Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Tözün Tunalı 40 yıldır Kıbrıs konusundaki görüşmelerin sürdürüldüğü ülkede ilk kez anlaşmaya bu kadar yaklaşıldığını kaydetti.

Tunalı yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ta doğal gaz yataklarının Amerika’nın her zaman iştahını kabarttığını ve Kıbrıs’ta asla anlaşma olmasını istemediğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin gözetiminde bu ay içerisinde yapılması hedeflenen 5’li görüşmelerin bu işin sonuna gelindiğini ortaya koyduğu görüşünü bildiren Tunalı, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geçmişte imzalanan belgeler üzerinden adımlar atarak çözüm yolunda TC ile birlikte hareket etmesinin bazı kesimleri tedirgin ettiğini belirtti.

Tunalı, geçmiş dönemlerde masada olan ve imza atılan belgelerin şimdi vatandaşın bilgisine geldiğini iddia etti.

1979 DENKTAŞ-KİPRİANU DORUK ANLAŞMASI

Tunalı, 10 maddelik Denktaş – Kiprianu anlaşmasının içeriğine bakıldığı zaman 7’nci maddede “Kıbrıs cumhuriyeti askerden arındırılacaktır”, 8’nci maddede “Cumhuriyetin bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağlantısızlığı, bir başka ülke ile kısmen veya bütün olarak birleşmesi veya taksim ve ayrılmasının herhangi bir şekline karşı gereken garantiler olacaktır” denildiğine dikkati çekti.

KKTC halkının büyük bir bölümünün bu maddelerin varlığından haberi olmadığını savunan Tunalı,  bunların halka anlatılmadığını, KKTC halkının bunları bilmesi halinde oy vermeyeceğini ileri sürdü.

Şimdi aynı politikaları sürdürenlerin görüşmelerin sonuç alıcı noktasında sahneye çıkarak anlaşmaya çomak sokmak istediklerini savunan Tunalı, “Olumsuzluklarla yoğrulan bu kesimlerin artık KKTC halkını kandırmasının mümkün olmayacağını” belirtti.

Anastasiadis’in dün yaptığı açıklamada 1979 yılında imzalanan Denktaş-Kiprianu Doruk Anlaşmasının 7’nci maddesini gündeme taşıdığına işaret eden Tunalı, “Oysa bu 1979 yılında imzalanmış bir anlaşmanın maddesidir.” ifadelerini kullandı.

“GARANTİLERİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ORTADAN KALDIRABİLİR”

Garantiler konusunda tek söz sahibinin TC olduğunu, 1959 yılında imzalanan Garantörlük anlaşmasında TBMM’nin karar alarak yaşama konulduğunu, TC’nin garantiler konusunda esnek davranarak “Parça Devletin garantörü TC olacak” diyerek güzel bir adım attığını kaydeden Tunalı, bu adımın da Rum kesiminden çok fazla tepki görmediğini belirtti.

TC tarafından atılan olumlu adımların “anlaşmanın ayak sesleri” olarak algılandığını bildiren Tunalı, Anastasiadis’in “Türkiye ile yakın işbirliği ve dost olabiliriz” açıklamalarının da çözüm yolunda engellerin kalkmaya başladığının işaretleri olduğunu ifade etti.

Tunalı, “SDP olarak biz, Kıbrıslı Türk insanının dünyalı insanlar gibi yaşamasını arzulamaktayız. Sosyal düzenin kurulduğu, hak-hukuk ve adaletin tecelli ettiği, insanlar arasındaki ayrımcılığı kabul etmeyen, güçlü ekonomik bir yapısı olan ve gelecek kaygısı olmayan bir düzenin kurulması için KKTC’deki tüm insanlarımızı kucaklamaya hazırız.” ifadelerine de yer verdi.