Nupelda KARABUĞDAY 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, kurumda yaşanan sıkıntılar ve özerklik tartışmaları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in, kurumun özerkleştirilmesi konusunda yaptığı açıklamalar olduğunu ancak 40 yıllık alışılagelmiş bir durumun da bir anda değiştirilemeyeceğini söyledi. 

Bu durumun zaman zaman siyasiler ve Kıb-Tek Yönetimi arasında, halkın önünde cereyan eden tartışmalara neden olduğunu aktaran Kalyoncu, kurumun aldığı tüm kararların yasanın öngördüğü şekilde olduğunun altını çizdi. Siyasiler ve Kıb-Tek yönetimi arasında çıkan tartışmalardan dolayı zaman zaman “Kıb-Tek ayrı bir Cumhuriyet mi” gibi suçlamalara maruz kaldıklarını dile getiren Kalyoncu, Kıb-Tek’in ülkenin bir kamu kuruluşu olduğu ve yasa ile yönetildiği hatırlatmasında bulundu. 

Kıb-Tek’te yaşanan gelişmelerin yönetim kurulu ile birlikte, hükümet, bakanlar kurulu ve hatta tüm toplumu bağladığını savunan Kalyoncu, Kıb-Tek çalışanlarının elektrik ücreti ödemediği açıklamalarına da açıklık getirerek “1998 yılından beri tüm çalışanlar elektrik faturalarını ödüyorlar” dedi. 

Belediyeler ve diğer bazı kamu kuruluşlarının Kıb-Tek’e ödenmesinin beklendiği yüklü miktarda borçlarının olduğunu söyleyen Kalyoncu, Maliye Bakanlığı’nın 12 milyon TL’yi bulan bir teşvik ücretinin olduğunu, Ocak ayında Bakanlar Kurulu’ndan alınan karar doğrultusunda ödenmesi gerekirken, hala ödenmediğini iddia etti. 

“KURUM MENFAATLERİNİ GÖZETMEK ZORUNDA” 

Geçtiğimiz günlerde sekiz örgütün toplanarak Kıb-Tek’te yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Kalyoncu, açıklamaların akabinde Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile görüştüklerini ve iki tarafın da karşılıklı hassasiyetlerinin masa başında tartışıldığını açıkladı. 

Kalyoncu, “Gerek zam konusu gerekse mal depozito ücretleriyle ilgili düzenleme, özellikle Sanayi Odası ve diğer örgütler arasında belli hassasiyetler yarattı. Kurum da kendi menfaatlerini gözetmek zorunda. 400, 500 bin TL’yi bulan aylık tüketimi olan tüketiciler var, bunun karşılığında depozito ücretleri de tamamen ödememe durumunda bir teminattır. Tüketicinin borcunu ödememesi durumunda yaklaşık üç ay süre veriliyor. Tahsil edilemeyen miktarlarla ilgili kurumun açtığı davalar da var” dedi. 

3 BİN 700 ALACAK DAVASI 

Kıb-Tek’in toplamda 3 bin 700 adet alacak davası olduğunu açıklayan Kalyoncu, arıtma tesislerinde su pompalarından kaynaklı oluşan borçlardan dolayı belediyelerin de kuruma açtığı davalar olduğunu söyledi. İsmini vermediği bir belediyenin kuruma 3 küsur milyon TL’lik borcu olduğunu aktaran Kalyoncu, Kıb-Tek’in alacaklarını tahsil edemediğini yineleyerek, kurumun topluma vermekte olan hizmeti en makul fiyatlarla verebilmek adında öncü durumda bulunmaya çalıştığının altını çizdi. 

673 ÇALIŞAN, 335 EMEKLİ 

Ada TV’de yayımlanan Erçin Şahmaran’ın moderatörlüğündeki Gündeme Bakış Programı’nın konuğu olan Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu’nun sözlerinden öne çıkan çarpıcı detaylar şu şekilde; “Düşünün ki TC Yardım Heyeti’nin durum tespiti var, kamuoyuna yansıtılırken basın tarafından içeriğindeki gibi yansıtılmadı. Kıb-Tek çalışanlarının 12 bin TL maaş aldığı şeklinde yansıdı, oysa çalışan başına maliyet 12 bin TL. Şu anda Kıb-Tek’in 673 çalışanı var, 335 de emeklisi var. Toplam maliyet, kurumun çalışanlar adına ödediği primler dahil 12 bin 700 TL’dir. Kıb-Tek’te 673 çalışanın ortalama geliri 4 bin 700 TL civarındadır. Ortalama nettir. Bu özellikle son süreçte bir yandan zammın yeniden düzenlenmesinin gündeme alınmasına neden olmuştur. 

SABİT BEDEL VE YAKIT FİYATI 

Bir önceki hükümet döneminde Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmiş olan nizamname aslında o dönem de tartışılmıştır. O dönemde yeni bir uygulama yapıldı. Kurumun maliyetleri sabit bedel ve yakıt fiyatı şeklinde ikiye ayrıldı. 

Sabit bedel kısmında personel giderleri de var. Denildi ki yılda bir kez sabit bedel gözden geçirilecek. 2016’nın başı demektir bu da. Diğer yakıt bedeli çok değişken. Sürekli değiştiği için yakıt fiyatındaki değişimle Kıb-Tek Yönetim Kurumu, bakanlar Kurulu’na önerge göstererek değişim yaşanması öngörüldü. Son süreçte yakıt fiyatı düştü ancak yakıt fiyatı esasen Ekim, Kasım 2014’ten itibaren düşmeye başladı. Hatırlanacaktır o süreçte Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Ocak ayı itibariyle indirime gidileceğini açıklamıştı. 

Ocak ayında o günkü Bakanlar Kurulu ile yönetim kurulu arasında talepte bir anlaşmazlık yaşandı bu kamuoyuna da yansıdı. Uygulama 1 Şubat’tan itibaren mümkün oldu.”