HALA DAĞILMADI: Suriye, Akdeniz ve Kıbrıs’ın üzerini kaplayan toz bulutları hala dağılmadı. Meteoroloji Dairesi rüzgar ve yağmur beklenmediği için toz bulutunun etkisinin 3-4 gün daha sürmesinin beklendiğini açıkladı

“MASKESİZ ÇIKMAYIN”: Dr. Atlay Taşyürek, toz bulutunun özellikle akciğer sorunu olan hastalar için ciddi tehlike olduğunu anlattı ve astım hastalarında da atağa neden olabileceğini açıkladı. Taşyürek, açık havada bulunmak zorunda olan kişilerin mutlaka ve mutlaka maske takması gerektiğini anlattı

Ceren ÖZBİL-Devrim DEMİR

Suudi Arabistan’dan Kıbrıs’a gelen toz taşınımı durdu. Ancak hala Suriye, Akdeniz ve Kıbrıs’ın üzeri tamamen tozla kaplı… Bu toz bulutunu dağıtacak rüzgarlı hava ve yağmur beklenmediği için tozlu havanın etkisini 3-4 gün daha sürdürmesi bekleniyor.

Toz zerrecikleri özellikle akciğer, astım, bronşit gibi rahatsızlıkları olan kişiler için ciddi sağlık tehlikesi saçıyor. Ayrıca ayni durum kanser tedavisi gören kişiler içinde geçerli.

Maskesiz dışarı çıkmayın…

Uzmanlar, kanser, astım ve bronşit hastaları ile birlikte akciğer rahatsızlığı olan hastaların bu havalarda kapalı ortamlardan dışarı çıkmamasını öneriyor. Açık havaya çıkmak zorunda kalanlar ise mutlaka ve mutlaka maske kullanmalı.

Buran: Bir süre daha etkili olacak

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Kıbrıs’ın tamamının toz altında olduğunu açıkladı. Buran, adanın 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadığını ifade etti ve “Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen toz taşınımı durdu ancak Suriye, Akdeniz ve Kıbrıs’ın üzeri tamamen tozla kaplı” dedi. Buran, insan hayatını olumsuz etkileyen toz zerreciklerinin en son 2001’de bu kadar yoğun şekilde görüldüğüne işaret ederek, Libya, Mısır gibi ülkelerden toz taşınımı olduğunu ancak verilere göre Kıbrıs’ın 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadığını açıkladı.

“Yağış beklenmiyor”

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, “Toz zerrecikleri, Türkiye’nin Akdeniz sahillerine kadar ulaştı. Tozun bugün ve yarın da etkili olmasını bekliyoruz” dedi. Doğulu hava akımlarıyla Suudi Arabistan üzerinden taşınan toz zerreciklerinin hava kirliliğiyle görüş mesafesinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Buran; yağış beklenmediğini, tozların rüzgârla dağılacağını söyledi.

Taşyürek: Enfeksiyona neden olabilir

Dr. Altay Taşyürek, toz bulutunun özellikle akciğer sorunu olan hastalar için ciddi tehlike olduğunu anlattı ve astım hastalarında da atağa neden olabileceğini açıkladı. Ayrıca bu havadan sadece belli bir rahatsızlığı olanların değil herkesin etkilenebileceğini ifade eden Taşyürek, mümkün oldukça açık havaya çıkılmamasını önerisinde bulundu. Taşyürek, ayrıca dışarı çıkmak zorunda kalan kişilerinde mutlaka ve mutlaka maske kullanması gerektiğini anlattı. 

“Çocuklar için de aynı durum geçerli”

Çocuklar ve kanser gibi direnci düşürücü hastalık tedavisi görenlerin çok dikkatli olması yönünde uyarı da bulunan Taşyürek, “Nemli havlar enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle dışarı çıkılırken mutlaka maske takılması gerekiyor” dedi. 

Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda görüş mesafesi 50 metreye düştü

Ülkeyi dünden beri etkisi altına alan toz zerrecikleri, trafikte görüş mesafesini de olumsuz etkiledi.
Toz zerreciklerinden dolayı Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda öğleden sonra görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü. Trafikteki sürücüler, daha dikkatli ve tedbirli olma konusunda uyarıldı.

Polisten elde edilen bilgiye göre trafikte, toz fırtınasından dolayı herhangi bir ciddi sorun ya da kaza yaşanmadı. Polis, tozun daha da yoğunlaşması halinde gerekli uyarı ve tedbirler alınacağını belirtti.

Meteoroloji Dairesi’nin açıklamalarına göre, Kıbrıs’ın yanı sıra Türkiye’nin Akdeniz sahillerini de olumsuz etkilen toz zerreciklerinin bugün de etkili olması bekleniyor.

İskele Belediyesi maske dağıttı

İskele Belediyesi, ülkenin genelinde etkili olan tozlu hava nedeniyle maske dağıttı.

İskele Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, bölge halkının tozlu havadan korunmasına yardımcı olmak için İskele Belediyesi personeline, bölge esnafına, vatandaşlara, polise, itfaiye ekiplerine, bazı kreş ve okullara ücretsiz ‘maske’ dağıttı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu konuyla ilgili açıklamasında, toz zerreciklerinin insan sağlığına zararı yanında görüş mesafesini de olumsuz etkilediğinden trafikte dikkatli olunması çağrısında bulundu.