerlendiren UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye’yi dışlayıcı söylemlerin yanlış olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında yaşanan “ana vatan yavru vatan” polemiğini değerlendiren UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Yunanistan kardeş ülke olabilir veya Almanya ya da başka ülkeler ancak Türkiye anavatandır. Yavru büyüse de kendi kendine yetse de ana anadır. Yavru anasını inkâr etmemelidir” dedi. Star Kıbrıs’a konuşan Töre, Türkiye’yi dışlamanın yanlış olduğunu kaydetti. Töre şunları söyledi: “Türkiye’nin burada hakları vardır. Türkiye Kıbrıs meselesinden vazgeçmez. Burada şehitlerimiz vardır.60 yıldan beridir Türkiye KKTC nedeni ile dünya çapında ambargolara maruz kalmıştır.” 

"TÜRKİYE İLE BU ÇATIŞMA NİYE?"

Zorlu Töre, seçimlerden önce Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye ile ilişkilerin zedeleneceğini söylediğini, bugünkü tabloya bakıldığında öngörüsünün doğru çıktığını söyledi. Akıncı’nın çevresindeki insanlarla yola devam etmesi halinde Türkiye ile daha büyük krizlerin yaşanacağını savunan Töre, “Yunanistan kardeş ülke olabilir veya Almanya ya da başka ülkeler ancak Türkiye anavatandır. Yavru büyüse de kendi kendine yetse de ana anadır. Yavru anasını inkâr etmemelidir” dedi. Türk ordusunu işgalci gören zihniyetin seçildiğini iddia eden Zorlu Töre, İngiliz’e, Fransız’a karşı kimlik savaşı vermeyenlerin Türkiye’ye karşı savaş verdiklerini söylemelerinin düşündürücü olduğunu vurguladı. 

"TÜRK MİLLETİNİN MENSUPLARIYIZ" 

Kıbrıs Türk halkı ulusal mücadele vermeseydi Türkiye’nin adaya gelemeyeceğini, Türkiye olmasaydı KKTC’nin savunmasız kalacağını belirten Töre, “Devletimizin adı ayrı olabilir ama netice olarak Türk’üz ve Türk milletinin mensuplarıyız. Türkiye’yi suçlamak, askeri işgalci görmek bize yakışmaz” ifadelerini kullandı. Türkiye’yi dışlamanın yanlış olduğunu kaydeden Zorlu Töre şunları söyledi: “Türkiye’nin burada hakları vardır. Türkiye Kıbrıs meselesinden vazgeçmez. Burada şehitlerimiz vardır.60 yıldan beridir Türkiye KKTC nedeni ile dünya çapında ambargolara maruz kalmıştır.” 

"BİZE TÜRKİYE’DEN BAŞKASI YARDIM ETMEZ" 

“Ayrıca buraya maddi katkılar da vermektedir. Sayın Akıncı Türkiye’nin maddi yardım yaptığını ancak kendilerinin de Türkiye’den mal alıp ithalat yaptığını söyledi. Türkiye, her yıl milyarlarca dolar değerinde Çin, Amerika gibi ülkelerden ithalat yapmaktadır. Bu ülkeler Türkiye’ye ithalat yaptıkları için maddi katkı mı? yapıyorlar. ‘İthalat yapıyoruz’ söylemi doğru bir politika değildir. Türkiye, KKTC’nin alt yapısı, yolları, tarımı ve nesi varsa her şey için maddi katkı yapmaktadır. Türkiye olmazsa kimse bize yardım etmeyecektir. Çünkü biz ne Avrupa ne de Rum ile aynı milletin insanları değiliz. Ya akıllarını başlarını toplarlar ya da çok büyük krizler bizi beklemektedir. Bu zihniyetin acısını Kıbrıs Türk halkı seçmemelidir.” 

"DAHA DİKKATLİ USLUP OLMALI" 

Türkiye ile çatışmaya girmenin ülke ve halka bir şey kazandırmayacağını ifade eden Töre, aksine aynı milletin insanları olan Kıbrıs Türkü ile Türkiye’nin arasının açılacağını söyledi. Zorlu Töre, bu süreçte tarafların daha dikkatli ve uygun bir üslupla karşılıklı konuşması gerektiğini ifade etti.