Golden Tulip Otel’de saat 11.00’de gerçekleştirilen etkinlikte, Dernek Başkanı Hasan Yılmaz Işık ve Ekonomist Mehmet Saydam birer konuşma yaptı. Etkinliğe Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, Genel Koordinatörü Orçun Kamalı da katıldı.

Konuşmaların ardından tüketici haklarına saygı gösteren, ticari ahlak kurallarına uyan işletmelere, ayrıca bazı basın mensuplarına ödül ve plaket verildi.

Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nün Tüketici haklarının insanın ve ülkenin sosyal ekonomik yaşamında önemini vurgulamak ve bu haklara bireysel, örgütsel ve hükümetler düzeyinde sahip çıkılmasını teşvik etmek ve yönlendirmek amacıyla evrensel haklar olarak ilan edildiğini belirtti.

Derneklerinin ülke için bir reform olan “Tüketicileri Koruma Yasası’yla tüketicilerin haklarının güvence altına alınmasının mutluluğu içerisinde Dünya Tüketiciler Günü’nü coşkuyla kutladığını” kaydeden Işık, bu günü her yıl iş adamları, esnaf, tüccar, üretici, sanayici ve tüketicilerle birlikte kutladıklarını anımsattı.

Işık, derneklerinin kurulduğu günden itibaren tüketicilerin yanında durmak için gösterdiği çabaya değindi ve gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. Işık, BM ve AB tarafından kabul edilmiş evrensel niteliğe sahip tüketici haklarının ülkemizde de 1990 yılından beri yavaş ilerleyen bir siyasi bürokrasi süreci içerisinde olsa da kabul görmeye başladığını vurguladı.

SAYDAM

Ekonomist Mehmet Saydam ise, tüketicilerin bazı konularda kızmakta haklı olduğunu belirterek, ülkedeki otoritersizliğin görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Ülkenin ekonomik yapısı ve dövizdeki hareketlilik nedeniyle yaşanan sorunlara değinen Saydam, “Böyle bir ortamda birileri çıkıp hayat pahalılığı ‘eksidir’ dediğinde olumlu gelişmeler beklemek zor” dedi.